Μια ουράνια βόλτα στην…αυλή του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων

Αυλή μουσικού σχολείου Τρικάλων, λίγο μετά τη δύση του ήλιου την Τρίτη 9 Απριλίου. Οι εραστές του ουρανού πιστοί στο ραντεβού τους. Μαθητές και μαθήτριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Γνωρίζοντας τη διαστημική μας γειτονιά» (που εκπονείται στο σχολείο μας με υπεύθυνους καθηγητές τους κ. Θεοφάνη Καρούτη, Γιώργο Μπομπόκα και Γιώργο Παππά) προσέρχονται στο σχολείο καθοδηγούμενοι από τη δίψα τους για γνώση (φυσικά η ομάδα είναι διευρυμένη, εξ άλλου τα παιδιά δεν θα μπορούσαν να έρθουν στο σχολείο μόνα τους!). Η συνάντηση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Κυριακή, αλλά οι καιρικές συνθήκες υπόδειξαν την προσωρινή αναβολή της. Τώρα όμως ο καιρός είναι σύμμαχος, η ευκαιρία δεν γίνεται να πάει χαμένη, ένας πεντακάθαρος ουρανός γεμάτος κάθε λογής αστέρια μας περιμένει και ο κ. Καρούτης αναλαμβάνει την ξενάγηση.

Ο Δίας είναι το τέταρτο σε λαμπρότητα ουράνιο αντικείμενο κι έτσι αρχίζει να φαίνεται πριν φανούν τα υπόλοιπα αστέρια. Είναι χαμηλά προς τη δύση, σε λίγο θα κρυφτεί κι έτσι η παρατήρησή μας ξεκινά μ’αυτόν. Χάρη στο κατοπτρικό τηλεσκόπιο μπορούμε να παρατηρήσουμε τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος μαζί με τρεις δορυφόρους του και αισθανόμαστε λίγο και σαν τον Γαλιλαίο που πρώτος αυτός τους είχε εντοπίσει τέσσερεις αιώνες πριν (εκείνος είχε βρει τέσσερεις δορυφόρους απλά εμείς δεν είδαμε την Ιώ – ήταν πίσω από τον Δία).

Έχει πια σκοτεινιάσει και λίγο πιο αριστερά αναγνωρίζουμε τον πιο φωτεινό αστερισμό στο βόρειο ημισφαίριο: τον Ωρίωνα. Σαν δεινός κυνηγός που είναι, ακολουθείται πάντα από τα δυο σκυλιά του, το καθένα με ένα λαμπρό αστέρι: τον Σείριο στον μεγάλο και τον Προκύωνα στον μικρό. Στα δεξιά του ο αστερισμός του Ταύρου με τον λαμπρό πορτοκαλί – κόκκινο Λαμπαδία στο μάτι του και λίγο πιο κει οι Πλειάδες: είναι πράγματι απίστευτο πόσα μικρά – μικρά αστεράκια υπάρχουν εκεί και ένα ζευγάρι κιάλια είναι αρκετό για να τα δει κάποιος.

Δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στην περισσότερο αναγνωρίσιμη εικόνα στον ουρανό: τη χαρακτηριστική «κατσαρόλα» στον αστερισμό της μεγάλης άρκτου. Πλέον ξέρουμε να εντοπίζουμε τον Πολικό αστέρα ανάλογα με τη θέση της «κατσαρόλας» στις διάφορες εποχές του χρόνου. Είναι πράγματι τόσο απλό όταν σου το εξηγούν γιατί ο Πολικός αστέρας δείχνει το βορρά. Στεκόμαστε για λίγο στη μεγάλη άρκτο για να δοκιμάσουμε την οπτική μας οξύτητα (με πολύ καλά αποτελέσματα) στη «δοκιμή» των αρχαίων Ελλήνων και αμέσως μετά ένα γνωστό όνομα: «Αρκτούρος» και σκεφτόμαστε το καταφύγιο της γνωστής οργάνωσης στη Φλώρινα, όμως στον ουρανό είναι ένα αστέρι και το δείχνει η ουρά της άρκτου.

Μα, το φεγγάρι πού είναι; Στην βραδιά αστροπαρατήρησης του Νοεμβρίου το είχαμε δει σχεδόν γεμάτο και παρατηρούσαμε λεπτομέρειες στην επιφάνειά του. Τώρα;  Μα, δεν φαίνεται όποτε το θέλουμε. Την προηγούμενη μέρα όσοι ήταν στη Βόρεια Αμερική (τυχεροί !!!) είχαν παρατηρήσει μια ολική έκλειψη ηλίου και κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο όταν έχουμε νέα σελήνη, άρα το φεγγάρι μας απόψε κρύφτηκε νωρίς. Εξ άλλου το Νοέμβριο το είχαμε «χορτάσει», ας απολαύσουμε τη βραδιά μας χωρίς το έντονο φως του να μας εμποδίζει.

Δεν θέλουμε να τελειώσει η βραδινή μας δράση: βρίσκουμε τον αστερισμό των Διδύμων (στ’ αλήθεια, εκεί στον ουρανό, ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης είναι για πάντα δίπλα – δίπλα) και τον αστερισμό του Λέοντα με τον λαμπρό Βασιλίσκο στα πόδια του. Και αφού είδαμε τον Ταύρο, τους Δίδυμους και τον Λέοντα, ευκαιρία να πούμε και δυο λόγια για τους αστερισμούς του ζωδιακού κύκλου.

Η ώρα έχει περάσει αλλά κανείς δεν βιάζεται κι ας αρχίζει η ψύχρα να γίνεται ενοχλητική. Τέτοιες ευκαιρίες σαν τη σημερινή δεν χάνονται. Οι εντυπώσεις όλων είναι εξαιρετικές και … τελικά στο Μουσικό σχολείο είμαστε τυχεροί. Σε λίγες μέρες θα υπάρχει στο σχολείο μας μια παρουσίαση της εμπειρίας μας που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει. Λίγη υπομονή και θα δείτε …