Πώς μιλάμε στα παιδιά για τις φυσικές καταστροφές;

Πώς βοηθάμε το παιδί να κατανοήσει και να διαχειριστεί τα όσα συμβαίνουν λόγω φυσικών καταστροφών;

Πώς μιλάμε στα παιδιά για τις φυσικές καταστροφές;
Πώς μπορείτε με ψυχραιμία να βοηθήσετε το παιδί σας να καταλάβει γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, κάνοντάς το παράλληλα να αισθανθεί ασφάλεια; Bigstock

Μετά τις πυρκαγιές, οι πλημμύρες. Η χώρα μας για άλλη μια φορά βρίσκεται αντιμέτωπη με καταστροφικές πλημμύρες που έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές.

Δρόμοι έχουν γίνει ποτάμια, σπίτια πλημμύρισαν, γέφυρες κατέρρευσαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν σαν καρυδότσουφλα και άνθρωποι παλεύουν απεγνωσμένα να βρουν ένα ασφαλές μέρος μέχρι να κοπάσουν οι βροχές.

Ανάμεσα στους πληγέντες, και πολλά παιδιά που δεν μπορούν να εκλογικεύσουν την κατάσταση πόσο μάλλον να την κατανοήσουν.

Ακόμα όμως κι αν είναι σε περιοχές που δεν έχουν πληγεί, εύλογα αναρωτιούνται αν το νερό θα έρθει και στο δικό τους σπίτι ( όπως πριν μερικές ημέρες οι φωτιές).

Πώς μπορείτε με ψυχραιμία να βοηθήσετε το παιδί σας να καταλάβει γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, κάνοντάς το παράλληλα να αισθανθεί ασφάλεια;

pirkagies-paidia.jpg

Συμβουλή #1η: Μάθετε τι ξέρει

Πριν κάνετε την οποιαδήποτε συζήτηση, είναι σημαντικό να μάθετε τι έχει δει και ακούσει το παιδί σας. Πιθανόν να γνωρίζει περισσότερα απ΄όσα πιστεύετε οπότε θα πρέπει να είστε σε θέση να του δώσετε απλές και κατανοητές εξηγήσεις..

Συμβουλή #2η: Εξηγήστε την κατάσταση λαμβάνοντας υπόψιν την ηλικία του

Χρησιμοποιήστε λέξεις και παραδείγματα που θα το βοηθήσουν να καταλάβει τι συμβαίνει. Δεν χρειάζεται να έχετε όλες τις απαντήσεις. Εάν δεν είστε σίγουροι γιατί συνέβη κάτι, απλά πείτε το αποφεύγοντας τα ψέματα.

Συμβουλή #3η: Βοηθήστε το παιδί σας να νιώσει ασφάλεια

Καθησυχάστε το, δώστε επιπλέον αγκαλιές και δείξτε στο παιδί σας ότι είστε εκεί μαζί του για να νιώσει ασφάλεια. Μηνωραιοποιείτε την κατάσταση αλλά αποφύγετε τον πανικό και την υστερία.

Συμβουλή #4η: Απασχολήστε το

Μερικά παιδιά μπορεί να μη θέλουν να μιλήσουν για κάτι τρομακτικό που σκέφτονται, αλλά μπορεί να είναι πιο εύκολο να το ζωγραφίσουν. Οι παιδικοί σύμβουλοι χρησιμοποιούν συχνά αυτήν την τεχνική, οπότε ζητήστε από το παιδί σας να αποτυπώσει όλα όσα αισθάνεται στο χαρτί.

Συμβουλή #5η: Σχέδιο δράσης

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά διαχειρίζονται καλύτερα το φόβο τους όταν είναι απασχολημένα. Βρείτε λοιπόν δημιουργικούς τρόπους προκειμένου να εκτονωθούν και να εκφράσουν τα όσα νιώθουν.

Συμβουλή #6η: Περιορίστε την έκθεση στα μέσα ενημέρωσης

Τα παιδιά, ειδικά τα μικρότερης ηλικίας, δεν μπορούν να διαχειριστούν τις εικόνες καταστροφής που βλέπουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Γι΄αυτό αποφύγετε να έχετε ανοιχτή την τηλεόραση ακόμα και αν εκπέμπει χωρίς ήχο.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να είστε δίπλα στο παιδί σας, να αφουγκράζεστε και να αντιλαμβάνεστε τις συναισθηματικές του ανάγκες λόγω των συνθηκών.

Με πληροφορίες από το worldvision.org

πηγή :https://www.mothersblog.gr/paidi/story/144470/pos-milame-sta-paidia-gia-tis-fysikes-katastrofes

Goodys

Related Posts

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *