Τρικαλινός ο Καλύτερος Νέος Καλλιτέχνης στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2015

Ο Τρικαλινός Γιώργος Τσιαμάντας απέσπασε τον τίτλο του Καλύτερου Νέου Καλλιτέχνη στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2015 με το έργο του «Η Παναγία η Χελιδωνού» στα πλαίσια του Comicdom Con Athens 2015. Το βραβείο αυτό δίνεται μετά από επιλογή από την Ακαδημία στον/στην δημιουργό που κατάφερε μέσα από τα κόμικς της προηγούμενης χρονιάς να έχει μια έντονη και συνεχή παρουσία, στον/στην δημιουργό που ξεχώρισε και μας «ανάγκασε» με τον τρόπο του/της να τον προσέξουμε. Το βραβείο κέρδισε ο Γιώργος Τσιαμάντας, ο οποίος εμφανίστηκε πρώτη φορά στον χώρο των κόμικς με το σχέδιό του στο “Η Παναγιά η Χελιδονού”.

Νικητές

Οι νικητές της βραδιάς Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2015 ήταν οι:

Καλύτερο Κόμικ – Αϊβαλί (εκδόσεις Κέδρος)

Καλύτερο Σενάριο – Soloup (Αϊβαλί)

Καλύτερο Σχέδιο – Πέτρος Χριστούλιας (Χαρακώματα: Ιστορίες από την Οδό Γάγγραινας)

Καλύτερο Εξώφυλλο – Πέτρος Χριστούλιας (Χαρακώματα: Ιστορίες από την Οδό Γάγγραινας)

Καλύτερη Αυτοέκδοση – Freakshow (σενάριο Μέλανδρος Γκανάς, σχέδιο Malk)

Καλύτερο Διαδικτυακό Κόμικ – Γυρνώ Σαν Νυχτερίδα (Πέτρος Χριστούλιας)

Καλύτερη Μεταφρασμένη Έκδοση – Κατανοώντας τα Κόμικς: Η Αόρατη Τέχνη (εκδόσεις Webcomics)

Καλύτερος Νέος Καλλιτέχνης – Γιώργος Τσιαμάντας

Βραβείο Κοινού – Tales from the Strips #1 (Δανάη Κηλαηδόνη)

Έπαινος Εξωτερικού – Μιχάλης Διαλυνάς

Η Παναγία η Χελιδωνού

Tο διήγημα της σπουδαίας Γαλλίδας συγγραφέως, Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, «Η Παναγιά η Χελιδονού», μεταφέρεται σε graphic novel από τον Τρικαλινό εικονογράφο Γιώργο Τσιαμάντα, στην πρωτότυπη μετάφραση της Ιωάννας Χατζηνικολή και παρουσιάζεται στο ελληνικό κοινό από την Comicdom Press.

 «… Από καιρό έψαχνα κάτι δυνατό και όμορφο να εικονογραφήσω. Με αφορμή τη “Χελιδονού” βρήκα την ευκαιρία να δείξω μέσα από τις εικόνες πράγματα, όπως αρχαίες γιορτές, συνήθειες και παραδόσεις που συνεχίζονται ως σήμερα ―οι Απόκριες, οι χοροί, τα τραγούδια, τα παιχνίδια, οι δοξασίες…― και να φανεί πόσο απτή είναι αυτή η ιστορική συνέχεια» τονίζει ο Τρικαλινός σκιτσογράφος-εικονογράφος Γιώργος Τσιαμάντας.

Το έργο

Την αυγή του Μεσαίωνα, ένας καλόγερος φτάνει από την Αίγυπτο στην Αττική και αγωνίζεται να αφανίσει τις Νεράιδες του Κηφισού πείθοντας τους φοβισμένους χωρικούς να τον βοηθήσουν. Όμως οι ερωτικές θεότητες της φύσης θα βρουν έναν απροσδόκητο σύμμαχο… Στην αφήγηση της Γιουρσενάρ, μιας από τις σημαντικότερες εκπροσώπους των γαλλικών γραμμάτων, συνυφαίνονται θέματα κλασσικά όσο και συναρπαστικά. Η ιερότητα της φύσης, που είναι η ίδια η ζωή με όλες τις αντιφάσεις της. Ο έρωτας και ο φόβος. Η μεταμόρφωση και η αναγέννηση. Η σύγκρουση και η συμφιλίωση. Η νέα θρησκεία και οι πανάρχαιες Νύμφες.

Όπως μας αναφέρει ο εικονογράφος και δημιουργός comics Γιώργος Τσιαμάντας, σε συνεργασία με τον φιλόλογο Βαγγέλη Ψαριανό προχώρησαν στην απαραίτητη έρευνα, ώστε η αναπαράσταση του τόπου και της εποχής να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβής, προκειμένου το εικονογράφημα να αποκτήσει, εκτός από την ψυχαγωγική του διάσταση, και δυνατότητες για εκπαιδευτική χρήση, μέσα από τις εμπνευσμένες και γοητευτικές εικόνες του comic.

Συντελεστές

Γιώργος Τσιαμάντας: Εικονογράφος

Βαγγέλης Ψαριανός: Φιλόλογος, Επιστημονικός Συνεργάτης

Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου: Επιμελητής Έκδοσης