Περιεμφυτευματίτιδα: θεραπεία και μετέπειτα φροντίδα

Περιεμφυτευματίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων και των ιστών που περιβάλλουν τα οδοντικά εμφυτεύματα. Είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση, καθώς εάν η φλεγμονή προχωρήσει στους βαθύτερους περιεμφυτευματικούς ιστούς, και να οδηγήσει στην απώλεια του εμφυτεύματος.

Οποιαδήποτε θεραπεία περιεμφυτευματίτιδας θα πρέπει να προσαρμόζεται στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς και ιδανικά να διεξάγεται σε ιατρείο που ειδικεύεται στα εμφυτεύματα δοντιών.

Η θεραπεία της περιεμφυτευματίτιδας θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα και αρχικός στόχος είναι η εξάλειψη των μικροβίων που προκαλούν φλεγμονή.

Στην αρχή κάθε θεραπείας περιεμφυτευματίτιδας, υπάρχει ένας επαγγελματικός καθαρισμός δοντιών, κατά τον οποίο αφαιρούνται προσεκτικά όλες οι εναποθέσεις οδοντικής πέτρας και μικροβιακής πλάκας και καθαρίζονται επιμελώς τα δόντια, τα εμφυτεύματα και οι οδοντοστοιχίες.

Σε ήπιες μορφές περιεμφυτευματίτιδας, πολλές φορές αρκεί να υποστηριχθεί η θεραπεία με αντιβακτηριακά διαλύματα που έρχονται με τη μορφή στοματικών πλυμάτων ή την εφαρμογή τοπικών αντιβιοτικών.

Εάν η περιεμφυτευματίτιδα έχει προχωρήσει περαιτέρω, η χρήση φωτοδυναμικής θεραπείας, με τη χρήση λέιζερ συγκεκριμένης συχνότητα μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική. Η φάση αυτή απαιτεί συνήθως περισσότερες συνεδρίες εωσότου τα μικρόβια εξελειφθούν επίσης αξιόπιστα στους βαθύτερους θυλάκους των ούλων γύρω από τα εμφυτεύματα. Με αυτό τον τρόπο σταματούμε την καταστροφική δράση των μικροβίων και σταματάει  η εξέλιξη της περιεμφυτευματίτιδας.

Εάν η περιεμφυτευματίτιδα συνεχίζει να παραμένει ενεργή, σημαίνει ότι παρά τις συντηρητικές προσπάθειες δεν ήταν δυνατόν να αφαιρέσουμε τα μικρόβια και την οδοντική πλάκα από την επιφάνεια των εμφυτευμάτων.
Σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστεί μια πρόσθετη χειρουργική επέμβαση, ακριβώς όπως κάνουμε για την θεραπεία της περιοδοντίτιδας. Με τοπική αναισθησία θα ανοίξουμε τα ούλα, θα καθαρίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα εμφυτεύματα και θα διορθώσουμε τις οστικές βλάβες γύρω από τα εμφυτεύματα.

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις κατά τη χειρουργική θεραπεία της περιεμφυτευματίτιδας θα πρέπει να γίνει αναγέννηση οστού με χρήση οστικών μοσχευμάτων προκειμένου να αποκατασταθεί το κόκαλο που περιβάλει και στηρίζει το εμφύτευμα.

Πώς να προστατευτείτε από την περιεμφυτευματίτιδα?

Μια ευσυνείδητη, προσεκτική και τακτική στοματική υγιεινή είναι το Α και το Ω για την μακροχρόνια  διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων χωρίς προβλήματα. Οι βακτηριακές εναποθέσεις και η πέτρα θα πρέπει κάθε φορά να αφαιρούνται πλήρως, έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη τη φλεγμονής.

Η στοματική υγιεινή θα πρέπει να περιλαμβάνει κανονικό βούρτσισμα με οδοντόβουρτσα, καθαρισμό των χώρων μεταξύ των δοντιών με οδοντικό νήμα ή τα ειδικά μεσοδόντια βουρτσάκια και ιδανικά ξέπλυμα με αντιβακτηριακά διαλύματα με χλωρεξιδίνη τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Η στοματική υγιεινή στο σπίτι συμπληρώνεται με τακτικό επαγγελματικό καθαρισμό δοντιών και τακτικό έλεγχο των εμφυτευμάτων και των ούλων. Ιδανικά, ο επαγγελματικός καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, κατά τον οποίο ελέγχονται ταυτόχρονα τα οδοντικά εμφυτεύματα και η κατάσταση των ούλων γύρω από τα εμφυτεύματα.