Μια συναρπαστική λογοτεχνική βραδιά πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Μουσείο Τσιτσάνη, όπου παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Θανάση Χειμωνά, «Τρότζαν», από τις εκδόσεις Πατάκη. Την εκδήλωση διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος, συγκεντρώνοντας πλήθος αναγνωστών και φίλων της λογοτεχνίας.
Το «Τρότζαν» αποτελεί ένα δυστοπικό μυθιστόρημα που μας μεταφέρει στο έτος 2073, σε έναν κόσμο όπου η ελευθερία, η δημιουργικότητα και η αυθεντικότητα έχουν αντικατασταθεί από τον έλεγχο, την ομοιομορφία και την πολιτική ορθότητα. Μέσα από τις σελίδες του, ο συγγραφέας θέτει ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον, καλώντας τον αναγνώστη να αναλογιστεί αν η δυστοπική αυτή πραγματικότητα είναι απλώς ένα φανταστικό σενάριο ή μια αντανάκλαση των όσων ήδη βιώνουμε.
Ο Θανάσης Χειμωνάς, μιλώντας στο κοινό, ανέφερε:
«Η ιστορία διαδραματίζεται το 2073, αλλά είναι γεμάτη από στοιχεία που ήδη βλέπουμε σήμερα. Η λογοκρισία, η απαγόρευση της τέχνης, του χιούμορ και σχεδόν τα πάντα στο όνομα μιας υποτιθέμενης προόδου, που στην πραγματικότητα κρύβει έναν βαθύ συντηρητισμό, είναι θέματα που με προβληματίζουν και με ενέπνευσαν στη συγγραφή του βιβλίου».
Ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής Αχιλλέας Οικονόμου, σχολιάζοντας το βιβλίο, δήλωσε:
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο με μοναδική πλοκή και ανατροπές που κρατούν τον αναγνώστη σε εγρήγορση. Ταυτόχρονα, το βιβλίο θίγει καίρια ζητήματα, όπως η πολιτική ορθότητα, ο ρόλος των social media και η κατεύθυνση που παίρνει η κοινωνία μας, προσφέροντας τροφή για σκέψη».
Ο συγγραφέας και μαθηματικός Νίκος Μάντζιος, από την πλευρά του, τόνισε:
«Το “Τρότζαν” είναι ένα συγκλονιστικά επίκαιρο μυθιστόρημα. Παρόλο που αναφέρεται σε μια μελλοντική ελληνική κοινωνία, πολλά από όσα περιγράφει συμβαίνουν ήδη και θα τα δούμε να εντείνονται πολύ πιο σύντομα. Η δυστοπία που παρουσιάζει είναι μια προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί αν δεν επανεξετάσουμε τη στάση μας απέναντι στην πολιτική ορθότητα, τον έλεγχο και την υπερβολική εξάρτηση από την τεχνολογία».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από το κοινό, δημιουργώντας μια γόνιμη συζήτηση για τα ζητήματα που θίγει το βιβλίο. Ο Θανάσης Χειμωνάς υπέγραψε αντίτυπα και αντάλλαξε σκέψεις με τους παρευρισκόμενους, αφήνοντας μια έντονη εντύπωση για το περιεχόμενο και τα μηνύματα του έργου του.
Το «Τρότζαν» είναι ένα βιβλίο που όχι μόνο συναρπάζει με την πλοκή του, αλλά προκαλεί προβληματισμό για το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας μας.