Ταξιδεύοντας στις όχθες της λίμνης «Nyos», στο μακρινό Καμερούν, συντροφιά με τον Βασίλειο Δρόλια

Ο αστροφυσικός και συγγραφέας Βασίλειος Δρόλιας με το νέο του βιβλίο «Nyos, η τελετή της αθωότητας» (εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ) ταξιδεύει τον αναγνώστη στο μακρινό Καμερούν, στις όχθες της λίμνης Nyos από όπου εμπνεύστηκε και το τίτλο. Ένα μυθιστόρημα για την Αφρική και τα αδιέξοδα της ζωής στη σύγχρονη πόλη, για το ρόλο της επιστήμης και τη φιλοσοφία της τέχνης και για τον… έρωτα που, όπως ο ίδιος μας λέει σε συνέντευξη που μας παραχώρησε, κρύβεται πίσω από τις μεγάλες αποφάσεις της ζωής μας.Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου του, ένας βιολόγος εγκαταλείπει το Λονδίνο, το σπίτι του, τη γυναίκα του, το παιδί του και την ερωμένη του  για να βρεθεί στο μακρινό Καμερούν, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τα αδιέξοδα της ζωής του και να ξαναβρεί τον εαυτό του.

Με τον Βασίλειο Δρόλια είχαμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με αφορμή το νέο του βιβλίο.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη 

-κ. Δρόλια, μπορείτε να μου μιλήσετε εν συντομία για την υπόθεση του «Nyos, η τελετή της αθωότητας» ;

-H υπόθεση έχει ως κέντρο της την λίμνη Nyos που βρίσκεται στο Καμερούν και η οποία ‘εξερράγη’ το 1986 σε ένα πολύ σπάνιο φυσικό γεγονός που σκότωσε περίπου 2000 ανθρώπους. Διάφοροι επιστήμονες βρίσκονται στη λίμνη ακόμη και σήμερα με σκοπό την μελέτη του φαινομένου αλλά και για να φροντίσουν να μην συμβεί κάτι αντίστοιχο ξανά. Ένας απ’ τους επιστήμονες είναι και ο ήρωας του βιβλίου, o Ρότζερ, ο οποίος προσπαθεί να βρει λύσεις για τα προβλήματα της ζωής του στην μοναξιά της Αφρικής.

Η «τελετή της αθωότητας». Από πού έχετε δανειστεί τον υπότιτλο;

-Ο υπότιτλος είναι δανεισμένος από ένα ποίημα του Yeats, όμως παραπέμπει στο κορυφαίο βιβλίο Things Fall Apart του τεράστιου αφρικανού συγγραφέα Chinua Achebe.

Ένα μυθιστόρημα για την Αφρική και τα αδιέξοδα της ζωής στη σύγχρονη πόλη;

-Μάλλον, ένα μυθιστόρημα όχι για τα αδιέξοδα της σύγχρονης πόλης αλλά για τις αδυναμίες του σύγχρονου ανθρώπου και για την άνετη ζωή που θεωρούμε όλοι μας δεδομένη. Ταυτόχρονα είναι και ένα μυθιστόρημα που μιλάει για την ανθρώπινη ‘πρόοδο’ και για το τι σημαίνει πλέον για μας.

Πως εμπλέκεται η επιστήμη και η φιλοσοφία της τέχνης;

-Οι βασικοί ήρωες του βιβλίου είναι ένας επιστήμονας και μια καλλιτέχνης. Το βιβλίο προσπαθεί να αφηγηθεί από την οπτική πλευρά και των δύο μια δεδομένη κατάσταση που αφορά στη σχέση τους, αλλά ταυτόχρονα να δείξει πως η επιστημονική μέθοδος ποτίζει τα πάντα στην ζωή και την σκέψη ενός επιστήμονα. Η τέχνη λειτουργεί και για τους δυο σαν μια μορφή ιδιαίτερης κάθαρσης (και από ένα σημείο και μετά οι διαχωριστικές γραμμές διαλύονται).

Ο έρωτας μπορεί να κρύβεται πίσω από κάθε μικρή ή μεγάλη απόφαση της ζωής μας;

-Όχι απλά μπορεί. Σίγουρα βρίσκεται πίσω απ’ τις μεγάλες μας αποφάσεις. Είτε συνεισφέροντας θετικά είτε αρνητικά.

Ο Ρότζερ, ο πρωταγωνιστής του βιβλίου σας είναι ένας… σύγχρονος άνθρωπος; Τι τον κάνει ιδιαίτερο;

-Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχει ιδιαιτερότητες. Δεν πρόκειται για τον πετυχημένο επιστήμονα, δεν πρόκειται για τον πετυχημένο σύζυγο ή πατέρα. Πρόκειται για έναν  καθημερινό άνθρωπο ο οποίος ‘πέφτει’ μέσα σε μια κατάσταση την οποία απλά πρέπει να αντιμετωπίσει. Το ίδιο ισχύει και για την Τζέσικα (η οποία όμως είναι πετυχημένη καλλιτέχνις). Ο μόνος ήρωας στο βιβλίο που είναι ιδιαίτερος είναι ο Αφρικανός, Σαγιάπ, ο οποίο όμως είναι ιδιαίτερος γιατί δεν είναι σύγχρονος. Όλα του τα προβλήματα είναι λυμένα από την άρνησή του να είναι σύγχρονος.

Ένα μυθιστόρημα με ιδιαίτερη αφηγηματική τεχνική;

-Το βιβλίο έχει τρεις διαφορετικούς τύπους κεφαλαίων που οδηγούν όμως μια καθαρά γραμμική χρονικά αφήγηση. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να την ονομάσω ιδιαίτερη, σίγουρα είναι αρκετά διαφορετική απ’ ότι έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε.

Τι αποκομίζει κάποιος διαβάζοντας το βιβλίο; Ποιος είναι ο στόχος σας ως συγγραφέα;

-Ο στόχος μου όταν έγραφα το βιβλίο ήταν να βάλω τον αναγνώστη στο κέντρο μιας σειράς από διλήμματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος και ταυτόχρονα να μιλήσω για την σύγχρονη επιστήμη και για την σύγχρονη τέχνη εκ των έσω. Απαντήσεις δεν νομίζω ότι δίνω στο βιβλίο, απλά θα ήθελα να σκεφτεί ο αναγνώστης και να δώσει τις δικές του. Ελπίζω αυτό να το πέτυχα.

Σχετικά με τον συγγραφέα

O Βασίλειος Φ. Δρόλιας είναι συγγραφέας και αστροφυσικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, στην Αθήνα και στο Σαν Φρανσίσκο.

Το πρώτο του μυθιστόρημα, Τυχαία είσοδος, εκδόθηκε το 2008. Κριτικές του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Από το 2010 είναι εκδότης και αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού περιοδικού The Zone. Το Nyos – Η τελετή της αθωότητας είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του.