Ήδη τα πρώτα αγροτικά μηχανήματα βρίσκονται ήδη από ώρα 12.00 στο χώρο και σε λίγο αναμένονται περισσότερα ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο εμποδίζοντας τις εισόδους – εξόδους του κόμβου ώστε να μην μπορούν να ανέβουν στον αυτοκινητόδρομο τα αγροτικά οχήματα.
ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:Μετά από διαδοχικούς γύρους διαβουλεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων των αγροτών και της ΕΛ.ΑΣ., επιτεύχθηκε συμφωνία λίγο πριν τη 1:00 το μεσημέρι. Η αστυνομία επέτρεψε την άνοδο περιορισμένου αριθμού αγροτικών μηχανημάτων στον αυτοκινητόδρομο, υπό την προϋπόθεση της προσωρινής διακοπής της κυκλοφορίας. Η κινητοποίηση κορυφώθηκε με την ομιλία του προέδρου της ΕΟΑΣΚ, κ. Τζέλλα, πάνω στον Ε65, ενώ η διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε στη 1:30 μετά το μεσημέρι.
Οι διαδηλωτές παρουσίασαν μια σειρά από επείγοντα αιτήματα, εστιάζοντας στην οικονομική επιβίωση του πρωτογενούς τομέα:
Οικονομική Στήριξη: Ζήτησαν την άμεση καταβολή όλων των οφειλόμενων πληρωμών και πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των προηγούμενων ετών.
Κόστος Παραγωγής: Απαίτησαν αφορολόγητο πετρέλαιο στο 1 ευρώ/λίτρο, πλαφόν στις τιμές εφοδίων (λιπάσματα, φυτοφάρμακα) στα επίπεδα προ πενταετίας και φθηνό αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/KWh.
Υποδομές & Χρέη: Έθεσαν ως προτεραιότητα την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων και τη διαγραφή χρέων προς τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.
Διαφάνεια: Ζήτησαν την απόδοση ευθυνών για τη διαχείριση του ΟΠΕΚΕΠΕ, κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο» και ένα «πελατειακό σύστημα» πληρωμών.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, ο κ. Τζέλλας περιέγραψε την κατάσταση ως δραματική, τονίζοντας ότι το κόστος παραγωγής παραμένει στα ύψη παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του στην κυβερνητική πολιτική, σημειώνοντας ότι «ο λύκος μαλλιά αλλάζει, λύκος παραμένει», υπονοώντας ότι η αλλαγή προσώπων στο Υπουργείο δεν έφερε ουσιαστικές λύσεις.
Οι αγρότες προειδοποίησαν ότι οι συγκεντρώσεις της Μεγάλης Τρίτης αποτελούσαν μόνο την «πρώτη πράξη» μιας νέας περιόδου αγώνων. Δήλωσαν έτοιμοι να κλιμακώσουν τις δράσεις τους αμέσως μετά το Πάσχα με μεγάλες κινητοποιήσεις, εφάμιλλες εκείνων του χειμώνα, προκειμένου να αποτρέψουν το «ξεκλήρισμα» των μικρομεσαίων παραγωγών.
Π.Β., Karditsalive.Net
















































