Σύλλογος Φωτογράφων Τρικάλων: Η «πειρατεία» σκοτώνει τον επαγγελματία φωτογράφο

«Όπου ανθίζει η κρίση, ανθίζει δυστυχώς και η παρανομία» αναφέρουν τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου που φέτος αριθμεί 38 χρόνια ζωής

Μας μιλούν «αφιλτράριστα» για τη δουλειά τους, τα προβλήματα, την κρίση, τις αλλαγές που έχει φέρει η τεχνολογία κ.α.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

Με τον όρο φωτογραφία αναφερόμαστε στην τέχνη της δημιουργίας οπτικών εικόνων μέσω της καταγραφής κι αποτύπωσης του φωτός, με τη χρήση κατάλληλων συσκευών. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1839 (από το Sir John Herschel) και είναι μια πολύ νέα τέχνη σε σχέση με τη ζωγραφική, τη γλυπτική, το θέατρο κ.α. Η εξέλιξή της συμβαδίζει με την εξέλιξη της τεχνολογίας κι ως εκ τούτου  έχει πολλές προοπτικές εξερεύνησης των δυνατοτήτων της και διεύρυνσης των οριζόντων της όπως παραδέχονται και τα μέλη του Συλλόγου Φωτογράφων Τρικάλων.

Από τα πρώτα βήματα της φωτογραφίας, όπου ένα οικογενειακό πορτρέτο αποτελούσε μείζον κοινωνικό γεγονός, η αποτύπωση του πραγματικού κόσμου σε ένα κομμάτι χαρτί ήταν μια συναρπαστική ανακάλυψη που ώθησε ακόμα και τις κλασσικές τέχνες να αναψηλαφήσουν ή και να αναθεωρήσουν το ρόλο τους. Τα χρόνια που πέρασαν, η τεχνολογία έκανε τη φωτογραφία όλο και περισσότερο προσιτή στο ευρύ κοινό. Σήμερα, με την επανάσταση της ψηφιακής τεχνολογίας, αποτελεί ίσως μια μορφή «λαϊκής τέχνης», περισσότερο διαδεδομένης από οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν και καλύπτει όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Η φωτογραφία, αναγνωρίζεται ως ένα από τα ευρύτερα διαδεδομένα μέσα επικοινωνίας του 20ου αιώνα και δικαίως έχει αναγνωριστεί σαν την 8η τέχνη (αν και σπάνια αναφέρεται).

Οι φωτογράφοι εκθέτουν την «ψυχή» τους μέσα από τη δουλειά τους κι όπως οι ίδιοι παραδέχονται η φωτογραφία μπαίνει τόσο βαθιά στη ιδιοσυγκρασία τους ώστε σκέφτονται εντελώς φωτογραφικά. Συναντήσαμε τα μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Φωτογράφων Τρικάλων: Βάσω Οικονόμου, Θανάση Μάνθο Αναστασία Τσαρούχα, Βασίλειο Φλούλη και  Βασίλειο Τσαρούχα (Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γραμματέα, Ταμία και Μέλος αντίστοιχα) και μιλήσαμε μαζί τους για τι άλλο; Για τη φωτογραφία. Για το τι σημαίνει για τους ίδιους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, την πειρατεία που… σκοτώνει τους επαγγελματίες φωτογράφους, την κρίση και πόσο τους έχει επηρεάσει, την εξέλιξη της δουλειάς τους, την κάλυψη κοινωνικών εκδηλώσεων, τα κόστη και τις τιμές και τα μελλοντικά σχέδια του Συλλόγου που φέτος αριθμεί 38 χρόνια ζωής.

-Η φωτογραφία είναι τρόπος ζωής για σας;

Η φωτογραφία μπαίνει τόσο βαθιά στη ιδιοσυγκρασία του φωτογράφου ώστε ο ίδιος σκέφτεται εντελώς φωτογραφικά. Συνθέτει και αφαιρεί κάδρα (χωρίς απαραίτητα να κρατάει την φωτογραφική μηχανή του), έχει την ικανότητα να αποτυπώνει στην μνήμη του, πρόσωπα οικεία και μη, πολύ εύκολα και πάντα μα πάντα εχει  την φωτογραφική του μηχανή για να «παγώνει» με το πάτημα ενός κουμπιού, το χρόνο στην αιωνιότητα.

-Ένας φωτογράφος βλέπει από άλλη οπτική… την πραγματικότητα;

-Συνήθως ο φωτογράφος, αν έχει το καλλιτεχνικό χάρισμα, βλέπει τα  πράγματα τελείως διαφορετικά από έναν κοινό άνθρωπο. Αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα με το δικό του τρόπο, είναι περισσότερο της λεπτομέρειας, μπορεί να αντιληφθεί γεγονότα και να δημιουργήσει εκείνη την στιγμή διάφορες εικόνες που αποτυπώνουν μια ιστορία.

-Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας σήμερα;

Όπως σε όλους τους κλάδους ετσι και στο δικό μας η κρίση έχει κάνει την εμφάνισή της. Αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικά, οπότε φυσικό είναι να επηρεαζόμαστε και εμείς οι φωτογράφοι. Δεν έχουμε την αντίστοιχη επισκεψιμότητα που είχαμε παλαιότερα και αυτό εννοείται ότι μας προβληματίζει. Οι αυξημένοι φόροι που καλείται τα πληρώσει πλέον ένας επαγγελματίας φωτογράφος είναι εξίσου ένα μεγάλο προβλημα. Επίσης έχουν μειωθεί τα μυστήρια του γάμου και της βάπτισης και αυτό είναι λογικό, όταν με την κρίση ο νέος ανθρωπος σκέφτεται να παντρευτεί και να δημιουργήσει οικογένεια. Το σημαντικότερο όμως πρόβλημά μας είναι οι μη νόμιμοι φωτογράφοι, χωρίς έναρξη επαγγέλματος και χωρίς επαγγελματική στέγη. Ο κλάδος μας βρίσκεται ήδη σε πληρότητα σε σχεση με τον πληθυσμό των Τρικάλων και δεν αντέχει άλλους φωτογράφους οι οποίοι δεν τηρούν τις νόμιμες προδιαγραφές. Αλλα όπου ανθίζει η κρίση, ανθίζει δυστυχώς και η παρανομία.

«Ο κλάδος βρίσκεται ήδη σε πληρότητα σε σχέση με τον πληθυσμό των Τρικάλων και δεν αντέχει άλλους φωτογράφους οι οποίοι δεν τηρούν τις νόμιμες προδιαγραφές»

-Μπορεί ο καθένας να γίνει φωτογράφος;

Για να γίνει κάποιος φωτογράφος πρεπει πρώτα να εχει το καλλιτεχνικό στοιχείο μέσα του. Να έχει φωτογραφική ματιά, ουσιαστικά ταλέντο για να μπορει να αφηγηθεί μια ιστορία μέσα από το φωτογραφικό του φακό. Να μπορει με μια φωτογραφία να συγκινήσει, να ταξιδέψει και να προβληματίσει κάποιους. Πρεπει να πρωτοτυπεί και όχι να αντιγράφει! Δευτερευόντως θα χρειαστεί και τον εξοπλισμό του. Οπότε εκτός από το ταλέντο χρειάζεται και κεφάλαιο έτσι ώστε να αγοράσει τα άκρως απαραίτητα μηχανήματα.

-Η «πειρατεία» σκοτώνει τους επαγγελματίες φωτογράφους;

Ναι είναι αλήθεια. Δυστυχώς παρήσφρυσαν στο χώρο διάφοροι μη επαγγελματίες, χωρίς έναρξη επαγγέλματος δηλαδή. Άρα μιλάμε για ανθρώπους που ενώ αμοίβονται δεν αποδίδουν φόρους,δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και δεν έχουν επαγγελματική στέγη. Βέβαια όλα τα παραπάνω τα επωμίζονται οι επαγγελματίες φωτογράφοι που όπως όλοι οι επαγγελματίες λυγίζουν υπό το ζυγό των φόρων και των λοιπών εξόδων.

-Παλιά οι Τρικαλινοί δεν λυπόταν να ξοδέψουν μεγάλα ποσά για την κάλυψη των κοινωνικών τους εκδηλώσεων. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα τα τελευταία χρόνια;

-Τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει σε όλους τους τομείς τα πράγματα, αλλά ποτέ οι Τρικαλινοί δεν λυπόντουσαν να ξοδέψουν διάφορα ποσά για να αποκτήσουν αυτό που τους αρεσει. Άλλωστε. τα πάντα ορίζονται από τις υπηρεσίες και παροχές και τις απαιτήσεις του καθενός.

-Κοστίζει ακριβά η κάλυψη μίας βάφτισης ή ενός γάμου;

-Ένας επαγγελματίας που έχει την εμπειρία, την επαγγελματική συνείδηση και τον αντίστοιχο σεβασμό προς τον πελάτη θα ορίσει μια τιμή ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε ενδιαφερόμενου. Μην ξεχνάμε ότι η φωτογραφια πρώτα είναι καλλιτεχνική και μετά εμπορική. Ένας φωτογράφος που αγαπάει την δουλεια του, επενδύει σε αυτή επίσης και  χρηματικά, αγοράζοντας πάντα ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στο εμπόριο  κι εμπλουτίζει τις γνώσεις του με διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια ετσι ώστε να μπορει να ανταπεξέλθει στις διάφορες απαιτήσεις του κάθε πελάτη.

-Τι θα απαντούσατε σε όσους λένε ότι υπάρχει «εκμετάλλευση» από τους φωτογράφους όσον αφορά στην τιμή της κάλυψης κοινωνικών εκδηλώσεων; 

-Ένας φωτογράφος που θα επιλεχθεί από κάποιους για να καλύψει  ένα γεγονός δεν θα υπολογίσει τις ατέλειωτες ωρες που θα χρειαστεί για να ανταπεξέλθει άρτια στο γεγονός. Ούτε κατά την διάρκεια της λήψης,ουτε μετέπειτα στην δημιουργία του  άλμπουμ. Άρα, πως να μιλήσουμε για εκμετάλλευση όταν ο ίδιος προσπαθεί για το καλύτερο!

-Έχετε ρίξει τις τιμές προκειμένου ο πελάτες να μην προσφεύγουν σε οικονομικότερες λύσεις;

-Ο πελάτης μπορεί να επισκεφτεί ένα φωτογραφειο και ανάλογα με τις απαιτήσεις που έχει, να βρεθεί και κάτι αντίστοιχο. Εννοείται  ότι και στον δικό μας κλάδο οι τιμές έχουν γίνει αρκετά προσιτές για το ευρύτερο κοινό.

-Η δουλειά σας εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο; Πείτε μου μερικές διαφορές σε σχέση με μία 5ετία πριν.

Η δουλειά  μας εξελίσσεται ραγδαία γιατι το απαιτούν  οι συνθήκες. Διαφορές σε σχέση πριν απο μια  5ετια ειναι ο συνεχόμενος ανανεωμένος κι  ακριβός εξοπλισμός  καθώς και  η σωστή ενημέρωση και κατάρτιση του φωτογράφου.

Για να θέλει ένας φωτογράφος να μείνει στο χώρο θα πρέπει να βρίσκει πάντα καινούργιες και καινοτόμες ιδέες ετσι ώστε να γίνεται περιζήτητος και να  προσελκύει καινούργιους ενδιαφερόμενους.

-Πόσο βοήθησε η τεχνολογία;

Από τη μια η τεχνολογία βοήθησε και βοηθάει  παρα πολύ στη εξέλιξη του κάθε φωτογράφου. Απλοποιεί την εργασία του και λύνει τεχνικά προβλήματα  που παλιότερα απαιτούνταν περισσότερες εργατοώρες. Από την άλλη έχει προκαλέσει και ζημιά στον επαγγελματία φωτογράφο. Παράδειγμα   τα σύγχρονα κινητά που έχουν αντικαταστήσει λιγο πολύ τις φωτογραφικές μηχανές με αποτέλεσμα  ο πελάτης να μην  επισκέπτεται τοσο συχνά ένα φωτογραφείο για να  εμφανίζει ή να εκτυπώνει τις φωτογραφίες του. Οι περισσότεροι αρκούνται στο να τις έχουν απλά αποθηκευμένες…

-Σχεδιάζετε σαν σύλλογος κάποιες δράσεις όπως εκθέσεις, σεμινάρια κ.α. στην πόλη;

-Ο σύλλογος έχει σκοπό να σχεδιάσει πολλές δραστηριότητες στο άμεσο μέλλον! Όπως εκθέσεις φωτογραφίας, σεμινάρια  αλλα και την επίλυση των προβλημάτων του!!! Έχει τη θέληση και διάθεση να  πραγματοποιήσει αρκετά πράγματα αρκεί να βρει και την απαιτούμενη κατανόηση από όλους. Γνωρίζουμε ότι διανύουμε δύσκολη εποχή, αλλά θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο! Τέλος, ο σύλλογος των φωτογράφων είναι παρών στα φωτογραφικά δρώμενα της πόλης, ετοιμάζει καινοτόμες προτάσεις και ιδέες και θα εργαστεί για την υλοποίηση τους!

Από το 1979

Ο  Σύλλογος Φωτογράφων Τρικάλων ιδρύθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1979, περιλαμβάνει 22 εγγεγραμμένα μέλη αλλά προστίθενται συνεχώς και καινούργια. To Δ.Σ απαρτίζεται από την Βασιλική Οικονόμου (Πρόεδρος), τον Αθανάσιο Μάνθο (Αντιπρόεδρος), την Αναστασία Τσαρούχα ( Γραμματέας), τον Βασίλειο Φλούλη (Ταμίας) και τον Βασίλειο Τσαρούχα (Μέλος). Η έδρα του βρίσκεται στην Απόλλωνος 10.

Σκοποί του συλλόγου είναι:

  –   η τακτική επαφή και επικοινωνία, έτσι ώστε να υπάρξει καλύτερη γνωριμία και σύσφιξη των δεσμών των ελεύθερων επαγγελματιών φωτογράφων του Ν. Τρικάλων.

  –   η δημιουργία ομαδικού πνεύματος ανάμεσα σε όλους τους επαγγελματίες Τρικαλινούς φωτογράφους και η εποικοδομητική συνεργασία τους με τυχόν άλλα σωματεία που επιδιώκουν συναφείς σκοπούς.

 –   η προώθηση και επίλυση των προβλημάτων, η έμπρακτη υποστήριξη και βοήθεια των φωτογράφων εκείνων που αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη βοηθείας,

 –   η συνένωση όλων των μελών σε μια ενιαία οργάνωση για την προστασία και προαγωγή των επαγγελματικών και οικονομικών συμφερόντων και την ηθική, πνευματική, κοινωνική διαπεδαγώγηση και εξύψωση τούτων,.

  – η συμβολή  στην πολιτιστική, πνευματική και οικονομική άνοδο των ελευθέρων επαγγελματιών φωτογράφων με την διοργάνωση συζητήσεων, ομιλιών, διαλέξεων, σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων που θα κρίνει το εκάστοτε Δ.Σ.  για την επίτευξη του ανώτερου σκοπού.

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ