Αλλιώτικο γκιουβέτσι

Ένα αλλιώτικο γκιουβέτσι, (από το τετράδιο της μαμάς μου ….μια από τις δημιουργίες της) Η Μεσσηνία φημίζεται κυρίως για δυο αγροτικά προϊόντα. Το ελαιόλαδο και τα σύκα. Αλλά υπάρχουν και οι γυναίκες της Μεσσηνιακής υπαίθρου, που ασχολούνται ακόμη και σήμερα φτιάχνοντας αγνά παραδοσιακά ζυμαρικά για όλο το χρόνο. Ονομαστά ζυμαρικά … ο τραχανάς τα λαζάνια και οι φημισμένες χυλοπίτες Τις φτιάχνουνε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, και τον Αύγουστο πού το γάλα είναι ιδιαίτερα παχύ , ιδίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Απαραίτητη προϋπόθεση, να μην είναι συννεφιασμένος ο καιρός! Σήμερα θα σας δώσω μια συνταγή που την γευόμουν από μικρή αφού η μητέρα μου μεγάλωσε στη Μεσσηνιακή ύπαιθρο και έφτιαχνε αυτά τα υπέροχα ζυμαρικά, τα οποία γεύτηκα με διάφορους τρόπους μαγειρέματος. Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ…. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΟΥ.

ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό χτένι ή ποντίκι από μικρό μοσχαράκι ,
200 γρ. κεφαλογραβιέρα ή ρεγγάτο ,
100 γρ. παρμεζάνα,
100 γρ. μοτσαρέλα ,
500 γρ. χυλοπίτες σπιτικές Μεσσηνίας,
1 κρεμμύδι,
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες,
4-5 κ. σ. ελαιόλαδο,
αλάτι,
πιπέρι,
1 σπιτικό ζωμό βοδινού,
50 ml κονιάκ,
μια κουταλιά πελτέ ντομάτας,
3-4 μέτριες φρέσκες ντομάτες πολτοποιημένες στο multi,
1-2 φύλλα δάφνης,
3-4 κόκκους μπαχάρι,
λίγο θυμάρι,
100 γρ. βούτυρο για τις χιλοπίτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε το κρέας και το σκουπίζουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταίνει και σοτάρουμε το κρέας καλά από όλες τις πλευρές για να το θωρακίσουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε μαζί με το κρέας για 3-4-λεπτά . Ρίχνουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας και τρίβουμε με το κουτάλι μας τον πελτέ στον πάτο της κατσαρόλας να δώσει ο πελτές το άρωμά του στο φαγητό μας. Γυρίζουμε το κρέας μας ελαφρά να πάρει από όλες τις πλευρές του πελτέ από ντομάτα. Σβήνουμε με το κονιάκ. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το πολτό από τις φρέσκες ντομάτες και χαμηλώνουμε τη φωτιά .  Ρίχνουμε τη δάφνη, τους κόκκους μπαχάρι, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό και σιγοβράζουμε το κρέας για περίπου 1 ώρα και 30΄ ώσπου να μαλακώσει καλά και να δέσει η σάλτσα του. Όταν το κρέας μαλακώσει, το αφήνουμε να κρυώσει, ώστε να μπορούμε να το πιάσουμε και να το μαδήσουμε σε μικρά μέρη. Σε μία άλλη κατσαρόλα βράζουμε νερό με σπιτικό ζωμό βοδινού, ρίχνουμε τις σπιτικές χυλοπίτες και τις μαγειρεύουμε τόσο ώστε να κρατάνε λίγο. Τις στραγγίζουμε και προσθέτουμε το βούτυρο για γεύση. Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομματάκια.
ΣΤΡΩΣΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟΥ ΣΤΟ ΠΥΡΕΞ:
Σε ένα πυρέξ ρίχνουμε τις μισές χυλοπίτες και μια κουτάλα από τη σάλτσα από το κρέας. Τις ανακατεύουμε να πάει παντού η σάλτσα και τις στρώνουμε. Ρίχνουμε από πάνω τη μισή κεφαλογραβιέρα ή το ρεγγάτο Συνεχίζουμε στρώνοντας από πάνω το κρέας σε μαδημένο σε κομματάκια να καλύψει όλο το πυρέξ. Ρίχνουμε την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα και λίγη σάλτσα ακόμη. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες χυλοπίτες. Τις στρώνουμε στο πυρέξ και ρίχνουμε σάλτσα απο το φαγητό μας και την παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά το περίπου. Όταν δούμε να πάει να πάρει χρώμα από πάνω το βγάζουμε κλείνουμε το φούρνο και ρίχνουμε τη μοτσαρέλα . Το βάζουμε πάλι μέσα στο φούρνο με κλειστό το κουμπί του φούρνου μας για 3-4 λεπτά να λιώσει το τυρί. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Marianna Karras (τις συνταγές της οποίας βρίσκουμε και εδώ : https: //www. facebook.com/mageireuodasmetimarianna?__mref=message_bubble και στο Marianna’s γεύσεις).