Ζωή και μάλιστα πολύ σύντομα πρόκειται να αποκτήσουν και πάλι το εργοστάσιο και οι εγκαταστάσεις της ιστορικής ΑΓΝΟ στον Λαγκαδά, που κατέβασαν ρολά από το 2014 και ρημάζουν τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Ήδη έχουν αρχίσει κάποιες πρόδρομες εργασίες για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, έχει καθαριστεί ο χώρος για την αποφυγή κάποιας πυρκαγιάς και ανακαινίζονται τα γραφεία, όπου θα στεγαστεί το διοικητικό προσωπικό ή σωστότερα το προσωπικό που σήμερα εργάζεται στο πρατήριο της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ» (στην οποία ανήκει πλέον η ΑΓΝΟ), στη Νέα Μαγνησία Θεσσαλονίκης («Όλυμπος», πίσω από τη Βιοχάλκο).
Αυτή είναι και η πρώτη ενεργοποίηση των εγκαταστάσεων της ΑΓΝΟ στο 14ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά, λίγο έξω από τα Λαγυνά, σε μια έκταση 132.239 τετραγωνικών μέτρων, όπου τα τελευταία οκτώ χρόνια δεν κινείται τίποτα και έχουν παραδοθεί στη φθορά του χρόνου τα κουφάρια κτηρίων, εγκαταστάσεων, εξοπλισμού, μηχανημάτων, οχημάτων της πάλαι ποτέ κραταιάς ΑΓΝΟ.
Η τρίτη -και καλύτερη- ευκαιρία
Ο όμιλος των αδελφών Σαράντη (Δημήτρης και Μιχάλης) «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ» δίνει την τρίτη ευκαιρία στην ΑΓΝΟ να αναγεννηθεί από τις στάχτες της και να βγει και πάλι με τους κωδικούς της στην αγορά. Είναι μια ευκαιρία όχι απλώς για μια σημαντική και ιστορική βιομηχανία γάλακτος της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και μια ευκαιρία για το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής του Λαγκαδά και μια πολύ σημαντική ευκαιρία για τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Όταν έκλεισε η ΑΓΝΟ έμειναν άνεργοι 375 εργαζόμενοι και έψαχναν για να διαθέσουν το γάλα τους οι περισσότεροι παραγωγοί του νομού Θεσσαλονίκης…
Η ΑΓΝΟ είχε βουλιάξει ως συνεταιριστική επιχείρηση. Είχε άλλη μια ευκαιρία όταν πέρασε στα χέρια της «Κολιός» και δεν τα κατάφερε. Τώρα έχει την ευκαιρία στα χέρια της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ» να επανέλθει. Κι αυτή ίσως είναι η πιο σημαντική ευκαιρία, δεδομένου ότι ο όμιλος, που πήρε την ΑΓΝΟ σε πλειστηριασμό την προηγούμενη άνοιξη με 7,73 εκατ. ευρώ, θεωρείται μετά και τις μαζικές εξαγορές ο μεγαλύτερος γαλακτοκομικός όμιλος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με παρουσία σε τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο) και με ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο εταιρειών (Όλυμπος, Ροδόπη, Κλιάφας, Δουμπιά, Tyrbul, United Milk Co. – UMC, FLB, Olymbus Cyprus SA και Κουρουσίης).
Οι εργασίες για την αναγέννηση των εγκαταστάσεων της ΑΓΝΟ στον Λαγκαδά αρχίζουν με την ολοκλήρωση των διαδικασιών μεταβίβασης του ακινήτου, καθώς αυτή καθυστέρησε λόγω γραφειοκρατίας τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Πρώτη κίνηση των αδελφών Σαράντη είναι η διαμόρφωση των χώρων, ώστε να φιλοξενηθεί το προσωπικό της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη στις εγκαταστάσεις και σταδιακά να αρχίσει η παραγωγή, που όπως τόνισε ο κ. Μιχάλης Σαράντης στη Voria.gr σε πρώτη φάση θα αφορά σε μια ζώνη γάλακτος προέλευσης 100% από ντόπιους παραγωγούς της Θεσσαλονίκης, γάλα που θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα προϊόντα με το brand της ΑΓΝΟ.
Η επένδυση είναι τεράστια και αφορά σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, που σήμερα δεν είναι δυνατόν λόγω μεταβλητών παραμέτρων να υπολογιστούν, οπότε οποιαδήποτε εκτίμηση θα ήταν παρακινδυνευμένη. Ζητούμενο για την τοπική κοινωνία και για την τοπική οικονομία είναι να ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της ΑΓΝΟ στον Λαγκαδά.
Η συνέντευξη
Η Voria.gr ζήτησε απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με την πορεία της αναγέννησης της ΑΓΝΟ και ειδικά του εργοστασίου του Λαγκαδά, από τον κ. Μιχάλη Σαράντη:
ΕΡ: Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για τις εγκαταστάσεις της ΑΓΝΟ στον Λαγκαδά;
Απ.: O σχεδιασμός αναβάθμισης των εγκαταστάσεων έχει ήδη ξεκινήσει. Στην παρούσα φάση αφορά στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου καθώς με το πέρασμα των χρόνων έχουν σημειωθεί καταστροφές. Επίσης προβλέπεται η ανακαίνιση και αναβάθμιση των γραφείων τα οποία θα στεγάσουν το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο θα δραστηριοποιείται στην ΑΓΝΟ.
ΕΡ: Προφανώς πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις αποκατάστασης στις εγκαταστάσεις. Από πότε προγραμματίζετε να αρχίσετε και τι είδους εργασίες προβλέπονται;
Απ.: Το σύνολο των παραγωγικών εγκαταστάσεων του εργοστασίου χρειάζεται αναβάθμιση, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί ο χρονικός ορίζοντας της υλοποίησης των εργασιών. Και αυτό διότι οι δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στις μεγάλες χώρες παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού και ειδικά στη Γερμανία παρατείνουν κατά πολύ την παράδοση των νέων παραγγελιών.
ΕΡ: Πέρα από τη μετατροπή του συγκεκριμένου χώρου σε διοικητική έδρα της ΑΓΝΟ για την περιοχή, υπάρχει σχέδιο για την απορρόφηση γάλακτος από την τοπική παραγωγή και πότε υπολογίζετε ότι μπορεί να αρχίσει μια τέτοια διαδικασία;
Απ.: Αν και αρχικά τα προϊόντα θα ξεκινήσουν να παράγονται στα άλλα εργοστάσια της εταιρείας μας, το γάλα για την παραγωγή των προϊόντων ΑΓΝΟ θα συλλέγεται από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.
ΕΡ: Όταν μπορέσετε να θέσετε το εργοστάσιο σε παραγωγική διαδικασία τι προϊόντα σκέφτεστε ότι θα μπορούν να παραχθούν εκεί;
Απ.: Τα προϊόντα τα οποία θα παραχθούν για τη μάρκα ΑΓΝΟ είναι κατ’ αρχήν τα γαλακτοκομικά προϊόντα στα οποία δραστηριοποιούταν και ήταν γνωστή τόσα χρόνια η ΑΓΝΟ, όπως γάλα, γιαούρτι και βούτυρο. Με τις ίδιες συνταγές και γεύσεις του παρελθόντος.
ΕΡ: Ήδη έχετε δαπανήσει σημαντικά ποσά για την αγορά των εγκαταστάσεων και των εμπορικών σημάτων της ΑΓΝΟ. Έχετε μια εκτίμηση του κόστους που θα απαιτηθεί για την πλήρη λειτουργία των εγκαταστάσεων στον Λαγκαδά;
Απ.: Αυτή τη στιγμή δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μας η πλήρης επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων στον Λαγκαδά. Είναι μία διαδικασία που σίγουρα όμως θα χρειαστεί σημαντική επένδυση αλλά και σοβαρή μελέτη.
Το χτες και το σήμερα
Τα προϊόντα με το σήμα της ΑΓΝΟ (και τα υπόλοιπα που πέρασαν στα χέρια της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ») αναμένεται να κυκλοφορήσουν πρώτα στα ράφια της Κεντρικής Μακεδονίας από το επόμενο έτος. Και, παρότι θα παρασκευάζονται αρχικά σε άλλα εργοστάσια του ομίλου, θα προέρχονται από ντόπιο γάλα. Η επιλογή της Κεντρικής Μακεδονίας σε πρώτη φάση είναι για να δει ο όμιλος πώς προχωρούν τα προϊόντα στην αγορά και ακολούθως θα αρχίσει η διανομή τους στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μάλιστα, σκέψεις υπάρχουν και για την είσοδο με το σήμα της ΑΓΝΟ στον χώρο του παγωτού, όπου η εταιρεία είχε μεγάλη παράδοση.
Το εργοστάσιο της ΑΓΝΟ στον Λαγκαδά άρχισε να κατασκευάζεται στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Η ΑΓΝΟ ως συνεταιριστική είχε ιδρυθεί το 1950 και το 1955 ήταν η πρώτη βιομηχανία που έκανε παστερίωση και εμφιάλωση γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα. Το 2003 πέρασε στην ιδιοκτησία τής «Κολιός», μέχρι το 2012, που οδηγήθηκε στην πτώχευση. Το εργοστάσιο του Λαγκαδά έπαψε να λειτουργεί το 2014 και φέτος σε ακόμη μια διαδικασία πλειστηριασμού, πέρασε στα χέρια της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ», μαζί με όλο τον εξοπλισμό, τα σήματα, τους 15 κωδικούς, τα μηχανήματα, τα οχήματα και ό,τι περιλαμβάνεται στα 132 στρέμματα του ακινήτου.
Πηγή: voria.gr