Ποια ώρα της ημέρας ο οργανισμός μας καίει τις περισσότερες θερμίδες;

Είναι κοινή αντίληψη πως όταν ακολουθείς ένα πρόγραμμα διατροφής προκειμένου να χάσεις κάποια κιλά που σε βασανίζουν, ή αν απλά δεν θέλεις να κερδίσεις βάρος θα πρέπει να περιορίσεις την ποσότητα των συνολικών θερμίδων που λαμβάνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Βασικός στόχος είναι να μην προσλαμβάνεις περισσότερες θερμίδες από όσες καίει ο οργανισμός σου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, για να το πετύχουμε αυτό είναι επίσης σημαντικό να αποφύγουμε τα κυρίως γεύματα κατά τις βραδινές ώρες, κατά τις οποίες κινούμαστε λιγότερο σε σχέση με τις πρωινές.

Το πιο σημαντικό που έρχονται να μας μάθουν τώρα οι επιστήμονες; Όπως όλες οι ώρες δεν είναι ίδιες για τη διάθεσή σου, με τον ίδιο τρόπο δεν είναι ίδιες ούτε για τον μεταβολισμό σου.

Όπως κατάφεραν να αποδείξουν Αμερικανοί επιστήμονες, ο οργανισμός μας δεν καίει με τον ίδιο ρυθμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Current Biology» υποστηρίζει πως ένα πολύ συγκεκριμένο διάστημα μέσα στην ημέρα, καίμε 10% περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Πρόκειται για το διάστημα μεταξύ των τελευταίων απογευματινών ώρες και των πρώτων βραδινών, κατά το οποίο ο μεταβολικός μας ρυθμός αγγίζει κορυφή, καθώς η θερμοκρασία του σώματός μας είναι σαφώς υψηλότερη.

Τι σημαίνει αυτό; Όταν θέλεις να κάνεις μια γευστική παρασπονδία και να υποκύψεις στους αγαπημένους σου πειρασμούς, μπορείς να το κάνεις χωρίς τύψεις τις ώρες αυτές. Όπως τόνισε η επιστημονική ομάδα που πραγματοποίησε την εν λόγω μελέτη, οι καύσεις που κάνει ο κάθε οργανισμός εξαρτώνται όχι μόνο από τις διατροφικές συνήθειές του, μα και από την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου.

Όσο καλύτερα κοιμάται ένας άνθρωπος, τόση περισσότερη ενέργεια ξοδεύει ξυπνώντας, με αποτέλεσμα η καύση περισσότερων θερμίδων να εξασφαλίζεται δίχως επιπλέον κόπο.

Τελικά -όπως αποδεικνύεται- δίαιτα δεν σημαίνει συνεχείς στερήσεις. Το θέμα είναι να ξέρεις υπό ποιες συνθήκες και τι ώρα θα φας την αγαπημένη σου «αμαρτία»…

πηγή :https://limeandlife.com/content/wellness/diatrofi/poia-ora-tis-imeras-o-organismos-mas-kaiei-tis-perissoteres-thermides

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ