Παρουσίαση του βιβλίου “ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ” στην Σουίτα Αρτ Καφέ

Το βιβλιοπωλείο ΤΣΙΟΠΕΛΑΚΟΣ και οι εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Μαραντζίδη ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ.
Μια παγκόσμια ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού την Πέμπτη 6/4/2023, στις 7 μμ,

ΣΟΥΙΤΑ ΑΡΤ ΚΑΦΕ, Στρατηγού Σαράφη 18, Τρίκαλα

Συζητούν για το βιβλίο ο ψυχίατρος Αχιλλέας Οικονόμου και ο συγγραφέας Νίκος Μαραντζίδης.

 

 

 

 

Το βιβλίο αυτό διερευνά την ιστορία του ΚΚΕ κατά την περίοδο 1918–1956, δείχνοντας πόσο ο εγχώριος κομμουνισμός συνδέθηκε με τις διεθνείς εξελίξεις. Η ιστορία του ΚΚΕ φανερώνει τον ρόλο που διαδραμάτισε η Μόσχα στους κόλπους των διαφόρων κομμουνιστικών κομμάτων της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς, όπως δείχνει ο Νίκος Μαραντζίδης, οι διεθνείς θεσμοί του κομμουνισμού (καθοδηγητικό κέντρο στη Μόσχα, Κομιντέρν, Βαλκανική Κομμουνιστική Ομοσπονδία, Κομινφόρμ, αδελφά κόμματα στα Βαλκάνια) δεν υπήρξαν απλοί εξωγενείς παράγοντες που επηρέασαν τον προσανατολισμό και τις πολιτικές επιλογές τους.

Νίκος Μαραντζίδης

ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ
Μια παγκόσμια ιστορία
του ελληνικού κομμουνισμού

Μετάφραση: Χρήστος Η. Γεμελιάρης

Σειρά: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ
Ιστορία, Κοινωνία, Πολιτική

ISBN: 978-960-221-993-5
σελ. 400 | σχ.17×24,
α’ έκδοση Φεβρουάριος 2023
τιμή 21,09 € (με ΦΠΑ)

Βασισμένο στην έρευνα αδημοσίευτων και δημοσιευμένων αρχειακών υλικών που βρίσκονται στην Ελλάδα, τη Ρωσία, την Ανατολική και Δυτική Ευρώπη, καθώς και στις χώρες των Βαλκανίων, το βιβλίο ανιχνεύει τις αλληλεπιδράσεις του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος με τα αδελφά κόμματα των γειτονικών κρατών και με τους περιβόητους ανώτατους καθοδηγητές τους στη Σοβιετική Ρωσία του Στάλιν. Ο Μαραντζίδης δείχνει ότι, καθώς τα όρια μεταξύ του εθνικού και του διεθνούς στον κομμουνιστικό κόσμο δεν ήταν σαφή, οι διεθνείς θεσμοί, τα σοβιετικά γεωπολιτικά συμφέροντα και οι στρατηγικές των αδελφών κομμάτων διαμόρφωσαν με ουσιαστικό τρόπο την ηγεσία του ΚΚΕ, τον χαρακτήρα του ως κόμματος και την εκ μέρους του λήψη αποφάσεων, καθώς και τον τρόπο ζωής των υποστηρικτών του στην πορεία του χρόνου.

«Αυτή η φιλόδοξη ιστορία του Ελληνικού Κομμουνιστικού Κόμματος που καλύπτει ένα ευρύ θεματολογικό φάσμα, υφαίνοντας αριστοτεχνικά τις εγχώριες με τις διεθνείς διαστάσεις, θα αποτελέσει πολύ σύντομα το βασικό βιβλίο αναφοράς για τον ελληνικό κομμουνισμό.»  – Στάθης Καλύβας, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

 

«Το ανά χείρας βιβλίο συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση των πολιτικών, κοινωνικών και ψυχολογικών προεκτάσεων των πρώτων χρόνων της ιστορίας του Σοβιετικού Μπλοκ. Ο αναγνώστης αποκτά μια ξεκάθαρη εικόνα της σύνδεσης που υπήρχε ανάμεσα στο καθοδηγητικό κέντρο στη Μόσχα, το τοπικό κέντρο στο Βελιγράδι και τις άλλες Λαϊκές Δημοκρατίες.»  – Βλαντιμίρ Τισμανεάνου, Πανεπιστήμιο του Μέρυλαντ, συγγραφέας του The Devil in History

 

Ο Νίκος Μαραντζίδης γεννήθηκε το 1966 στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει πολιτική κοινωνιολογία στο Παρίσι. Είναι καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η πολιτική και εκλογική συμπεριφορά, τα κομμουνιστικά κόμματα και κινήματα και οι εμφύλιοι πόλεμοι στην Ευρώπη. Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων και άρθρων. Μερικά από τα έργα του είναι: Οι Μικρές Μόσχες. Πολιτική και εκλογική ανάλυση του κομμουνισμού στον ελλαδικό αγροτικό χώρο (1997), Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, 1946-1949 (2010), Ο ελληνικός εμφύλιος και το διεθνές κομμουνιστικό σύστημα. Το ΚΚΕ μέσα από τα τσεχικά αρχεία (μαζί με τον Κώστα Τσίβο, 2012), Εμφύλια πάθη. 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο (μαζί με τον Στάθη Καλύβα, 2015), Ελλάδα και Αλβανία στον Ψυχρό Πόλεμο. Πολιτικές, ιδεολογίες, νοοτροπίες (επιμέλεια μαζί με τον Ηλία Σκουλίδα, 2021).