Η κατάσταση είναι κρίσιμη, υποστηρίζουν οι επιστήμονες που λένε ότι η Γη κινδυνεύει να χάσει μια ήπειρο αν δεν δράσουμε άμεσα, καθώς η Ανταρκτική χάνει εκατομμύρια τόνους πάγου κάθε χρόνο.
Στο τέλος της συνάντησης, εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία ζητούσαν βοήθεια από τους παγκόσμιους ηγέτες και το κοινό. Πέρυσι, ο παγκόσμιος μέσος όρος της στάθμης της θάλασσας αυξήθηκε κατά περίπου 0,76 εκατοστά και πιστεύεται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.
«Πουθενά στη Γη δεν υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις προβλέψεις για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας από ό,τι στην Ανατολική Ανταρκτική, στην αυλή της Αυστραλίας. Μόνο το στρώμα πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής συγκρατεί αρκετό νερό για να αυξήσει την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας κατά περίπου 50 μέτρα [164 πόδια] αν λιώσει εντελώς. Οι επιπτώσεις για τις παράκτιες πόλεις και τις υποδομές μας είναι τεράστιες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Οι υπηρεσίες του Νότιου Ωκεανού και της Ανταρκτικής – ωκεάνια δεξαμενή άνθρακα και πλανητικό κλιματιστικό – έχουν θεωρηθεί δεδομένες. Οι μετατοπίσεις που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη και παρατηρούνται στην περιοχή είναι τεράστιες. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν χαμηλό επίπεδο θαλάσσιου πάγου σε επίπεδο ρεκόρ, ακραία κύματα καύσωνα που ξεπερνούν τους 40°C πάνω από τις μέσες θερμοκρασίες και αυξημένη αστάθεια γύρω από βασικές παγοκρηπίδες. Οι μετατοπίσεις των οικοσυστημάτων στην ξηρά και στη θάλασσα υπογραμμίζουν τις ταχείες και πρωτοφανείς μεταμορφώσεις αυτής της ευαίσθητης περιοχής.
Η ανεξέλεγκτη απώλεια πάγου που προκαλεί ταχεία και καταστροφική άνοδο της στάθμης της θάλασσας είναι πιθανή εντός της ζωής μας. Είναι άγνωστο αν τέτοια μη αναστρέψιμα σημεία καμπής έχουν ήδη περάσει», συνεχίζει η ανακοίνωση.