Μερικές απλές ιδέες για να καλλιεργήσετε την συναισθηματική υγεία του παιδιού σας.
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά να καταλάβουν πώς λειτουργούν τα συναισθήματα ; Οι ιδέες που παρουσιάζονται μπορεί να ακούγονται απλές, αλλά υπάρχει η διαπίστωση πως αν δεν κάνετε σωστά τα μικρά πράγματα, είναι πιο δύσκολο να προχωρήσετε στα μεγαλύτερα πράγματα
Αν ο μικρός Άρης δεν μάθει να διαχειρίζεται την απογοήτευσή του επειδή μοιράζεται τα παιχνίδια του με την μικρή του αδερφή, μπορεί να χάσει την απόλαυση του να παίζει σε ένα ομαδικό άθλημα.
Ας έχουμε κατά νου πως:
Τα συναισθήματα είναι προσωρινά.
Ανεξάρτητα από το συναίσθημα που βιώνουν – ευτυχία ή θυμό – είναι προσωρινό. Τα παιδιά νομίζουν ότι το μεγάλο, σκοτεινό σύννεφο πάνω από τα κεφάλια τους δεν θα φύγει ποτέ. Προτρέψτε τα να κάνουν μια νέα σκέψη! Σκεφτείτε όταν λέμε «Θα περάσει κι αυτό». Αυτή η φράση είναι κάτι που χρησιμοποιείται από πολλούς ενήλικες για να υπενθυμίσουν στον εαυτό τους την προσωρινή φύση των συναισθημάτων και μπορεί να φανεί χρήσιμο σε μια δύσκολη μέρα.
Μέσα σου βρίσκεται πάντα το συναίσθημα της χαράς
Στο κέντρο της ύπαρξής μας βρίσκεται η καλοσύνη, που ισοδυναμεί με καθαρή θετική ενέργεια, αλλά τα δύσκολα συναισθήματά – θυμός, λύπη, ανησυχία, πανικός, απογοήτευση και ζήλια – μπορούν να θολώσουν αυτή τη «φυσική κατάσταση». Βοηθήστε το παιδί σας μάθει να αφήνει αυτά τα «προκλητικά» συναισθήματα να περνούν σαν σύννεφα για να καταφέρει ο εσωτερικός τους ήλιος (καλοσύνη) να λάμψει ξανά.
Τα ανάμεικτα συναισθήματα είναι κοινά.
Τα παιδιά συχνά αισθάνονται περισσότερα από ένα συναισθήματα ταυτόχρονα. Το να βοηθήσετε τα παιδιά να ονομάσουν τα συναισθήματά τους, ειδικά όταν είναι ανάμεικτα και περίπλοκα, είναι το πρώτο βήμα για να τα εκφράσουν εποικοδομητικά.
Μόλις η μικρή Χαρά ονομάσει τα συναισθήματά της ως «λύπη» και «ανακούφιση», μπορεί να αρχίσει να αφήνει αυτά τα συναισθήματα να διαπερνούν μέσα της.
Όλα τα συναισθήματα είναι χρήσιμα.
Τα συναισθήματά απλώς στέλνουν σήματα για το τι συμβαίνει μέσα μας, επομένως κάθε συναίσθημα είναι χρήσιμο, είτε αισθανόμαστε απογοήτευση είτε ενθουσιασμό.
Κανένα συναίσθημα δεν χρειάζεται να σπαταληθεί. Τα πάντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σκαλοπάτι για ένα επόμενο καλύτερο συναίσθημα.
Το να βοηθήσετε τα μικρά σας να συνειδητοποιήσουν ότι τα συναισθήματα δεν είναι ούτε καλά ούτε κακά, αλλά απλώς «σημάδια » είναι απαραίτητο για την θετική συναισθηματική τους ανάπτυξη. Οι εναρκτήριες συνομιλίες γύρω από αυτό το θέμα μπορούν να περιλαμβάνουν τα σήματα του δρόμου (σημάνσεις στάσης, σειρήνες της αστυνομίας και φανάρια: κόκκινο, κίτρινο και πράσινο).
Τέλος, τα παιδιά πρέπει να μάθουν πως είναι τα ίδια οι καπετάνιοι των συναισθηματικών τους πλοίων. Μπορούν να μάθουν να κατευθύνονται προς πιο ήρεμα κύματα και μέσα από τα ταραγμένα με μεγαλύτερη ευκολία. Ακριβώς όπως οι καπετάνιοι πλοίων, πρέπει να λάβουν εκπαίδευση για το πώς να πλοηγούνται στην «θάλασσα των συναισθημάτων» του θυμού, της απόρριψης της αμηχανίας αλλά και της ικανοποίησης.
Πηγή: mother.ly