Αγκαλιάστε το παιδί σας ακόμα και όταν συμπεριφέρεται άσχημα

Η γονεϊκότητα είναι ένα ταξίδι και είμαστε όλοι μαζί σε αυτό.

Αγκαλιάστε το παιδί σας ακόμα και όταν συμπεριφέρεται άσχημα
Bigstock

Σκεφτείτε μια φορά που είχατε μια δύσκολη μέρα, ξεσπάσατε στον σύντροφό σας για κάτι ασήμαντο και το μόνο που νιώθατε ότι πραγματικά χρειαζόσασταν για να φύγει το άγχος ήταν μια αγκαλιά ή λίγη παρηγοριά.

Όταν νιώθουμε μια έξαρση συναισθημάτων, είναι πολύ δύσκολο να σκεφτούμε λογικά. Αν σκεφτούμε τα παιδιά μας και πώς αναπτύσσουν τον προμετωπιαίο λοβό τους, το τμήμα δηλαδή που είναι υπεύθυνο για την λήψης αποφάσεων, τότε είναι λογικό να δυσκολεύονται πολύ περισσότερο να εκφραστούν με ηρεμία όταν βρίσκονται υπό πίεση.

Ως ενήλικες, έχουμε λεκτικές δεξιότητες και έναν πιο ανεπτυγμένο εγκέφαλο στο πλευρό μας για να μας βοηθήσει να εκφράζουμε τις ανάγκες μας με ήρεμο τρόπο. Οπότε εδώ είναι όπου οι γονείς και οι φροντιστές μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ενισχύσουν την θετική αντιμετώπιση για να διαχειρίζονται τα συναισθήματα πιο αποτελεσματικά.

Από μια απλή αγκαλιά το παιδί σας μπορεί να καταλάβει πως:

«Σημαίνεις τα πάντα για μένα.»

«Σε αγαπώ ό,τι κι αν συμβεί.»

«Βλέπω ότι ακόμα μαθαίνεις και είμαι εδώ για να σε βοηθήσω.»

«Δεν είσαι μόνος/μόνη σου σε αυτό.»

«Βλέπω πόσο δύσκολο είναι αυτό για σένα αυτή την στιγμή.»

«Αποδέχομαι τα συναισθήματά σου.»

«Τα συναισθήματά σου δεν σε καθορίζουν.»

«Δεν σε καθορίζουν τα λάθη σου.»

«Μπορείς να βασίζεσαι σε μένα.»

Όταν δείχνετε ότι δεν είναι «κακό» παιδί ακόμα και όταν συμπεριφέρεται άσχημα, η καταγραφή που υπάρχει στο μυαλό του αλλάζει. Γίνεται πιο ικανό να ηρεμήσει βλέποντας τους γονείς του πως είναι έτοιμοι να συνδεθούν με εκείνο και να το βοηθήσουν αλλά και να το σεβαστούν.

Η πραγματοποίηση αλλαγών στην ανατροφή των παιδιών μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά όταν για δεκαετίες η αρχή σχετικά με το πώς να σταματήσουμε την «κακή» συμπεριφορά είναι η τιμωρία. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί να έχουμε επίγνωση του πώς η συμπεριφορά μας μπορεί να επηρεάσει την αντίδρασή ενός μικρού παιδιού.

Πάρτε λοιπόν μια ανάσα, μιλήστε σε κάποιον που εμπιστεύεστε για τα συναισθήματά σας και μην ξεχάσετε να αγκαλιάζετε τον εαυτό σας. Η γονεϊκότητα είναι ένα ταξίδι και είμαστε όλοι μαζί σε αυτό.

Πηγή: mother.ly

πηγη΄:https://www.mothersblog.gr/paidi/psyxologia/story/148561/agkaliaste-to-paidi-sas-akoma-kai-otan-symperiferetai-asxima

Goodys

Related Posts

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *