Τσουρέκι

Υλικά (για 3-4 κανονικά τσουρέκια) :

175 γρ. νερό

100 γρ. γάλα φρέσκο

630-650 γρ. αλεύρι από το super market για τσουρέκια

45 γρ. μαγιά φρέσκια ή 15 γρ. ξερή μαγιά

2 αυγά μέτρια

50 γρ. ζωικό βούτυρο (αγγελαδινό ή πρόβειο ή αιγοπρόβειο) σε θερμοκρασία δωματίου

160 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

40 γρ. ιμβερτοποιημένη ζάχαρη (δείτε πως την φτιάχνουμε παρακάτω, υπάρχει σημειωση) 

ελάχιστο αλάτι

1/2 κ.γλ. μαχλέπι

1/2 κ.γλ. μαστίχα

1 βανίλια

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ (Πως φτιάχνουμε την ιμβερτοποιημένη ζάχαρη):

Υλικά:

500γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

200 ml. νερό

1 κ.γλ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα υλικά στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε συνεχεια μεχρι να βγούνε η πρώτες φουσκάλες βρασμού. Καθαρίζουμε τα τοιχώματα με βρεγμένο πανάκι. Χαμηλώνουμε την φωτιά από το 9 στο 3 και βράζουμε για 20 λεπτά. Το βάζουμε σε καθαρό βάζο και το αφήνουμε να κρυώσει σκεπασμένο. Διατηρείται για 6 μήνες.

Εκτέλεση:

Ζεστένουμε γάλα και νερό και διαλύουμε την μαγιά.

Μετά βάζουμε τα υλικά στο μίξερ με την εξής σειρά :

Γάλα, νερό, μαγιά, τις δύο ζάχαρες, αυγά, μυρωδικά, βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και σε κανονική ταχύτητα ανακατεύουμε μέχρι να μαζευτεί η ζύμη στο γάντζο, περίπου 15-20 λεπτά.

Αφήνουμε την ζύμη μας σκεπασμένη με πετσέτα,  να ξεκουραστεί και να φουσκώσει (να διπλασιαστεί) για 2 ώρες περίπου.

Μόλις φουσκώσει το ζυμάρι μας, το πατάμε να ξεφουσκώσει και το πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε. Το αφήνουμε 15-30 λεπτά να φουσκώσει λίγο (γιατί το φούσκωμα γίνεται κυρίως στον φούρνο).

Χτυπάμε ένα ασπράδι και τα περνάμε με το πινέλο.

Προθερμένουμε τον φούρνο, βάζουμε ένα μικρό ταψάκι με βραστό νερό στον πάτο του φούρνου (το τσουρέκι θέλει υγρασία 75-80 % για να γίνει τέλειο), βάζουμε την θερμοκρασία στους 160 βαθμούς , γυρνάμε τον διακόπτη στις αντιστάσεις πάνω κάτω και τοποθετούμε το τσουρέκι στην χαμηλή σχάρα του Ένα κανονικού μεγέθους τσουρέκι θέλει 30-40 λεπτά για να ψηθεί.

Καλή επιτυχία.

Η συνταγή είναι της Mamangelic Ganassouli Georgia και μας την έστειλε η φίλη μας Κaterina Κaterinaki, της οποίας είναι η εκτέλεση και οι φωτογραφίες.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ