Σε όλους συμβαίνει σχεδόν καθημερινά να νιώθουμε μια λαχτάρα για να φάμε κάτι γλυκό.
Κατά κανόνα συμβαίνει μετά από ένα γεύμα, αλλά πάντα μας πιάνουν τύψεις διότι η ζάχαρη -πέραν των άλλων προβλημάτων υγείας που συνδέεται- προκαλεί αύξηση του βάρους.
Αν πιάνετε τον εαυτό σας να έχει λαχτάρα για “κάτι γλυκό”, αλλά δεν θέλετε να πάρετε ζάχαρη, δείτε μερικά ποτά που θα σας βοηθήσουν.
Τα αναψυκτικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να είναι μια τακτική επιλογή για όσους θέλουν να διαχειριστούν ή να μειώσουν την επιθυμία τους για ζάχαρη. Αυτά τα ποτά περιέχουν συνήθως λιγότερη ζάχαρη από τα αντίστοιχα πλήρους ζάχαρης, γεγονός που δυνητικά οδηγεί σε μειωμένη συνολική πρόσληψη ζάχαρης.
Όταν καταναλώνονται με μέτρο, μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία για μια γλυκιά γεύση χωρίς να σας επιβαρύνουν με όλο το φορτίο ζάχαρης που βρίσκεται στα κανονικά αναψυκτικά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη σταδιακή μείωση της λαχτάρας του σώματος για γλυκά, λειτουργώντας ως σκαλοπάτι για την υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη συνολικά.
Χυμός καρπουζιού
Εάν ο χυμός φρούτων είναι αυτό που λαχταράτε, η επιλογή του χυμού καρπουζιού μπορεί να σας ξεδιψάσει ενώ θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τη λαχτάρα σας για ζάχαρη. Ένα ποτήρι 235 ml χυμού καρπουζιού (πλήρως φυσικού) παρέχει περίπου 70 θερμίδες και μηδέν γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης (σημειώστε ότι περιέχει φυσικά σάκχαρα).
Matcha
Το Matcha, μια φίνα αλεσμένη σκόνη που παρασκευάζεται από ειδικά καλλιεργημένα και επεξεργασμένα φύλλα πράσινου τσαγιού, έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα για την μοναδική γεύση και τα οφέλη για την υγεία. Η ικανότητά του να βοηθά στη διαχείριση της λαχτάρας για ζάχαρη πηγάζει από την υψηλή περιεκτικότητά του σε L-θεανίνη, ένα αμινοξύ που προάγει τη χαλάρωση και την ευεξία, ενώ μειώνει το στρες και το άγχος, που είναι κοινά ερεθίσματα για την επιθυμία για ζάχαρη.
Εάν δεν είστε λάτρης του matcha, το παραδοσιακό πράσινο τσάι θα λειτουργούσε παρόμοια.
Κομπούχα
Η κομπούχα είναι ένα τσάι που έχει υποστεί ζύμωση, γνωστό για την πικάντικη γεύση του και τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα την συνεισφορά του στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτή η ευεργετική επίδραση μπορεί να αποδοθεί στην παρουσία οξικού οξέος, που παράγεται κατά τη διαδικασία της ζύμωσης.
Το οξικό οξύ πιστεύεται ότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, επιτρέποντας στον οργανισμό να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη πιο αποτελεσματικά και -ενδεχομένως- μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η κομπούχα περιέχει προβιοτικά, τα οποία συμβάλλουν σε ένα πιο υγιές μικροβίωμα του εντέρου: ένας παράγοντας που συνδέεται με τον βελτιωμένο μεταβολισμό της γλυκόζης και ορισμένες λιγούρες και επιθυμίες για φαγητό.
Έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση κομπούχα με ποικίλα προβιοτικά βακτήρια μπορεί να μειώσει τα σάκχαρα στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Όταν επιλέγετε kombucha, φροντίστε να είναι μία με ζωντανά βακτήρια που προέρχονται από διαφορετικά στελέχη και ότι περιέχει οξικό οξύ.
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr
πηγή:https://www.giatros-in.gr/ti-na-pieite-na-kopei-ligoyra-kati-glyko/