TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Μισή κουταλιά από αυτό το λάδι μας γλυτώνει από έμφραγμα και εγκεφαλικό

Μαρ 2, 2022
in Διατροφή
Μισή κουταλιά από αυτό το λάδι μας γλυτώνει από έμφραγμα και εγκεφαλικό
Share on FacebookShare on Twitter

Τα μοναδικά οφέλη του βασιλιά της μεσογειακής διατροφής για την υγεία μας εξυμνούν επιστήμονες από το Χάρβαρντ.

Ποια η ιδανική ποσότητα που βάσει των στοιχείων θωρακίζει την καρδιά και προστατεύει την υγεία;

Το μαγείρεμα με ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 1/5, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ειδικότερα, η καθημερινή κατανάλωση μισής κουταλιάς της σούπας  ελαιόλαδο-ένα σημαντικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής- συνδυάστηκε επίσης με τη μείωση των πιθανοτήτων θανάτου από καρκίνο ή άλλες παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πέραν της χρήσης ελαιόλαδου είναι ιδιαίτερα σημαντική και η αντικατάσταση λιπών όπως το βούτυρο και η μαργαρίνη με το ελαιόλαδο, προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερα οφέλη.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ εξέτασαν δεδομένα τριών δεκαετιών από σχεδόν 100.000 άτομα.

«Τα ευρήματα μας υποστηρίζουν τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις για αύξηση της πρόσληψης ελαιολάδου και άλλων ακόρεστων φυτικών ελαίων» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Marta Guasch-Ferré.

«Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς να αντικαθιστούν ορισμένα λίπη, όπως η μαργαρίνη και το βούτυρο, με ελαιόλαδο για να βελτιώσουν την υγεία τους. Η μελέτη μας συμβάλλει στη διατύπωση πιο συγκεκριμένων συστάσεων που θα είναι ευκολότερο να κατανοήσουν οι ασθενείς και ελπίζουμε να τις εφαρμόσουν στη διατροφή τους» συμπληρώνει η ίδια.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology χρησιμοποίησε δεδομένα από 60.582 γυναίκες και 31.801 άνδρες.

Όλοι οι συμμετέχοντες εργάζονταν στον τομέα της υγείας και δεν είχαν καρδιαγγειακά νοσήματα ή καρκίνο όταν ξεκίνησε η έρευνα το 1990. Κάθε τέσσερα χρόνια τους δίνονταν ερωτηματολόγια σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων και ρωτούσαν πόσο συχνά κατανάλωναν συγκεκριμένα τρόφιμα, καθώς και το είδος των λιπών και ελαίων που χρησιμοποιούσαν στο μαγείρεμά τους, το έτος που είχε προηγηθεί.

Κατά τα 28 αυτά έτη της έρευνας, σημειώθηκαν 36. 856 θάνατοι μεταξύ των συμμετεχόντων.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες συνέκριναν τα δεδομένα για τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα από 7 γραμμάρια ελαιολάδου την ημέρα, που ισοδυναμεί με περίπου μισή κουταλιά της σούπας, με εκείνα που κατανάλωναν 4,5 γραμμάρια ή λιγότερα.

Διαπίστωσαν λοιπόν πως τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερο ελαιόλαδο είχαν κατά 19% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου, όπως η καρδιακή προσβολή ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Παρόμοια οφέλη παρατηρήθηκαν για τον καρκίνο και τις αναπνευστικές παθήσεις με έως και 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου ενώ οι πιθανότητες θανάτου από νευροεκφυλιστική ασθένεια μειώθηκαν κατά 29%.

Πρέπει όμως να σημειωθεί πως οι συμμετέχοντες με μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιολάδου ήταν πιο συχνά δραστήριοι σωματικά και νοτιοευρωπαικής ή μεσογειακής καταγωγής. Επίσης είχαν λιγότερες πιθανότητες να καπνίζουν και να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ορισμένες από τις διαφορές στην υγεία μας μπορεί να μην οφείλονται στην κατανάλωση ή μη του ελαιολάδου.

«Είναι πιθανό η υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου να αποτελεί και δείκτη μιας συνολικά πιο υγιεινής διατροφής και καλύτερης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης», κατέληξε η Guasch-Ferré

ygeiamou.gr

πηγή :https://www.giatros-in.gr/2022/01/22/misi-koytalia-to-ladi-mas-glytonei-emfragma-egkefaliko/

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Ο «χυμός του πολεμιστή» που καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
Διατροφή

Ο «χυμός του πολεμιστή» που καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Απρ 28, 2025
Τι προσφέρουν στην υγεία μόλις 30 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά
Διατροφή

Τι προσφέρουν στην υγεία μόλις 30 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά

Απρ 27, 2025
3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή
Διατροφή

3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή

Απρ 26, 2025
Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε
Διατροφή

Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε

Απρ 25, 2025
Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας
Διατροφή

Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας

Απρ 24, 2025
Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του
Διατροφή

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του

Απρ 23, 2025
Next Post
Ανθοχώρι Μετσόβου: Δύο νέοι άνθρωποι αφήνουν την πόλη και μετατρέπουν σε τουριστικό προορισμό το χωριό

Ανθοχώρι Μετσόβου: Δύο νέοι άνθρωποι αφήνουν την πόλη και μετατρέπουν σε τουριστικό προορισμό το χωριό

Ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων

Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Πράσινο φως στην άρση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους

Λάρισα: Εταιρεία δίνει μπόνους 500 ευρώ σε εμβολιασμένους εργαζόμενους

Διαθέσιμο το εμβόλιο της Novavax από τις 9 Μαρτίου στο Νοσοκομείο Τρικάλων

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd