Ριζότο λαχανικών με κρόκο Κοζάνης
Υλικά :
- Ρύζι Αρμπόριο 500 γρ.
- Κρεμμύδι 100 γρ.
- Πράσο 80 γρ.
- Καρότο 80 γρ.
- Μανιτάρια 150 γρ.
- Κολοκυθάκι 80 γρ.
- Μαϊντανό 3-4 κλωναράκια
- Πιπεριές πολύχρωμες 100 γρ.
- Ελαιόλαδο 60 ml
- Βούτυρο φρέσκο 120 γρ.
- Παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα πικάντικη
- Κρόκο Κοζάνης 0,1 γρ.
- Κρασί λευκό 100 ml
- Αλάτι-πιπέρι
- Ζωμό λαχανικών ή νερό 1,5 λίτρο
Εκτέλεση :
Καθαρίζουμε τα λαχανικά κρατώντας τις άκρες τους (φλοίδες καρότων, κοτσάνια μανιταριών, άκρες από κρεμμύδια-πράσα κτλ) για να φτιάξουμε ένα ζωμό λαχανικών.
Τσιγαρίζουμε ελαφρώς τις άκρες των λαχανικών, σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε το ανάλογο νερό, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε για 15-20 λεπτά.
Μέχρι να βράσει ο ζωμός ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι,κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες και τα υπόλοιπα λαχανικά σε σπιρτόξυλα.
Βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και προσθέτουμε διαδοχικά το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο, τα μανιτάρια, τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια τσιγαρίζοντας τα για λίγο.
Προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε μια κουτάλα από τον ζωμό λαχανικών (αφού τον έχουμε σουρώσει πρώτα, ο οποίος πρέπει να είναι ζεστός και προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό κουτάλα κουτάλα ανακατεύοντας κατά διαστήματα με μια ξύλινη σπάτουλα.
Μόλις πιει σχεδόν όλα τα υγρά (μετά από 17-20 λεπτά περίπου) κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο (παγωμένο) σε κομμάτια, την παρμεζάνα τριμμένη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε ο φίλος μας Παύλος Παππάς.
My partner and I absolutely love your blog and find almost all
of your post’s to be what precisely I’m looking for.
Does one offer guest writers to write content for you?
I wouldn’t mind creating a post or elaborating on a lot
of the subjects you write in relation to here.
Again, awesome web site!
Please send email to [email protected]
It is not my first time to pay a visit this web page, i am browsing this site dailly and get nice facts
from here daily.
I think the admin of this web page is really working hard for his site,
since here every information is quality based stuff.
What’s up, its fastidious article on the topic of media print, we all be familiar with media is a
impressive source of facts.
An outstanding share! I’ve just forwarded this onto
a coworker who was doing a little homework on this. And he in fact ordered me breakfast simply because I found it
for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the
meal!! But yeah, thanks for spending some time to discuss this subject
here on your site.
Does your site have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to shoot you an e-mail.
I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing.
Either way, great site and I look forward to seeing it grow over time.
[email protected]
These are really impressive ideas in about blogging.
You have touched some fastidious things here.
Any way keep up wrinting.
Great items from you, man. I have have in mind your
stuff prior to and you are just extremely fantastic.
I really like what you’ve got here, certainly like what you’re stating
and the way in which during which you assert it.
You are making it entertaining and you still take care
of to keep it smart. I can’t wait to read far more from
you. That is actually a tremendous web site.
I am not sure where you’re getting your info, but good topic.
I needs to spend some time learning more or understanding more.
Thanks for fantastic info I was looking for this info for my mission.
Right here is the right blog for anyone who wants to understand this topic.
You realize a whole lot its almost hard to argue with you (not that I really will need to…HaHa).
You definitely put a brand new spin on a subject that has been discussed for many years.
Great stuff, just wonderful!
I am not sure where you’re getting your info, but good topic.
I needs to spend some time learning more or understanding more.
Thanks for magnificent info I was looking for this info for my
mission.