Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο χαλί για το χώρο σας

Ο καιρός είναι ακόμα ζεστός αλλά εμείς έχουμε ξεκινήσει να γλυκοκοιτάζουμε τα χαλιά του φετινού χειμώνα με ενθουσιασμό και ανυπομονησία. Αν αγαπάτε κι εσείς τη ζεστασιά και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που δίνει ένα χαλί σε οποιονδήποτε χώρο του σπιτιού, ελάτε να δούμε μαζί όλα τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε την επιλογή σας

Τι ποιότητα χαλιού να προτιμήσω

Πολυπροπυλένιο
Είναι μια απ’ τις πιο δημοφιλείς πρώτες ύλες για την ύφανση χαλιών τα τελευταία χρόνια. Το πολυπροπυλένιο, συνήθως επεξεργάζεται με θερμότητα για να γίνει heatset, κάτι που το κάνει πιο απαλό, ανθεκτικό και αντιστατικό. Αντιστατικό σημαίνει πως η σκόνη, οι τρίχες και τα ακάρεα δεν μπορούν να εισχωρήσουν στη σύνθεση του χαλιού κι έτσι καθαρίζεται πολύ εύκολα με την ηλεκτρική σκούπα. Αυτή του η ιδιότητα είναι που το καθιστά ιδανικό για άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες, για σπίτια με κατοικίδια ή για παιδικά δωμάτια. Το πολυπροπυλένιο χρησιμοποιείται πολύ στην ύφανση χαλιών μηχανής λόγω της οικονομικής του τιμής, γεγονός που σημαίνει πως μπορείτε να βρείτε φανταστικά και πρακτικά χαλιά σε πολύ καλές τιμές.

Χαλιά New Plan

Μαλλί

Τα μάλλινα χαλιά αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή καθώς χαρίζουν άνεση, ζεστασιά και μια αίσθηση πολυτέλειας σε όποιον χώρο και να τοποθετηθούν. Το μαλλί αποτελεί ένα φυσικό υλικό, φιλικό προς το περιβάλλον, το οποίο κρατάει το σπίτι ζεστό και απορροφά σε μεγάλο βαθμό τυχόν θορύβους. Πρόκειται για ένα υλικό αρκετά ανθεκτικό λόγω της ελαστικότητας που διαθέτει, γεγονός που εξασφαλίζει μεγάλο χρόνο ζωής και πολύ καλή συμπεριφορά στην εμφάνιση των χαλιών, η οποία παραμένει αναλλοίωτη για πολλά χρόνια, ακόμα και με καθημερινή χρήση. Τα μάλλινα χαλιά καθαρίζονται εύκολα χωρίς να απαιτούν κάποια ιδιαίτερη συντήρηση. Όπως και το πολυπροπυλένιο, το μαλλί είναι αντιστατικό, κάτι που το κάνει εύκολο στο καθάρισμα με τη σκούπα και ιδανικό για σπίτια ανθρώπων με αλλεργίες ή κατοικίδια και παιδικά δωμάτια.

Στα μειονεκτήματά τους θα βάζαμε το γεγονός ότι είναι ευαίσθητα στο ηλιακό φως (είναι πιθανό να ξεθωριάσουν τα χρώματά τους σε περίπτωση που τα βλέπει πολλές ώρες της ημέρας ο ήλιος) και επίσης δεν πρέπει να τοποθετούνται σε χώρους με υποψία υγρασίας, καθώς είναι πολύ ευαίσθητα στη μούχλα.

Βαμβακερά χαλιά Lorena Canals

Βαμβάκι

Τα βαμβακερά χαλιά αποτελούν μια πιο οικονομική επιλογή και τα τελευταία χρόνια κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος καθώς κυκλοφορούν σε πολλά διαφορετικά σχέδια και με διαφορετικούς τρόπους ύφανσης, δίνοντας το δικό τους παρόν σε καλαίσθητους χώρους. Δεν είναι τόσο ζεστά όσο τα μάλλινα και γενικά ενδείκνυνται για περιοχές με πιο ήπιο χειμώνα.

Το βαμβάκι είναι ένα φυσικό υλικό που συνδυάζεται συχνά είτε με ακρυλικό είτε με πολυεστέρα, καθαρίζεται σχετικά εύκολα και δεν προκαλεί αλλεργίες. Τα βαμβακερά χαλιά μπορούν να πλυθούν στο χέρι ενώ τα μικρότερα μεγέθους ξεχωρίζουν για την ευκολία τους να πλένονται στο οικιακό πλυντήριο ρούχων.

 

Ακρυλικό νήμα
Πρόκειται για ένα πολύ ευέλικτο υλικό με ιδιαίτερη ελαστικότητα, που εξασφαλίζει στις εταιρείες παραγωγής τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πολλά διαφορετικά σχέδια με έντονα χρώματα. Είναι απαλό στην υφή του, καθαρίζεται εύκολα και πλένεται με νερό. Δεν προκαλεί αλλεργίες και είναι αρκετά ανθεκτικό. Υπάρχει πληθώρα χαλιών που κατασκευάζονται με ακρυλικό νήμα σε δελεαστικές τιμές και σχέδια ταιριαστά για κάθε χώρο.

Στρογγυλά Ψάθινα Χαλιά

Γιούτα
Πρόκειται για ένα φυσικό υλικό που έχουμε αγαπήσει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες έχουν συμπεριλάβει στις συλλογές τους χαλιά γιούτα. Στην ουσία είναι ένα είδος ψάθας που αποτελεί ιδανικό υλικό για καλοκαιρινά χαλιά ενώ προτιμάται συχνά και σε μικρά μεγέθη ως διακοσμητική πρόταση επάνω σε μεγαλύτερα χαλιά (layers) ή π.χ. μπροστά στο τζάκι. Για την καθαριότητα των χαλιών από γιούτα συστήνεται νερό και πράσινο σαπούνι.

 

Βισκόζη
Η βισκόζη ή ραιγιόν είναι μια συνθετική ύλη που υφαίνεται με τρόπο ώστε η υφή της να θυμίζει πολυτελείς φυσικές ύλες όπως το μαλλί, το λινό ή το μετάξι. Τα χαλιά από βισκόζη είναι συνήθως πολύ οικονομικά και μπορείτε να τα βρείτε σε ποικιλία χρωμάτων και μεγεθών ωστόσο προσέξτε την τοποθέτησή τους καθώς η βισκόζη είναι ευπαθής στην έντονη χρήση. Μαδάει και κάνει κιτρινίλες αν πέσει πάνω της κάποιο υγρό (ακόμα και νερό) γι’ αυτό και πολλές φορές συνδυάζεται με άλλες ύλες όπως το μαλλί ή το polyester για να γίνει πιο ανθεκτική. Για τους παραπάνω λόγους τα χαλιά από βισκόζη αποτελούν κυρίως διακοσμητικά στοιχεία και θα προτείναμε να τα αποφύγετε αν έχετε ένα σπίτι με μεγάλη κινητικότητα, παιδιά ή κατοικίδια ή αν σας ταλαιπωρούν αλλεργίες.

Όποια ποιότητα και αν επιλέξετε είναι σημαντικό να ενημερωθείτε σωστά από την αρχή για τη συντήρηση του χαλιού σας ώστε να εξασφαλίσετε τη μεγαλύτερη δυνατή αντοχή του στο χρόνο.

Χαλιά Tzikas Carpets

 

Πώς να αποφασίσω τις διαστάσεις

Τα χαλιά διατίθενται από τις εταιρείες παραγωγής σε μεγάλη ποικιλία διαστάσεων. Κάθε χαλί στην ουσία οριοθετεί το χώρο στον οποίο τοποθετείται επομένως ενημερωνόμαστε για κάποια βασικά tips και στη συνέχεια ακολουθούμε την προσωπική μας αισθητική και βεβαίως την τσέπη μας!

Πρώτα απ’ όλα ξεκινάμε από τις διαστάσεις του χώρου που θα μπει το χαλί, το τι χρήση έχει αυτός ο χώρος και τι έπιπλα βρίσκονται μέσα σε αυτόν.

Πρώτος κανόνας: Δεν αφήνουμε το χαλί να αγγίζει τοίχους αλλά προτιμάμε να αφήνουμε ένα μεγάλο περιθώριο από το τέλος του χαλιού ως τον τοίχο μας, περίπου 40-45 εκατοστά για μεγάλο χώρο και 20-25 εκατοστά για μικρότερο.

Έπειτα έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις ανάλογα με το δωμάτιο:

Μια επιλογή είναι να πάρουμε ένα μεγάλο χαλί και να τοποθετήσουμε όλα τα έπιπλά μας (καναπέ, τραπεζάκι, πολυθρόνες) επάνω του. Η επιλογή αυτή δίνει μια αίσθηση πολυτέλειας στο χώρο αλλά προϋποθέτει ένα πολύ μεγάλο χαλί.
Η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι τα πόδια του καναπέ να πατάνε στο χαλί. Αυτή η προσέγγιση δίνει μια αίσθηση τακτοποίησης, αρμονίας και καθαρότητας στο χώρο, χωρίς να τον «πνίγει».

Τέλος, αν το σαλόνι είναι πολύ μεγάλο, το χαλί μπορεί να μπει στη μέση του χώρου και τα έπιπλα να τοποθετηθούν τριγύρω του. Με αυτή την επιλογή το χαλί γίνεται το επίκεντρο του σαλονιού και προσθέτει στο χώρο μια ιδιαίτερη προσωπικότητα.

Ο βασικός κανόνας λέει πώς πρέπει οι καρέκλες της τραπεζαρίας να βρίσκονται επάνω στο χαλί ακόμα και ανοιχτές, δηλαδή όταν τις τραβάμε για να καθίσουμε. Υπολογίζουμε επομένως περίπου 60 εκατοστά εκτός τραπεζιού για να μετρήσουμε το τι χαλί θα χρειαστούμε.

Μια πολύ ωραία επιλογή και ανάλογα με τα τετραγωνικά του δωματίου μας είναι να τοποθετήσουμε όλα τα έπιπλα επάνω στο χαλί. Σε αυτή την περίπτωση για να μην δείχνει «φτωχό» το χαλί μας, θα πρέπει σίγουρα να βγαίνει τουλάχιστον 30-40 εκατοστά έξω από το κρεβάτι μας.
Άλλη επιλογή που έχει όλο και πιο πιστούς υποστηρικτές τελευταία είναι το «μισό κρεβάτι». Σε αυτή την περίπτωση τοποθετούμε ένα χαλί κάτω από το κρεβάτι μας το οποίο φροντίζουμε να βγαίνει 30-40 πόντους έξω από το κρεβάτι στο κάτω μέρος και να φτάνει δεξιά κι αριστερά ώστε να μην πατήσουμε ξυπόλητοι κατεβαίνοντας από αυτό.

Τέλος, κλασική επιλογή αποτελούν οι διάδρομοι που συνήθως πωλούνται σε σετ των 3 τμχ και τοποθετούνται ένας δεξιά, ένας αριστερά και ένας στο κάτω μέρος του κρεβατιού.

 

Στο παιδικό δωμάτιο

Εδώ, όσο πιο μεγάλο είναι το χαλί, τόσο καλύτερο είναι για το παιδί μιας και δεν θα κρατήσει απλά το δωμάτιό του ζεστό αλλά θα του προσφέρει και μια μεγάλη επιφάνεια για παιχνίδι. Μπορείτε να επιλέξετε ένα μεγάλο χαλί σε κάποιο διαχρονικό σχέδιο που θα παραμείνει στο χώρο από το βρεφικό μέχρι το ενήλικο δωμάτιο και να το συνδυάσετε με μικρότερα οικονομικά χαλιά που θα ακολουθούν το παιδί καθώς μεγαλώνει και θα ανανεώνουν το χώρο με μικρό κόστος.

Παιδικά Χαλιά

Στην κουζίνα

Αν τοποθετήσετε χαλί στην κουζίνα, καλύτερα να υπολογίσετε και κάποια μικρότερα χαλάκια που να καθαρίζουν εύκολα για μπροστά στον νεροχύτη ή/και την κουζίνα.

 

Τι στυλ να προτιμήσω

Χαλιά Colore Colori

Αν το σπίτι σας είναι διακοσμημένο με ήσυχα χρώματα στις βασικές του επιφάνειες (τοίχοι, μεγάλα έπιπλα, κουρτίνες) και χωρίς πολύ έντονα στοιχεία, τότε μπορείτε να επιλέξετε ένα πιο έντονο σε χρώμα ή σχέδιο χαλί, επιλογή που θα μεταμορφώσει όλο σας το χώρο, δίνοντας ένταση και σπιρτάδα.

Αν πάλι ο χώρος σας είναι ήδη φορτωμένος σε χρώματα ή σχέδια, καλό είναι να επιλέξετε ένα πιο ήσυχο χαλί ώστε το μάτι να ξεκουράζεται και να αναδεικνύονται στην ένταση που πρέπει τα στοιχεία που έχετε ήδη επιλέξει.

Βεβαίως σε όλα τα παραπάνω παίζει μεγάλο ρόλο το πόσο μεγάλο είναι το δωμάτιο για το οποίο προορίζεται το χαλί σας, καθώς σε έναν μικρό χώρο τα έντονα σχέδια και χρώματα έχουν το κίνδυνο να «μπουκώσουν» κάπως το αποτέλεσμα.
Επίσης, αν έχετε διαλέξει ήδη κάποιο έντονο pattern, για παράδειγμα κουρτίνες σε μεγάλο floral σχέδιο, καλό είναι να μην επιλέξετε παρόμοιο pattern και στο χαλί σας, ώστε να κρατηθεί στο χώρο μια ισορροπία. Μια floral κουρτίνα σε μπεζ καφέ μπορντώ χρώματα για παράδειγμα, μπορείτε να τη συνδυάσετε με ένα μονόχρωμο χαλί σε καφέ τόνους ή κάποιο ριγέ.

Χαλιά Royal Carpets

Τέλος, ιδιαίτερη αγαπητή είναι και η τάση του layering τελευταία, όπου τοποθετούνται διάφορα μικρά χρωματιστά χαλιά, πχ γιούτα πάνω σε μεγαλύτερα, δίνοντας έναν boho χαρακτήρα στο χώρο.

Στο Spitishop θα βρείτε μια πολύ μεγάλη ποικιλία χαλιών από τις πιο αξιόπιστες ελληνικές εταιρίες παραγωγής. Είμαστε στη διάθεσή σας να σας βοηθήσουμε σε οποιαδήποτε άλλη απορία τυχόν έχετε είτε στο 210 5775004 είτε στα καταστήματά μας!

πηγή :https://www.spitishop.gr/blog/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%BF-%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%AF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%BF-%CF%83%CE%B1%CF%82

Goodys

Related Posts

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *