Δείτε αναλυτικά πόσες ημέρες μπορείτε να έχετε τα μαγειρεμένα τρόφιμά σας στο ψυγείο.
Το να έχετε το φαγητό έτοιμο στο ψυγείο για να το ζεστάνετε και να το φάτε είναι σίγουρα μια επιλογή εξοικονόμησης χρόνου. Γνωρίζετε, όμως, πόσο καιρό διατηρείται το μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο;
Το κρύο επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών, γεγονός που συμβάλλει στην αποφυγή κινδύνων και μολύνσεων. Ωστόσο, ακόμη και στο ψυγείο, τα μαγειρεμένα τρόφιμα έχουν ημερομηνία λήξης που ποικίλλει ανάλογα με την προετοιμασία. Διαβάστε παρακάτω και θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε γι’ αυτό.
Τι συμβαίνει αν δεν αποθηκεύσω σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο;
Το να αφήνετε τα τρόφιμα στον πάγκο εργασίας για ώρες πριν τα βάλετε στο ψυγείο, να τα αποθηκεύετε χωρίς καπάκια, να τα αποθηκεύετε σε ακατάλληλα δοχεία ή να τα αφήνετε στο ψυγείο για περισσότερο χρόνο από όσο πρέπει, μπορεί να προκαλέσει τον πολύ γρήγορο πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Αυτό σας εκθέτει σε τροφική δηλητηρίαση, από σαλμονέλα έως πολλά άλλα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες.
Εν ολίγοις, είναι πολύ σημαντικό να αποθηκεύετε τα τρόφιμα σωστά στο ψυγείο και να το κάνετε το συντομότερο δυνατό.
Στο ερώτημα για το πόσο καιρό διατηρούνται τα μαγειρεμένα τρόφιμα στο ψυγείο, μπορούμε να απαντήσουμε ότι αυτό εξαρτάται από κάθε ομάδα τροφίμων, καθώς η κάθε μία έχει το δικό της χρόνο και τα δικά της χαρακτηριστικά.
Για παράδειγμα, τα τρόφιμα που αναφέρονται παρακάτω, εκτός του ότι πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, πρέπει επίσης να διατηρούνται στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου. Ανάλογα με το πού βρίσκεται ο καταψύκτης, το πιο κρύο μέρος θα είναι το ψηλότερο ή το χαμηλότερο μέρος του ψυγείου.
- Κρέατα, ψάρια και θαλασσινά: 3 έως 4 ημέρες
- Βραστά: 3 έως 4 ημέρες
- Ζωμοί και βραστά φαγητά: 1 έως 2 ημέρες
- Γεμιστά κρέατα ή κρέατα με σάλτσες: 1 έως 2 ημέρες
Από την άλλη πλευρά, οι ακόλουθες ομάδες τροφίμων μπορούν να αποθηκευτούν χωρίς πρόβλημα στα περισσότερα ράφια του ψυγείου:
- Mαγειρεμένα λαχανικά: 3 έως 5 ημέρες
- Σούπες, κατσαρόλες και ζωμοί χωρίς κρέας ή ψάρι: 3 έως 4 ημέρες
- Μαγειρεμένα αυγά: έως μία εβδομάδα
- Παρασκευάσματα που περιέχουν αυγά: 2 έως 3 ημέρες
- Ρύζι και ζυμαρικά: 2 ημέρες το πολύ
- Όσπρια: 2 ημέρες
Εκτός από την αποθήκευση των τροφίμων στο ψυγείο και τη διατήρησή τους το πολύ για τους χρόνους που αναφέραμε, μια άλλη σημαντική πτυχή που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι το πού τα αποθηκεύετε. Εν προκειμένω, για να διαρκέσουν τα τρόφιμα περισσότερο στο ψυγείο, είναι σημαντικό να τα διατηρείτε στα κατάλληλα δοχεία.
Δεν πρέπει να αποθηκεύετε τα τρόφιμα στο ψυγείο σε κατσαρόλες, τηγάνια ή πιάτα, καθώς αυτά τα δοχεία και υλικά δεν εξασφαλίζουν τη σωστή συντήρηση και τα μαγειρεμένα τρόφιμα θα διατηρηθούν λιγότερο χρόνο στο ψυγείο. Αντ’ αυτού, είναι σημαντικό να μεταφέρετε τα τρόφιμα σε δοχεία που είναι αεροστεγή ή/και κατασκευασμένα από υλικά κατάλληλα για συντήρηση, όπως δοχεία από πλατινένια σιλικόνη.
ΠΗΓΗ: Ηealthstat.gr