Τουριστικό αξιοθέατο κι ατραξιόν ο… τοίχος με την τοιχογραφία στα Τρίκαλα

Πλατεία Ειρήνης… Για τους περισσότερους ακόμη και τους Τρικαλινούς η πλατεία Ειρήνης σαν όνομα παραμένει άγνωστη. Όταν όμως την περιγράψει κάποιος τότε όλοι καταλαβαίνουν για ποιο σημείο της πόλης μιλάμε. Αρκεί μόνο μία έκφραση: «ο τοίχος με την τοιχογραφία» για να αντιληφθεί κάποιος ότι πρόκειται για τη μικρή πλατειούλα απέναντι από το κτίριο του Ερυθρού Σταυρού στα Μανάβικα.

Αυτή η μικρή πλατεία που χωρίς την εικαστική παρέμβαση θα ήταν παντελώς άγνωστη (σαν πλατεία όχι σαν περιοχή που είναι πασίγνωστη), τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε τουριστική ατραξιόν. Πολλοί ξεναγοί τη συμπεριλαμβάνουν στα αξιοθέατα που ξεναγούν τα γκρουπ τα οποία επισκέπτονται την πόλη και που έχουν θεαματική αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Η εικαστική παρέμβαση η οποία δεν είχε κοστίσει ακριβά στο Δήμο Τρικκαίων πριν από αρκετά χρόνια και συγκεκριμένα το 2005 έχει κάνει σίγουρα την απόσβεσή της πολλάκις.

Χιλιάδες άνθρωποι έκτοτε έχουν φωτογραφηθεί με φόντο την τοιχογραφία που έχει δημιουργηθεί, κάνοντας τους περαστικούς να κοντοστέκονται και να τη θαυμάζουν.

Ειδικά τα σαββατοκύριακα και σε μέρες υψηλής τουριστικής κίνησης, δεκάδες είναι εκείνοι που φωτογραφίζονται με φόντο την τοιχογραφία αποδεικνύοντας ότι αν μη τι άλλο αποτελεί μία πρωτότυπη ιδέα.

Η ιδέα

Η ιδέα προήλθε από μία επίσκεψη που πραγματοποίησαν το 2005 ο τότε Δήμαρχος Τρικκαίων Μιχάλης Ταμήλος και στελέχη του Δήμου στη Λυών όπου κι εντυπωσιάστηκαν από τις όψεις των κτιρίων. Ήρθαν σε επαφή με το συγκεκριμένο καλλιτέχνη, που κακώς δεν μάθαμε το όνομά του, ή τουλάχιστον όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει αναφερθεί παρά το γεγονός ότι το έργο του απέκτησε μεγάλη δόξα, ο οποίος φιλοτέχνησε την τοιχογραφία και μάλιστα σε σύντομο διάστημα παρέδωσε το έργο.

Έκτοτε, οι πρωταγωνιστές της παιδιά, άνθρωποι της λαϊκής, οργανοπαίκτες και φυσικά ο Βασίλης Τσιτσάνης με το μπουζούκι του, ανά χείρας μας… χαμογελούν και μας μεταδίδουν μέρος της καθημερινότητας αυτής εδώ της πόλης.

Η ιδέα για το παρόν ρεπορτάζ γεννήθηκε ένα μεσημέρι, από τα τελευταία του Απρίλη, που συναντήσαμε ένα σχολείο από το Καματερό να ξεναγείται από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μουσείου Τσιτσάνη Στέλιου Καραγιώργου, στα Μανάβικά και να θαυμάζει την τοιχογραφία. Παιδιά κι ενήλικες έδειχναν ενθουσιασμένοι και φυσικά δεν έλειψαν οι απαραίτητες φωτογραφήσεις.

Όψεις κτιρίων

Στο παρελθόν έχουν γίνει αναφορές από τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές για την εφαρμογή του εγχειρήματος και σε άλλα κτίρια της πόλης. Σχέδια ανακοινώθηκαν, αναζητήθηκαν χρηματοδοτήσεις… Τίποτα όμως από αυτά δεν υλοποιήθηκαν.

 Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ