Μαρία Μαρδάνη: Οι γυναίκες είναι ικανές να ενισχύσουν αποφασιστικά την κοινωνία

Η Μαρία Μαρδάνη είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ του Δημήτρη Παπαστεργίου. Η αγάπη της για την πόλη μας αλλά και η έντονη επιθυμία για κοινωνική προσφορά και συνεισφορά είναι οι κυρίαρχοι λόγοι που την ώθησαν να ασχοληθεί με τα κοινά, όπως μας λέει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Έχετε ασχοληθεί με τα κοινά στο παρελθόν;

-Παρόλο που προηγήθηκαν τρεις προτάσεις στο παρελθόν, αυτή είναι η πρώτη φορά που αποφάσισα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Άλλωστε λόγω της οικογένειας από την οποία προέρχομαι, πατέρας και αδερφός στρατιωτικοί, έχω εκπαιδευτεί και εντρυφήσει στο να υπηρετώ κάτι υψηλό και ωραίο!

-Τι σας έκανε να κατέλθετε ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις επερχόμενες εκλογές;

-Ο βαθύτερος και ουσιαστικός λόγος της υποψηφιότητάς μου είναι η αποδεδειγμένη αγάπη μου για την πόλη μας αλλά και η έντονη επιθυμία για κοινωνική προσφορά και συνεισφορά και σε κοινωνικό επίπεδο. Διαδικασία, επίπονη, διαρκής και με ευθύνη, αλλά συνάμα ωραία!!!

-Γιατί με τον συνδυασμό του Δημήτρη Παπαστεργίου «Επανεκκίνηση – Τα Τρίκαλα μπροστά»; 

-Τρεις λόγοι, συνετέλεσαν σε αυτό: α) το πρόσωπό του, β) η επιτυχημένη του πορεία μέχρι τώρα και γ) οι προοπτικές ανάπτυξης που ανοίγονται με τις θέσεις του. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, νυν δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού μας απέδειξε ότι είναι άνθρωπος δυναμικός, με όραμα για την θέση που κατέχει και κυρίως άξιος εμπιστοσύνης. Εξ ου και η ευρεία κοινωνική αποδοχή του. Έχει προοδευτική και θετική σκέψη, ανταποκρίνεται επιτυχώς στις νέες προκλήσεις και είναι κοντά στον πολίτη και τις ανάγκες του. Έχει συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη, στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό της πόλης μας. Άλλωστε, είναι γνωστό πια, ότι υποστηρίζει και υιοθετεί τις νέες τεχνολογίες προς όφελος της πόλης και των πολιτών. Όντας δε δραστήριος και τολμηρός   κατέστησε την πόλη γνωστή εντός και εκτός συνόρων. Πιστεύω ότι επάξια ηγείται του Δήμου μας.

-Οι γυναίκες δεν συνηθίζουν να συμμετέχουν στα κοινά. Τί πιστεύετε ότι τις αποτρέπει;

-Το γεγονός ότι έρχονται αντιμέτωπες με θεσμικά και κοινωνικά εμπόδια. Για τις γυναίκες η πολιτική είναι μία δύσκολη διαδρομή, γιατί σε ένα χώρο παραδοσιακά ανδροκρατούμενο, αντιμετωπίζονται με αμφισβήτηση από τους συνεργάτες τους. Κάποιες φορές, όχι πάντα, το «ανδρικό μοντέλο» αντιμετωπίζει με καχυποψία και σεξισμό τις γυναίκες με πολιτική και κοινωνική ενασχόληση. Από την άλλη οι γυναίκες είναι επιφορτισμένες με πολλαπλούς ρόλους στην οικογένεια, στον επαγγελματικό στίβο και στην τοπική κοινωνία (εργαζόμενη, σύζυγος, μητέρα, φροντίδα γονέων), που αφαιρούν προϋποθέσεις που θα έδιναν ίσες ευκαιρίες. Χρειάζεται χρόνος και ψυχικά αποθέματα και λόγω της διάρθρωσης της σημερινής οικογένειας  η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά καθίσταται δυσχερέστερη.

Τέλος, η οικονομική κρίση και η κρίση αξιών και θεσμών έχει οδηγήσει σε απαξίωση της πολιτικής στην συνείδηση των γυναικών. Θα ήθελα να τονίσω ότι ο εκλογικός νόμος Κλεισθένης που προβλέπει ότι η ποσόστωση των γυναικών ανέρχεται στο 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων των συνδυασμών που θα λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία ,συνιστά μια σπουδαία κατάκτηση στην προώθηση των γυναικών στα κέντρα λήψης των πολιτικών αποφάσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση και χαιρετίζω την πρωτοβουλία του νυν δημάρχου   και προέδρου του συνδυασμού μας να ανεβάσει το ποσοστό αυτό σε 42% σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

-Η γυναικεία ματιά είναι διαφορετική; Όταν τολμούν οι γυναίκες τα καταφέρνουν;

-Είναι γεγονός πως όλοι οι τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν άμεση σχέση με τη γυναίκα και την ποιότητα ζωής της: περιβάλλον, μόρφωση – παιδεία, υγεία, πολιτισμός, αθλητισμός, εργασία, κοινωνική πολιτική. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι μια καθημερινή μικρογραφία των προβλημάτων που την απασχολούν: οι γυναίκες μάλιστα είναι αυτές που βιώνουν περισσότερο πιεστικά όλα αυτά τα προβλήματα και κυρίως την φτώχεια. Οι γυναίκες διακρίνονται για το πρακτικό τους πνεύμα, την ευαισθησία, την  γυναικεία αισθητική καθώς και τις οργανωτικές και διοικητικές τους ικανότητες, όπως άλλωστε διαφαίνεται από τη καθημερινή διαχείριση του σπιτιού και της οικογένειας. Η σημερινή κρίση έδειξε πως οι δομές αλληλεγγύης που προκύπτουν καθημερινά στα αστικά κέντρα υποστηρίζονται στην πλειοψηφία τους από τις γυναίκες, που εργάζονται ακούραστα, με ομαδικό πνεύμα, επιτυγχάνοντας σπουδαία αποτελέσματα με πενιχρά μέσα. Είναι σε θέση να συνθέτουν, να  συνταιριάζουν δράσεις, συμπεριφορές, ανθρώπους και πολιτικές και να οδηγούν σε συναινετική επίλυση των προβλημάτων λόγω της διαφορετικής ψυχοσύνθεσης τους, των ερεθισμάτων τους και των πολλαπλών ρόλων που έχουν επωμιστεί στην καθημερινότητά τους, στοιχεία που τις καθιστούν ικανές να ενισχύσουν αποφασιστικά την κοινωνία, την κοινωνική συνοχή ,την ισότητα και την δημοκρατία.

Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι υπάρχουν στεγανά, ότι δηλαδή οι γυναίκες κάνουν κάτι  καλύτερα από τους άντρες στην διαχείριση των κοινών (σε αυτό άλλωστε κριτήριο είναι το έργο που παράγει ή δεν προάγει κάποιος ανεξαρτήτως φύλου ,όταν βρεθεί σε θέση ευθύνης), αλλά πιστεύω  ότι σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, έχουν το φυσικό πλεονέκτημα να ασχολούνται με ‘το νοικοκύρεμα’ του ίδιου του σπιτιού τους.

-Σε περίπτωση που εκλεγείτε, σε ποιους τομείς θα επικεντρώσετε το ενδιαφέρον σας;

-Όπου κριθεί καλύτερα. Πιστεύω ότι στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας και Δημόσιας Υγείας μπορώ να έχω ουσιαστική συμβολή. Με ενδιαφέρει η προώθηση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, της δωρεάς μυελού των οστών, η δημιουργία Τράπεζας αίματος στο Δήμο,η απόκτηση δημοτικού ασθενοφόρου με επικουρικό χαρακτήρα,για την αμεσότερη εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων και των ατόμων με κινητικά προβλήματα,δράσεις που αφορούν την δημιουργία δημοτικών κέντρων αγωγής υγείας και εκπαίδευσης όλων των πολιτών στην παροχή  πρώτων βοηθειών και αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών (ΚΑΡΠΑ κλπ), κέντρων υποστήριξης και αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία, κέντρων ψυχικής υγείας και κέντρων πρόληψης κατά εξαρτησιογόνων ουσιών, σε συνεργασία πάντα με τους αρμόδιους φορείς. Ακόμα, η υλοποίηση του προγράμματος «κατ’ οίκον κοινωνική φροντίδα» σαν επέκταση και ολοκλήρωση του ήδη εφαρμοζόμενου προγράμματος «φροντίδα στο σπίτι». Διατήρηση και στήριξη δομών όπως το κοινωνικό: παντοπωλείο, φαρμακείο και εστιατόριο, ο ξενώνας αστέγων καθώς και δράσεις για την ενίσχυση των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων (ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι, εργαζόμενη μητέρα, κακοποιημένη γυναίκα, αναξιοπαθούντες,τρίτεκνοι,πολύτεκνοι κλπ).Στοχεύουμε σε μία ουσιαστική και αποτελεσματική διαδραστική σχέση συνεργασίας σε θέματα δημόσιας υγείας, ανάμεσα στο δήμο και το νοσοκομείο.   Εξίσου σημαντικές είναι και οι δράσεις για την ενημέρωση των δημοτών για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση, την μείωση του περιβαλλοντικού ίχνους του Δήμου και την πρόληψη περιβαλλοντικών «ατυχημάτων», που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την υγεία των δημοτών. Συναφείς δράσεις περιλαμβάνει και ο τομέας της ‘Πολιτικής Προστασίας’, όπου επίσης θα μπορούσα να φανώ αρκετά χρήσιμη. Ακόμη για τα αδέσποτα ζώα, θα πρέπει να υπάρξει ένας οργανωμένος και αποτελεσματικός  στρατηγικός σχεδιασμός από το Δήμο(συλλογή,τοποθέτηση κολλάρου με μικροτσιπ,αποπαρασίτωση,στείρωση,δομές φιλοξενίας των αδέσποτων,προώθηση σε υιοθεσία ή επάνοδος στο φυσικό τους χώρο,ενεργοποίηση του συστήματος παρακολούθησης των μικροτσιπ,θέσεις με φαγητό(ταίστρες) και νερό (ποτίστρες) σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης για τα αδέσποτα κλπ) και πάντα με εφαρμογή του ήδη υπάρχοντος νόμου, γιατί είναι ένα θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής του πολίτη.

-Σας έχουμε δει να δραστηριοποιείστε εθελοντικά σε διάφορους τομείς με κυριότερο το πεδίο της δωρεάς μυελού των οστών. Πείτε μου δυο λόγια για αυτό.

-Η εθελοντική δωρεά μυελού των οστών/αιμοποιητικών κυττάρων είναι μία δωρεά παρόμοια με εκείνη της αιμοδοσίας, στην οποία κορυφώνεται η προσφορά ενός ανθρώπου προς ένα συγκεκριμένο συνάνθρωπό του στον οποίο χαρίζει πραγματικά τη ζωή. Το μόσχευμα (μυελός των οστών ή περιφερικό αίμα του συμβατού δότη) των αιμοποιητικών κυττάρων χορηγείται στον ασθενή με ενδοφλέβια έγχυση (σαν μετάγγιση αίματος) αφού προηγηθεί συγκεκριμένη επεξεργασία. Απαραίτητη προυπόθεση, ειναι η ιστική συμβατότητα δηλαδή η ομοιότητα ως προς τα αντιγόνα του συστήματος HLA, που εκφράζουν πάνω στα κύτταρά τους τόσο ο δέκτης όσο και ο δότης του μοσχεύματος. Εθελοντής δότης μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε έχει ξεπεράσει το 18 έτος της ηλικίας, είναι μικρότερος από 50 ετών και ελεύθερος από ιστορικό μεταδοτικών νοσημάτων, νεοπλασιών ή καρδιοπαθειών, αφού ενημερωθεί για την διαδικασία και  πάντοτε με  το δικαίωμα της ανωνυμίας και της ελευθερίας του δότη για οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την τελική δωρεά του μυελού του. Στην χώρα μας μεταμοσχευτικά κέντρα που έχουν διεθνή άδεια λειτουργίας, λειτουργούν στα νοσοκομεία ‘ο Ευαγγελισμός’ και ‘η Αγία Σοφία’ στην Αθήνα, στο νοσοκομείο ‘Παπανικολάου’ στη Θεσσαλονίκη και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο.

-Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα προβλήματα στο Δήμο Τρικκαίων;

-Είναι οι διαχρονικές προκλήσεις του τόπου μας σε όλους τους τομείς, όπου έχουν γίνει πολλά, αλλά πάντα υπάρχει περιθώριο για το καλύτερο. Είναι τα προβλήματα και φλέγοντα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Οικονομία, τα Έργα, την Πρόνοια, την Παιδεία, τον Τουρισμό, «Πράσινο – Πλατείες – Χωροταξία – Περιβάλλον», την Ύδρευση-Αποχέτευση. Σ’ αυτά δυστυχώς θα πρέπει να προστεθεί, κατά την εκτίμησή μου η ανεργία και η υπογεννητικότητα. Η δεύτερη μάλιστα σε ένα βαθμό σχετίζεται και με την πρώτη.

– Γιατί ένας δημότης να βάλει σταυρό προτίμησης σε εσάς;

-Λόγω του λειτουργήματός μας και της διαρκούς επαφής, ενασχόλησης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο (στα λεπτά και σοβαρά θέματα της υγείας του), εμάς τους ιατρούς, μας χαρακτηρίζει και μια αυξημένη ‘κοινωνική ευαισθησία’. Το κοινωνικό λειτούργημά μας απαιτεί εργατικότητα, αφοσίωση, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη, συνέπεια και δραστικές λύσεις. Προσόντα ζωτικά και απαραίτητα για κάποιον που σκοπεύει να ασχοληθεί ή ασχολείται με τα πιεστικά κοινωνικά ζητήματα, τα προβλήματα και τις ανάγκες της πόλης του. Πιστεύω ότι διαθέτω σε ικανό βαθμό τα προσόντα αυτά, καθώς και την επιστημονική κατάρτιση και γνώση, έτσι ώστε να τύχω της εμπιστοσύνης και της ψήφου των συμπολιτών μου.

Επιτρέψτε μου όμως να τονίσω και αυτό: Κοινωνική ευαισθησία, για την οποία μίλησα παραπάνω, πιστεύω ότι μπορεί και πρέπει να εκδηλώνεται έμπρακτα και κοινωνικά ευρύτερα από τις τοπικές αρχές, από το Δήμο και μέσα από τις αντίστοιχες δράσεις και προγράμματα που πραγματοποιεί ο Δήμος προς την τοπική κοινωνία. Ιδίως προς ευαίσθητες ομάδες πολιτών που το έχουν ανάγκη (ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ, εργαζόμενες μητέρες, αναξιοπαθούντες, κακοποιημένες γυναίκες,πολύτεκνες οικογένειες κλπ) και λόγω της οικονομικής κρίσης. Επιδιώκουμε λοιπόν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του ‘κοινωνικού προσώπου’ του Δήμου σε όσο το δυνατόν περισσότερα επίπεδα, με έμπρακτη συμπαράσταση και στήριξη προς τις ομάδες αυτές, με την αύξηση παροχών και διευκολύνσεων, με την ενημέρωση και καθοδήγησή τους και γενικά με την παροχή δυνατότητας μιας επιπλέον επιλογής! Για να αναπληρώσουν αυτά που το κράτος δεν παρέχει ή που λόγω της οικονομικής κρίσεως στερούνται και που μπορούν να παρασχεθούν θεσμικά, οργανωμένα και αποτελεσματικά από το Δήμο. Πέρα λοιπόν από την τρέχουσα διοίκηση και διαχείριση των κοινών, όπου ασφαλώς είμαι σε θέση να συνεισφέρω πάρα πολλά, επιθυμώ να συμβάλλω και στον άνω ευαίσθητο κοινωνικό τομέα. Στον οποίο, όπως με διαβεβαίωσε και ο κ. Δ. Παπαστεργίου , μπορούν να γίνουν πολλά ακόμα. Ακόμη, μέσω της ενίσχυσης του εθελοντισμού, (και έχουμε προτάσεις και προγράμματα γι’ αυτό), η κοινωνική αλληλεγγύη και προσφορά του Δήμου θα είναι περισσότερη και ουσιαστικότερη. Επανερχόμενη για λίγο στην δεύτερη ερώτηση σημειώνω και δω ότι αυτός είναι ο κυρίαρχος λόγος της απόφασής μου για ενασχόλησή με τα κοινά και με τον συνδυασμό του νυν δήμαρχου μας’, ο οποίος ήδη σε πολλούς τομείς έχει παρουσιάσει ένα ουσιαστικό, ορθολογιστικό και κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου.

-Ποιο μήνυμα θα θέλατε να μεταφέρετε στους συνδημότες σας;

-Ο συνδυασμός ‘Επανεκκίνηση – τα Τρίκαλα μπροστά’ και ο Δ. Παπαστεργίου αποτελούν εγγύηση για το μέλλον της πόλης των Τρικάλων. Ο συνδυασμός μας χαρακτηρίζεται από δυναμική, όραμα, εξωστρέφεια, όρεξη και αγάπη για δουλειά, προοδευτική και εκσυγχρονιστική σκέψη και από κοινωνική αισιοδοξία. Ο νυν Δήμαρχος εμπνέει τους πολίτες γιατί τους δίνει συγκεκριμένη και σαφή προοπτική ανάπτυξης. Πιστεύω και ελπίζω ότι οι συμπολίτες μας θα εμπιστευθούν και πάλι για το  μέγιστο αξίωμα της πόλης τον κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και τον συνδυασμό μας, και ακόμα ευελπιστώ να με τιμήσουν με την ψήφο τους, προσφέροντάς μου την ευκαιρία να συνεισφέρω και να συνδράμω όσο περισσότερο μπορώ στην επίλυση των προβλημάτων τους και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, αλλά και για μια ακόμα καλύτερη, περισσότερο φιλόξενη, ανθρώπινη,βιώσιμη και σύγχρονη πόλη και ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.

Καλή επιτυχία.

Βιογραφικό

Η Μαρία Μαρδάνη γεννήθηκε στα Τρίκαλα όπου και επέστρεψε το 1996 μετά την αποφοίτησή της από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για να αναλάβει υπηρεσία υπαίθρου στο Π.Ιατρείο Θεόπετρας του Δήμου Καλαμπάκας. Ακολούθησε αμέσως μετά, η έναρξη της ειδικότητας της ιατρικής Βιοπαθολογίας στο Π.Γ.Ν.Τρικάλων και συνέχισή της με κυκλική εναλλαγή σε μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα των Αθηνών. Είναι μόνιμη κάτοικος Τρικάλων από το 2004 μετά την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας της ιατρικής Βιοπαθολογίας Μικροβιολογίας δραστηριοποιούμενη στον τομέα της υγείας, σαν ιδιώτης ιατρός. Από το 1999 είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας με σταθερή συμμετοχή στα πανελλήνια συνέδρια της ειδικότητας ,αλλά και άλλων ειδικοτήτων, είτε με παρουσίαση επιστημονικών εργασιών και ανακοινώσεων, είτε ως σύνεδρος. Από το 2007 ασχολείται με την υποστήριξη της διάδοσης της ιδέας της Δωρεάς μυελού των οστών σε συνεργασία με γνωστές Μ.Κ.Ο. ενώ είναι και η ίδια δότης μυελού των οστών από το 2002.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ