Ο Τρικαλινής καταγωγής Ηλίας Μόσιαλος επίσημος εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς για θέματα διαχείρισης του Covid-19

Ο Ηλίας Μόσιαλος , καθηγητής της πολιτικής της υγείας και διευθυντής του LSE Health, μιλάει στην Μαρία Σαράφογλου και το #SpecialReportGR για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στο σύστημα υγείας και τα μέτρα που έχει πάρει η πολιτεία.

Ο Τρικαλινής καταγωγής Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της πολιτικής της υγείας και διευθυντής του LSE Health,  ορίστηκε επίσημος εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς για θέματα διαχείρισης του Covid-19 και συμμετέχει στην δεκαμελή ομάδα εμπειρογνώμων στο παγκόσμιο οργανισμό υγείας στην Ευρώπη.Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος ορίζεται εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό.

Ο  Ηλίας Μόσιαλος είναι καθηγητής της πολιτικής της υγείας και Διευθυντής του LSE Health στο London School of Economics and Political Science στο Λονδίνο.

«Με χαρά δέχθηκα σήμερα την πρόταση του Πρωθυπουργού να εκπροσωπώ τη χώρα σε διεθνείς οργανισμούς για θέματα διαχείρισης του Covid-19. Νωρίτερα σήμερα δέχθηκα και την πρόταση του Διευθυντή του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη να συμμετάσχω σε δεκαμελή ομάδα εμπειρογνωμόνων με αντικείμενο την ενίσχυση των δημοσίων συστημάτων υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας» σχολιάζει ο ίδιος σχετικά.

Ο Ηλίας Μόσιαλος με τον φίλο του Γιώργο Μπάκο στα Τρίκαλα

Ο Ηλίας Μόσιαλος διατηρεί άριστους δεσμούς με την πόλη των Τρικάλων την οποία επισκέπτεται συχνά. Ένας από τους στενούς του φίλους είναι ο ορθοδοντικός Γιώργος Μπάκος ο οποίος έσπευσε να τον συγχαρεί «Αρχικά, θα ήθελα δημοσίως να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου, στον φίλο μου Ηλία για τον ορισμό του σε επίσημο εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς για θέματα διαχείρισης του Covid-19 και για την συμμετοχή του στην δεκαμελή ομάδα εμπειρογνώμων στο παγκόσμιο οργανισμό υγείας στην Ευρώπη .Ο Ηλιας είναι αναγνωρισμένος διεθνώς, για το ακαδημαϊκό και επιστημονικό του έργο. Όσον αφορά, τον άνθρωπο Ηλία Μόσιαλο και την πρόσφορα του στην πατρίδα σε όλες τις δύσκολες περιόδους αρκεί να διαβάσετε τις διευκρινίσεις στην ανακοίνωση του. Η φωτογραφία είναι από την τελευταία συνάντηση μας στα όμορφα Τρίκαλα» σχολιάζει σχετικά.

Δήλωση Ηλία Μόσιαλου

Θα προσπαθήσω να αντεπεξέλθω στα νέα καθήκοντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε να έχει η χώρα συνεχή ενημέρωση για τις διεθνείς εξελίξεις.

Από τον Ιανουάριο είχα ξεκινήσει την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών για τις επιπτώσεις του νέου ιού και είχα καταθέσει στην κυβέρνηση συγκεκριμένες προτάσεις. Έκτοτε συνέχισα τις δημόσιες παρεμβάσεις μου αλλά και την ενημέρωση του Πρωθυπουργού αλλά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν μου ζητούσαν τη γνώμη μου.

Τώρα απλά αυτό θα γίνεται με θεσμικό τρόπο και θα χαρώ ιδιαίτερα να ενημερώνω όσους από το πολιτικό σύστημα και τους επισήμους φορείς της πολιτείας ζητήσουν τη γνώμη μου.

Μερικές απαραίτητες διευκρινίσεις:
1. Η θέση είναι άμισθη, δεν θα υπήρχε εξάλλου περίπτωση να επιβαρύνω τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι γνωστό ότι στη διάρκεια της βουλευτικής μου θητείας είχα αρνηθεί να πάρω τα λεγόμενα βουλευτικά ‘προνόμια’ ενώ κατέθεσα τις εισφορές της Βουλής για τη σύνταξη στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων. Και αυτό όχι γιατί ήμουν εναντίον της στήριξης του κοινοβουλευτικού έργου των βουλευτών αλλά γιατί θεώρησα ότι ως Βουλευτής Επικράτειας αυτό έπρεπε να κάνω στη δύσκολη περίοδο που περνούσε η χώρα μας.
2. Η θέση είναι αμιγώς επιστημονική και συμβουλευτική και δεν έχει καμία πολιτική προέκταση
3. Η δίκη μου συμβολή, πέραν της αρχικής προσπάθειας μου να πείσω την κυβέρνηση και τους πολίτες να ανταποκριθούν άμεσα στην επερχόμενη απειλή, θα είναι ελάχιστη μπροστά στη συμβολή των υγειονομικών μας, των υπαλλήλων του υπουργείου υγείας και του ΕΟΔΥ, των στελεχών της πολιτικής προστασίας και των Ελλήνων ειδικών που δίνουν καθημερινά τη μάχη απέναντι στον ιό.
Έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς και στελέχη στο σύστημα υγείας. Και οι λοιμωξιολόγοι μας είναι από τους καλύτερους στον κόσμο.

Οι σκέψεις μου είναι καθημερινά στους ανέργους και σε όσους χάσουν τη δουλειά τους λόγω της κρίσης. Πρέπει η πολιτεία να τους στηρίξει όσο το δυνατόν περισσότερο το επόμενο διάστημα. Και να βοηθήσουμε όλοι μας όπως μπορούμε. Λέμε συνέχεια για το Ελληνικό φιλότιμο, ας το κάνουμε πράξη τώρα στα δύσκολα.

Θα περάσουμε δύσκολα, αλλά ενωμένοι και με επίμονη προσπάθεια θα τα καταφέρουμε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ