Βασίλης Καραναστάσης: «Το χιούμορ είναι ο καλύτερος τρόπος άμυνας απέναντι στη ζωή» 

Η σεξουαλική ζωή μίας κόκκινης κότας… Ένα κοινωνικό δράμα με πρωταγωνιστή τον Οράτιο Χ., σε ρόλο αγροκαλλιεργητή και συλλέκτη ρίγανης και σερνικοβότανων, μέσα από την ιδιαίτερη ματιά και την ξεχωριστή πένα του Βασίλη Καραναστάση. Ο Οράτιος Χ εγκλωβισμένος σε μια βασανιστική πραγματικότητα, όμηρος σ’ ένα σύμπαν που το συνθέτουν επιχειρηματίες του υποκόσμου, τσατσάδες και κάθε είδους εργοδότες, σε ένα βιβλίο περιπλάνησης, χαμένων ελπίδων και ουτοπικών επιδιώξεων, στο πλαίσιο μιας απλής επιβίωσης. «Πρόκειται για την ιστορία ενός ανθρώπου, στην σύγχρονη Ελλάδα, που βρίσκεται σε μια μόνιμα επισφαλή θέση» θα μου πει ο συγγραφέας μιλώντας για το βιβλίο του. Ένα βιβλίο στο οποίο δίνονται με χιούμορ οι πιο πικρές αλήθειες για την ελληνική πραγματικότητα. «Το χιούμορ είναι ο καλύτερος τρόπος άμυνας απέναντι στη ζωή και ο καλύτερος τρόπος για να εξοικονομείς, προς όφελός σου, την αμοιβή του ψυχίατρου» μου εξηγεί ο Βασίλης Καραναστάσης.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Η σεξουαλική ζωή μίας κόκκινης κότας… Μπορείς να μας μιλήσεις για το νέο σου βιβλίο;

Πρόκειται για την ιστορία ενός ανθρώπου, στην σύγχρονη Ελλάδα, που βρίσκεται σε μια μόνιμα επισφαλή θέση. Ο Οράτιος Χ. ένας αγροκαλλιεργητής και συλλέκτης ρίγανης και σερνικοβότανων, βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια βασανιστική πραγματικότητα, όμηρος σε ένα σύμπαν που το συνθέτουν επιχειρηματίες του υποκόσμου, τσατσάδες και κάθε είδους εργοδότες. Ο ήρωας του βιβλίου σε μια μόνιμη αγωνία για την επιβίωση με την ανεύρεση εργασίας να είναι το πρώτιστο μέλημά του μέσα σε μια κοινωνία αδιάφορη. Ξεκινάει απ’ την κλειστή κοινωνία του χωριού κουβαλώντας μαζί του την νοοτροπία του για την πρωτεύουσα για μια καλύτερη ζωή.

-Πες μου αλήθεια… Πώς εμπνεύστηκες τον τίτλο;

Ο τίτλος του έργου είναι συμβολικός. Όπως η κότα δεν επιλέγει τον ερωτικό της σύντροφο και ο κάθε κόκορας ασελγεί πάνω της κατά βούληση, έτσι και ο ήρωας του έργου είναι έρμαιο σε μια κοινωνία όπου ισχύει ο νόμος του δυνατού, και η αξία του ανθρώπου προσμετράται –κυρίως– απ’ τη δύναμή του. Ο επιθετικός προσδιορισμός «κόκκινης» μπήκε στον τίτλο για εντυπωσιασμό.

-Ο Οράτιος Χ σε νέες περιπέτειες;

-Ακριβώς. Νέες περιπέτειες μη αστυνομικού περιεχομένου, μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο.

-Ένα βιβλίο όπου με χιούμορ παρουσιάζεται η «πικρή» ελληνική πραγματικότητα;

-Ακριβώς, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Μπορεί κάποιος να καταγράψει τα δυσάρεστα και περίεργα στην χώρα χωρίς να χρειαστεί να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα; Δύσκολο έως ακατόρθωτο.

-Το χιούμορ μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα;

-Έχει τον πρωτεύοντα ρόλο. Το χιούμορ είναι ο καλύτερος τρόπος άμυνας απέναντι στη ζωή και ο καλύτερος τρόπος για να εξοικονομείς, προς όφελός σου, την αμοιβή του ψυχίατρου. Το χιούμορ είναι ο τρόπος για να μπορώ να ζω και να δημιουργώ, να συνδιαλέγομαι. Είναι στάση ζωής για μένα. Είναι ο τρόπος αποφυγής δυσάρεστων καταστάσεων που μπορεί να μου συμβαίνουν είτε στον εργασιακό μου είτε στον οικογενειακό μου χώρο. Μερικές φορές είναι ο τρόπος να κρύβω τα συναισθήματά μου, να παρακάμπτω τις στενοχώριες μου.

-Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την ιστορία του Οράτιου Χ ως κοινωνικό δράμα… Είναι έτσι;

Είναι σαφώς ένα κοινωνικό δράμα. Μέσα απ’ την πορεία του ήρωα περιγράφεται η σύγχρονη πραγματικότητα –όπως εγώ την καταλαβαίνω– με όλα τα θετικά και αρνητικά της σημεία. Κυρίαρχο συναίσθημα είναι η ανασφάλεια του ήρωα, η διαρκής προσπάθεια εύρεσης καλύτερων συνθηκών για την ζωή του. Ζει και δραστηριοποιείται σε μια αδιάφορη κοινωνία, μπλέκοντας σε δουλειές με σκληρούς εργοδότες, κυνικούς, ανθρώπους της νύχτας, εκμεταλλευτές.

-Τι συνδέει τον Οράτιο Χ του βιβλίου σου «Έγκλημα και ταλαιπωρία» με το νέο σου βιβλίο;

-Μα ο χαρακτήρας του Οράτιου. Αφόρητα κυνικός, στωϊκός, σχετικά αδιάφορος, σχετικά μοιρολάτρης, σχετικά απελπισμένος. Ένας άνθρωπος που ζει σε μόνιμη ανασφάλεια όπως πολλοί συνάνθρωποι στη σημερινή αβέβαιη κοινωνική πραγματικότητα. Έχει αντοχές, αν και αρκετές φορές η μιζέρια της ζωής του δείχνει να τον καταβάλλει. Αντιστέκεται με μόνο του όπλο το χιούμορ. Είναι ουσιαστικά το μόνο που τον κρατάει και τον στηρίζει.

-Διαβάζω στο βιογραφικό… «Ο συγγραφέας είναι ενήλικος. Του αρέσει να διαβάζει Σελίν και να βλέπει ταινίες του Μπουνιουέλ. Απεχθάνεται την υποκρισία, τη χλιαρή μπίρα και το γιαούρτι με 2% λιπαρά»… Ανατρεπτικό…

-Σαφώς περιγραφικό. Προσεγμένο και αντιπροσωπευτικό του χαρακτήρα μου μέχρι την τελευταία λέξη.

-Να περιμένουμε τις νέες περιπέτειες του Οράτιου Χ;

Οπωσδήποτε, ήδη έχω ξεκινήσει το τρίτο μου βιβλίο. Έπειτα, δεν γράφω μόνο για τον εαυτό μου. Είναι η ταπεινή μου συνεισφορά στον αγώνα κατά της φτώχειας, για να αναδείξω τις κοινωνικές ανισότητες σε παγκόσμιο επίπεδο, σαν μέσο διαμαρτυρίας για την μόλυνση του περιβάλλοντος, για την παιδική κακοποίηση, για τις φώκιες και τις κρασπεδοχελώνες, για την προσφυγιά και την αποξένωση των ανθρώπων.


Οπισθόφυλλο

«Ψάρεψα τη συγκεκριμένη αγγελία προσπαθώντας να αποφύγω κάποιες άλλες που άφηναν να εννοηθεί ότι πρόσφεραν σκληρή δουλειά, τρέξιμο και ταλαιπωρία: “Ζητείται πωλητής από εργοστάσιο κατασκευής πλαστικών οικιακών ειδών, ηλικίας έως είκοσι πέντε ετών, με προϋπηρεσία”. Βέβαια, εγώ ήμουν είκοσι οκτώ, αλλά δε βαριέσαι, ποιος ασχολείται… Σχετικά με την προϋπηρεσία το έπαιξα έξυπνα· βρήκα μια εταιρία σχετική με το συγκεκριμένο είδος που έκλεισε πρόσφατα και αυτοχρίστηκα βασικό της στέλεχος των πωλήσεων. Αν με ψυλλιάζονταν, η μισή ντροπή δική μου και τα λοιπά…»

Ένα κοινωνικό δράμα με πρωταγωνιστή τον Οράτιο Χ., αγροκαλλιεργητή και συλλέκτη ρίγανης και σερνικοβότανων. Εγκλωβισμένος σε μια βασανιστική πραγματικότητα, όμηρος σ’ ένα σύμπαν που το συνθέτουν επιχειρηματίες του υποκόσμου, τσατσάδες και κάθε είδους εργοδότες. Ένα βιβλίο περιπλάνησης, χαμένων ελπίδων και ουτοπικών επιδιώξεων, στο πλαίσιο μιας απλής επιβίωσης.


Βιογραφικό

Βασίλης Καραναστάσης. Ο συγγραφέας είναι ενήλικος. Του αρέσει να διαβάζει Σελίν και να βλέπει ταινίες του Μπουνιουέλ. Απεχθάνεται την υποκρισία, τη χλιαρή μπίρα και το γιαούρτι με 2% λιπαρά.

Από τις εκδόσεις Πνοή κυκλοφορούν τα βιβλία του «Έγκλημα και Ταλαιπωρία» και «Η σεξουαλική ζωή μιας κόκκινης κότας».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ