Γιατί δεν πρέπει να πατάτε τις κατσαρίδες

Ποιος είναι ο κίνδυνος αν πατήσετε κατσαρίδα στο σπίτι.

Το tip της μαμάς: Γιατί δεν πρέπει να πατάτε τις κατσαρίδες
Bigstock

Οι περισσότεροι στη θέα και μόνο της κατσαρίδας , φεύγουν τρέχοντας, κλείνοντας την πόρτα πίσω τους.

Οι πιο ψύχραιμοι, θα επιδιώξουν να την εξουδετερώσουν με τον πιο άμεσο τρόπο: πατώντας τη.

Για πολλούς είναι ένας βάρβαρος τρόπος, για άλλος αποτελεσματικός. Σύμφωνα πάντως με τον Kevin Klingler, με πολυετή εμπειρία στη βιομηχανία ελέγχου παρασίτων, το πρόβλημα όταν εξουδετερώνετε μια κατσαρίδα πατώντας τη είναι ότι θα πρέπει να καθαρίσετε σχολαστικά και να απολυμάνετε τόσο το δάπεδο όσο και τα παπούτσια σας.

Κι αυτό, γιατί η κατσαρίδα μεταφέρει μικρόβια και βακτήρια και ο κίνδυνος να εξαπλωθούν αν δεν γίνει σωστή απολύμανση, είναι μεγάλος.

1656109484301-992568736-katsarides-1.jpg

Μύθος για τις κατσαρίδες και τα αβγά τους

Όπως εξηγεί ο Kevin Klingler είναι μύθος ότι αν πατήσετε μια κατσαρίδα, θα απελευθερωθεί φερομόνη η οποία θα προσελκύσει περισσότερες κατσαρίδες.

«Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο. Μια νεκρή κατσαρίδα θα απελευθερώσει ορισμένα λιπαρά οξέα που μπορούν να μυρίσουν άλλες κατσαρίδες οι οποίες όμως θα μείνουν μακριά από το σημείο», προσθέτει ο ίδιος.

Όσο για το ότι οι κατσαρίδες ρίχνουν τα αυγά τους όταν τις συνθλίβετε με το παπούτσι, φαίνεται δεν έχει βάση, καθώς σύμφωνα με τον Kevin Klingler «τα περισσότερα είδη κατσαρίδων δεν κουβαλούν τα αυγά μαζί τους αλλά τα αφήνουν στη φωλιά τους».

Ακόμα όμως και σε αυτό το ενδεχόμενο, αν την πατήσετε θα εξολοθρεύσετε και τα αβγά.

katsarides-1.jpg

Πόσο εύκολο είναι να «πιάσετε» την κατσαρίδα

Οι κατσαρίδες βλέπουν σχεδόν προς κάθε κατεύθυνση και αισθάνονται τις αλλαγές στην κίνηση του αέρα. Επίσης, μπορούν να τρέξουν έως και 5 χλμ/ώρα, αρκετά εντυπωσιακό για ένα τόσο μικρό έντομο.

Ωστόσο, η μέση ταχύτητα ανθρώπινης βάδισης είναι 3-4 mph (5-6 km/h). Και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να τρέξουν τουλάχιστον 6,5 mph (10 km/h). Επομένως, ναι, μπορείτε να «πιάσετε» την κατσαρίδα, αρκεί να μη προλάβει να κρυφτεί.

Δόλωμα

Το να ψεκάζετε τις κατσαρίδες με χημικά σπρέι μόλις τις δείτε, δεν είναι ούτε αποδοτική λύση ούτε υγιεινή για εσάς και τα παιδιά σας. Σε ειδικά καταστήματα, θα βρείτε εναλλακτικές λύσεις που λειτουργούν ως «δόλωμα».

Goodys

Related Posts

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *