Στοματίτιδα – Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς με απλά λόγια

Η στοματίτιδα προκαλείται από έναν μύκητα όπως ο Candida albicans.

Στοματίτιδα – Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς με απλά λόγια
Bigstock

Πολλοί είναι οι γονείς που αναρωτιούνται τι είναι η στοματίτιδα, πώς προκαλείται και πώς θεραπεύεται.

Τι είναι η αφθώδης στοματίτιδα;

Αρκετά συχνά στα παιδιά εκδηλώνονται έλκη (άφθες) στη στοματική κοιλότητα, στα χείλη, στη γλώσσα ή ακόμη και στο λαιμό. Παρόλο που δεν πρόκειται για μία ιδιαίτερα απειλητική κατάσταση, είναι αρκετά επώδυνη για το παιδί, δεδομένου ότι μπορεί να έχει μία πληγή αρκετά μεγάλη.

Αναλυτικότερα, στην αρχή εκδηλώνεται ως κηλίδα και σταδιακά αρχίζει να μεγαλώνει σε μέγεθος μέχρι το σημείο στο οποίο θα σπάσει. Έτσι, παραμένει το έλκος το οποίο έχει λευκό χρώμα, ενώ στην περιφέρειά του είναι κόκκινο. Σε κάποιες περιπτώσεις το παιδί μπορεί να εκδηλώσει πυρετό, υπνηλία ενώ να εμφανίζει και διογκωμένους αδένες. Η διάρκεια εκδήλωσης της στοματίτιδας μπορεί να είναι μέχρι και δύο εβδομάδες, με το αισιόδοξο ωστόσο σημείο περιορισμού του πόνου εντός των 3-4 πρώτων ημερών.

Γιατί εμφάνισε στοματίτιδα το παιδί μου;

Οι λόγοι για τους οποίους ένα παιδί εμφανίζει στοματίτιδα ποικίλλουν καθώς μπορεί να οφείλεται στο στρες, στην ύπαρξη κάποιας τροφικής αλλεργίας γενικότερα στο μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή κάποιες φορές να είναι αγνώστου αιτιολογίας.

Στοματίτιδα σε παιδιά – Θεραπεία

Η στοματίτιδα δεν απαιτεί κάποια συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση, ίσως κάποια σκευάσματα που μπορεί να χορηγήσει ο παιδίατρος για τοπική εφαρμογή προκειμένου να περιοριστεί ο πόνος. Καλό θα είναι όσο διαρκεί να περιορίζεται η κατανάλωση τροφών με έντονες γεύσεις, όπως αλμυρά φαγητά ή ξινά καθότι αυτά ερεθίζουν ακόμη περισσότερο τις πληγές και εντείνουν τον πόνο.

Δρ. Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
[email protected]

πηγη΄:https://www.mothersblog.gr/eidikoi/paidiatros/story/148674/stomatitida-paidia

Goodys

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *