Πανελλήνια διάκριση των μαθητών του 6ου ΓΕΛ Τρικάλων για την ηλεκτρονική τους εφημερίδα

Δεκαέξι μαθητές/ριες-δημοσιογράφοι του 6ου ΓΕΛ Τρικάλων εκπροσώπησαν τη συντακτική ομάδα (αποτελούμενη συνολικά από 33 μέλη) της σχολικής ηλεκτρονικής εφημερίδας, «Ψηφιακά δρώμενα», στην απονομή Πανελλήνιων βραβείων. Συγκεκριμένα, στις 26 Απριλίου οι μαθητές/τριες, συνοδεία των υπευθύνων καθηγητριών τους, Λουΐζας Παπάντου και Παναγιώτας Φασούλα, μετέβησαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίου του Δήμου Διονύσου. Εκεί παρέλαβαν το 3ο Βραβείο, ύστερα από τη διάκρισή τους στον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Εφημερίδας του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Ορίζοντες».

Το θέμα “Ψυχής αγώνας άγονος- Αναζητώντας αχτίδες ελπίδας” άγγιξε εφηβικές ευαισθησίες των μαθητών/τριών μας, που άδραξαν την ευκαιρία/πρόκληση και μοιράστηκαν μαζί μας -με εκφραστική τόλμη και νεανικό αυθορμητισμό- προβληματισμούς, αδιέξοδα, προσωπικές απόψεις και ανάμεικτα συναισθήματα. Ήταν μια διαδρομή, διάρκειας περίπου πέντε μηνών, όχι χωρίς δυσκολίες -με κυρίαρχη την έλλειψη χρόνου που τόσο πιέζει μαθητές κι εκπαιδευτικούς ενός δημόσιου Λυκείου και συχνά συνθλίβει την όποια δημιουργική διάθεση τολμά να αναδυθεί. Ωστόσο, οι προσπάθειες όλης της ομάδας (άλλοτε συντονισμένες κι άλλοτε απροσχεδίαστες) κατάφεραν πραγματικά να μας ξαφνιάσουν, προσφέροντάς μας ένα αξιόλογο έργο λόγου και αισθητικής (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ). Και το σημαντικότερο, μας έδειξαν ότι δε χρειάζεται να γενικεύουμε και να αφορίζουμε, όταν ταυτίζουμε τα νέα παιδιά με τη «γενιά της οθόνης».

Στον χώρο της βράβευσης, οι μαθητές/τριες μας παρουσίασαν με τον τρόπο με τον οποίο επιτελέστηκε το συντακτικό τους έργο συνολικά. Αναφέρθηκαν στη σύσταση της ομάδας τους, στην ανάθεση ρόλων, καθώς και στη μέθοδο που κάθε φορά ακολούθησαν (έρευνα, σημειώσεις, συνεντεύξεις, σκίτσα, φωτογραφίες). Δεν παρέλειψαν να καταθέσουν συναισθήματα, σκέψεις και διλήμματα που βίωσαν από την αρχή της διαδικασίας μέχρι και την ολοκλήρωσή της. Παράλληλα, άκουσαν με προσοχή τους βραβευθέντες μαθητές των άλλων σχολείων, συγκινήθηκαν με τη θεματολογία τους και τον τρόπο προσέγγισής της, θαύμασαν τις εκδόσεις τους και χειροκρότησαν, με την προσδοκία μιας μελλοντικής αλληλεπίδρασης.

Να σημειωθεί ότι στην τελετή παραβρέθηκε και ο κ. Αθανάσιος Ντούλας, μέλος της Πανελλήνιας ομοσπονδίας εθελοντικών οργανώσεων δασοπροστασίας-πυρόσβεσης, η οποία στάθηκε δίπλα στους πληγέντες των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τον νομό μας, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ανταλλάξαμε χαιρετισμούς και δεσμευτήκαμε για μια δημοσιογραφική συνάντηση στον ραδιοφωνικό μας σταθμό, προκειμένου να μας διαφωτίσουν για το τόσο ιδιαίτερο και δύσκολο έργο τους.

Και κάπως έτσι αρχίσαμε να θέτουμε στόχους για την επόμενη χρονιά… Γιατί ο δρόμος της μελέτης και της έρευνας αφ’ ενός είναι δύσκολος αφ’ ετέρου δημιουργικός και εκτονωτικός -όταν δίνει τη σκυτάλη στη φαντασία και την έμπνευση- και τόσο όμορφος -όταν ανταμείβεται από την κοινωνία των ιδεών και των απόψεων.

Τέλος, θα θέλαμε να απευθύνουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στον Δήμο Τρικκαίων, στον Δήμαρχο κ. Νίκο Σακκά και στον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μιχάλη Λάππα, για την ουσιαστική στήριξή τους στην τελική φάση της παραλαβής του βραβείου.