Πάνω από 800 Καραγκούνηδες σ’ ένα “τρανό χορό” στο Στάδιο Καρδίτσας

Με τη συμμετοχή 800 και πλέον καραγκούνηδων ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές, -εκπροσωπηθήκαν 40 Σύλλογοι από όλη την Θεσσαλία.

και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Αυγούστου, με πολύ μεγάλη επιτυχία το 6ο Καραγκούνικο Αντάμωμα στην Καρδίτσα.
Μια μεγάλη γιορτή των Θεσσαλών καραγκούνηδων που έγινε σε πανηγυρικό κλίμα, στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο.
Η εκδήλωση, όπως και το τριήμερο εθνολογικό συνέδριο που προηγήθηκε, διοργάνωσε η Αμφικτιονία, ενώ συνδιοργανωτές ήταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Π.Ε. Καρδίτσας και ο Δήμος Καρδίτσας.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τον «τρανό χορό», με όλους τους χορευτές υπό τους ήχους της «Καραγκούνας», να σχηματίζουν ένα τεράστιο κύκλο γύρω από το γήπεδο. Ακολούθησε ο χορός του Παπά με έναν ιερέα να τραγουδά και να σέρνει το χορό που ακόμα χορεύεται την Κυριακή της Αποκριάς σε περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου.
Στη συνέχεια σχηματίστηκαν 30 κύκλοι μέσα στο γήπεδο, από τους χορευτές των Συλλόγων.
Προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεο, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και ακολούθως την βουλευτή Καρδίτσας της ΝΔ κ. Ασημίνα Σκόνδρα, του δημάρχου Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκου, του δημάρχου Σοφάδων Θάνου Σκάρλου, του δημάρχου Μουζακίου Φάνη Στάθη, του δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτη Νάνου και του φιλοξενούμενου δημάρχου Δήμος Ρήγα Φεραίου Δημήτρη Νασίκα.
Ολοκληρώνοντας τους χαιρετισμούς ο κ. Φιρφιρής με τη φράση «Φίλοι μ’ καλώς ορίσατε», έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει ο χορός.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης, ο νέος πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Βασίλης Πινακάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας Θωμάς Κόντος, οι αντιδήμαρχοι Καρδίτσας Αριστοτέλης Σπάνιας και Σωτήρης Αντωνίου, ο Γιάννης Ρόβας ως πρόεδρος του ΔΟΠΑΚ, όπως και οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Λία Ρογκανάκη και οι κ.κ. Νίκος Καραγιάννης, Κώστας Νούσιος και Δημήτρης Αναγνωστόπουλος.
Το ραντεβού ανανεώθηκε για το 2021, στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, με τον δήμαρχο κ. Νασίκα να είναι παρών στην Καρδίτσα και να παραλαμβάνει την ελληνική σημαία και τη σημαία της Αμφικτιονίας των Καραγκούνηδων.
Κ. Αγοραστός: Παράδοση σημαίνει να διατηρείς άσβεστη τη φωτιά, όχι να λατρεύεις τις στάχτες.
«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για την Περιφέρεια Θεσσαλίας να διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά το Διεθνές Εθνολογικό Συνέδριο με θέμα «Αγροτική λαϊκή λατρεία, έθιμα, δοξασίες, μύθοι, θρύλοι και παραδόσεις στον λαό της πεδινής Θεσσαλίας, στους Καραγκούνηδες» και το Καραγκούνικο Αντάμωμα εδώ στο Εθνικό Στάδιο Καρδίτσας.
Θέλω να συγχαρώ τους ακούραστους τοπικούς Συλλόγους, σωματεία και φορείς, που αγωνίζονται με προσήλωση και ανιδιοτέλεια για να κρατήσουν ζωντανό το νήμα της ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Τέτοιοι αγωνιστές είναι τα μέλη της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, αφού με τις πρωτοβουλίες τους, κατάφεραν να ενεργοποιήσουν ένα δυναμικό πολιτιστικό κίνημα που αξίζει συγχαρητήρια και πρέπει να βρει συμπαραστάτες και μιμητές.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει στην πράξη, τοπικά έθιμα, γιορτές και Ανταμώματα όπου ο κόσμος συναντιέται με φίλους, θυμάται τα παλιά και εμπνέεται για το μέλλον.
Θα ήθελα να ευχηθώ από καρδιάς το οδοιπορικό των Καραγκούνηδων να συνεχιστεί για πολλά ακόμα χρόνια, ώστε να γνωστοποιηθούν ευρέως και εκτός των εθνικών συνόρων, η πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά και η συμβολή τους στους κοινωνικούς και απελευθερωτικούς αγώνες της Ελλάδας, διαχρονικά».

ΠΗΓΗ artkarditsa.gr