Αδέλφια που μοιράζονται ένα δωμάτιο: Πώς θα βελτιωθεί η αυτονομία τους

Είναι ξεκάθαρο ότι το να έχεις αδέρφια συνεπάγεται με την έννοια της λέξης «μοίρασμα».

Αδέλφια που μοιράζονται ένα δωμάτιο: Πώς θα βελτιωθεί η αυτονομία τους
Bigstock

Μερικές φορές δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να κοιμηθούν δίπλα- δίπλα, κάτι που μπορεί να είναι μια διασκεδαστική εμπειρία! Ωστόσο, η κοινή χρήση ενός δωματίου μπορεί να κριθεί επιζήμια στην αυτονομία και την ανεξαρτησία του κάθε παιδιού, εάν δεν τεθούν κάποιοι κανόνες και όρια.

Η σημασία της ανεξαρτησίας

Η ανεξαρτησία είναι η ικανότητα να παίρνει κανείς αποφάσεις αυτόνομα χωρίς να χρειάζεται να εξαρτάται από άλλους. Είναι μια ουσιαστική πτυχή της προσωπικής ανάπτυξης . Συμβάλλει, επιπλέον, στην αίσθηση ελευθερίας και αυτοπεποίθησης .

Είναι ξεκάθαρο, βέβαια, ότι το να έχεις αδέρφια συνεπάγεται με την έννοια της λέξης «μοίρασμα». Στον αδελφικός δεσμό κυριαρχεί η ένωση, η συντροφικότητα και η κατανόηση. Παρά ταύτα, είναι σημαντικό να ενθαρρύνεται η αυτονομία του κάθε παιδιού αποφεύγοντας έτσι μια εξαρτημένη σχέση μεταξύ των αδερφών.

Για να εξασφαλίσετε μια καλή συνύπαρξη όταν είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψιν τις ανάγκες του κάθε παιδιού όπως το να έχει προσωπικό χώρο και να προσδιοριστεί ξεκάθαρα τι είναι ιδιωτικό και τι όχι.

Ατομικοί Αποθηκευτικοί Χώροι

Ένα από τα πρώτα βήματα είναι να φροντίσετε να υπάρχουν ξεχωριστοί και μεμωνομένοι αποθηκευτικοί χώροι. Αφήστε, λοιπόν, τα παιδιά να διαλέξουν τα ράφια και τα συρτάρια που εκείνα θέλουν.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούν να οργανώσουν και να φροντίσουν τα ρούχα και πράγματά τους ανεξάρτητα από τον αδερφό τους ή την αδερφή τους . Παράλληλα, αυτή η διάκριση συμβάλλει στην ενίσχυση του αισθήματος τόσο της ευθύνης και όσο και της ιδιωτικότητας.

Τα παιχνίδια σου, τα παιχνίδια μου και τα παιχνίδια μας

Αυτός πρέπει να είναι ο κανόνας. Είναι καλό τα παιδιά να έχουν τόσο τα δικά τους παιχνίδια όσο και εκείνα που θα μοιράζονται με τα αδέρφια τους. Ο συνδυασμός θα ενθαρρύνει την συντροφικότητα, την αλληλεγγύη αλλά και την επικοινωνία. Θα βοηθήσει, επίσης, τα παιδιά να μάθουν να σκέφτονται τις επιθυμίες και τις ανάγκες των άλλων.

Προσωπική διακόσμηση

Ποιος λέει ότι όλα πρέπει να είναι ίδια; Δίνοντάς την δυνατότητα σε ένα μικρό παιδί να επιλέξει αυτοκόλλητα τοίχου, φωτιστικό ή το χρώμα του παπλώματός του θα «μεταφερθεί» η αίσθηση ιδιοκτησίας στον χώρο του και θα προωθηθεί η αυτονομία.

Ξεκάθαρα όρια

Θα υπάρξουν στιγμές όπου το ένα από τα δύο αδέρφια θα παραμελήσει την ανάγκη του άλλου. Για παράδειγμα, μπορεί το ένα να θέλει να ανοίξει την τηλέροαση ενώ το άλλο έχει να μελετήσει για το σχολείο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να τεθούν σαφή όρια σχετικά με τον αμοιβαίο σεβασμό . Εάν η σύγκρουση συνεχίζεται, μπορείτε να παρεμβείτε και με τον διάλογο να βοηθήσετε να βρεθεί μια λύση.

Πηγή: youareamom.com

πηγή:https://www.mothersblog.gr/paidi/psyxologia/story/148644/adelfia-pou-moirazontai-ena-domatio-pos-tha-veltiothei-i-aftonomia-tous

Goodys

Related Posts

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *