Παιδικό φαγητό: Τα τέσσερα λανθασμένα διατροφικά παραδείγματα που δίνουν οι γονείς

ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ: ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Δεν υπάρχει κάτι πιο ξεκάθαρο από τη διαπίστωση πως τα παιδιά είναι απολύτως και εντελώς μιμητικά όντα, όπως και όλοι οι άνθρωποι άλλωστε. Η διαφορά, ωστόσο, έγκειται στην τρυφερή και άκρως εύπλαστη προσωπικότητά τους και στο γεγονός πως χρησιμοποιούν ως πρότυπο τους γονείς τους. Αυτό σημαίνει, πως ως μητέρα μικρών παιδιών θα πρέπει να προσέχεις τη συμπεριφορά και τον τρόπο που διαχειρίζεσαι τα πάντα, ώστε να παρέχεις στα μικρά σου το κατάλληλο παράδειγμα προς μίμηση. Και ένας από τους σημαντικότερους τομείς της συμπεριφοράς που θα… μεταλαμπαδεύσεις στα παιδιά σου είναι και οι διατροφικές συνήθειές σου!

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Επειδή ακριβώς στα παιδιά είναι πολύ εύκολο να υιοθετήσουν τις συνήθειες και τις συμπεριφορές που παρατηρούν στους γονείς τους, το κεφάλαιο “διατροφή” εξαρτάται πολύ από τους κανόνες που τηρούνται εντός του σπιτιού. Με λίγα λόγια, τα μικρά σου θα κάνουν ό,τι κάνεις. Και αν προσπαθήσεις να τα αποτρέψεις να ακολουθήσουν μία δική σου ανθυγιεινή συνήθεια, το πιο πιθανό είναι πως θα σε παρακάμψουν ή τουλάχιστον θα αντιδράσουν έντονα και θα προβάλουν αντίσταση. Γίνεται, επομένως, αντιληπτό πως το πιο σημαντικό είναι να παρέχεις εξαρχής στα μικρά σου ένα ισορροπημένο πρότυπο, ώστε να έχουν κάτι σταθερό, υγιές και εποικοδομητικό να ακολουθήσουν!

Παρακάτω, λοιπόν, μπορείς να δεις τι πιο βλαβερές διατροφικές συνήθειες που οι γονείς κάνουν το λάθος να “διδάξουν” στα παιδιά τους και γιατί πρέπει να τις αποφεύγεις!

 

Γεύματα από καταστήματα fast food
Ανάμεσα στα παιδιά, τη δουλειά, τις 120 εξωσχολικές δραστηριότητές τους, το σπίτι και τη γενικότερη αγχωτική καθημερινότητα, είναι απολύτως κατανοητό πως ο χρόνος για την προετοιμασία φαγητού είναι εξαιρετικά περιορισμένος και η κούραση μεγάλη για να αντεπεξέλθει μια μητέρα. Γι’ αυτό και σε πολλές περιπτώσεις καταφεύγει στη λύση των fast food, αφού σε χρόνο dt υπάρχει φαγητό στο τραπέζι και μάλιστα σε πολύ χαμηλή τιμή για την ποσότητά του. Και κάπως έτσι, τα παιδιά γνωρίζουν την κουλτούρα των “πλαστικών” burgers, της λιπαρής πίτσας, της τριπλοτηγανισμένης πατάτας και της αμφιβόλου ποιότητας κοτομπουκιάς. Και εκεί ακριβώς εντοπίζεται το λάθος, μιας και τα παιδιά μαθαίνουν από πολύ νωρίς να τρέφονται με ανθυγιεινά γεύματα και αποκτούν μια βλαβερή συνήθεια. Αντ’ αυτού, η εβδομαδιαία προετοιμασία γευμάτων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ίσως να ήταν η λύση απέναντι στις αλλεπάλληλες παραγγελίες fast food! Έτσι, θα καταφέρεις να έχεις λιγότερες υποχρεώσεις την υπόλοιπη εβδομάδα, ενώ θα έχεις κάθε μέρα γρήγορο και φθηνό φαγητό στο σπίτι!

Ανθυγιεινά σνακ στη διάρκεια της ημέρας
Ίσως να έχεις την εντύπωση πως αν τσιμπήσεις μια χούφτα πατατάκια πριν το βραδινό φαγητό, δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην όρεξη και τη διατροφή σου, αλλά αυτή η τακτική σίγουρα θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στο παιδί σου. Αφήνοντας στα παιδιά το ελεύθερο να φάνε ένα “βρώμικο” σνακ πριν το βασικό γεύμα τους, τους δημιουργείς αίσθηση πληρότητας, εμποδίζοντάς τα να προσλάβουν από το φαγητό τους τα απαραίτητα για την ανάπτυξή τους θρεπτικά στοιχεία. Και ενώ τα ενδιάμεσα γεύματα είναι εξίσου απαραίτητα στη διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει να είναι σταθερά και με πρόγραμμα, ανάμεσα από το πρωινό και το μεσημεριανό, και το μεσημεριανό με το βραδινό. Επίσης, τα σνακ τους θα πρέπει να παρέχουν στα παιδιά πρωτεΐνες και “καλά” λιπαρά, ώστε να τα χορτάσουν στο μεσοδιάστημα των γευμάτων τους. Επομένως, φρόντισε να δίνεις αρχικά το καλό παράδειγμα αποφεύγοντας τις δικές σου ατασθαλίες και επιπλέον, φρόντισε να παρέχεις στα μικρά σου τα κατάλληλα και απαραίτητα γεύματα στη διάρκεια της ημέρας!

Φαγητό ως επιβράβευση μιας καλής συμπεριφοράς
Μπορεί ένας ενήλικας να σκέφτεται πως μετά από πολλή και σκληρή δουλειά, μπορεί να ανταμείψει τον εαυτό του με μια “βρώμικη” λιχουδιά, αλλά η ίδια πρακτική δίνει εντελώς λανθασμένα μηνύματα στα παιδιά. Συνηθίζοντας, λοιπόν, να δίνεις στο μικρό σου ένα πεντανόστιμο, αλλά ανθυγιεινό σνακ ή γεύμα, προκειμένου να το επιβραβεύσεις για κάτι που κατάφερε, το ωθείς να ταυτίσει την καλή “δουλειά” με το βλαβερό φαγητό. Και κάπως έτσι θα αποδυναμωθεί σταδιακά η αξία του υγιεινού διατροφικού προτύπου που με τόσο κόπο “χτίσατε”! Προσπάθησε, λοιπόν, να αποφύγεις αυτή την τακτική, προσφέροντας άλλου είδους επιβράβευση στο παιδί σου, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Και μήπως να το ξανασκεφτείς και για τον εαυτό σου;

Λιχουδιές που απαγορεύονται
Στην προσπάθεια να ελέγξεις το σωματικό βάρος, αλλά και τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σου, ίσως μπαίνεις στη διαδικασία να απαγορεύσεις εντελώς την κατανάλωση ορισμένων λιχουδιών. Και αυτό είναι μία επίσης λανθασμένη πρακτική, αφού μέσα από τον περιορισμό έρχεται και η αντίδραση, οδηγώντας τα παιδιά να επιζητούν ακόμη πιο έντονα το “απαγορευμένο”. Ταυτόχρονα, τους δημιουργείται η εντύπωση πως κάνουν κάτι λάθος και αισθάνονται άβολα με το σώμα τους. Αντιθέτως, φροντίζοντας να περιλαμβάνονται όλα τα είδη τροφών στη διατροφή των παιδιών, με μέτρο, θα τα αποτρέψεις από την κατανάλωση λιχουδιών “στα κρυφά” και έτσι την ανεξέλεγκτη πρόσληψη βλαβερών συστατικών, όπως ζάχαρη και λιπαρά.

Πηγή:   tlife.gr & http://babyradio.gr/paidi-kai-diatrofi/pediko-fagito-ta-tessera-lanthasmena-diatrofika-paradigmata-pou-dinoun-gonis/
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ