Είναι συχνή στους ηλικιωμένους, καθώς επηρεάζει έναν στους τρεις άνω των 65 ετών.
Οι ερευνητές επιβεβαιώνουν για πρώτη φορά τη ζάλη ως ανεξάρτητο παράγοντα πρόβλεψης πτώσεων.
Διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που είχαν ζαλάδες, είχαν πάνω από 60% περισσότερες πιθανότητες μελλοντικών πτώσεων, ακόμη και όταν λαμβάνονταν υπόψη άλλοι παράγοντες που μπορεί να συνέβαλαν στον κίνδυνο.
Διαπίστωσαν επίσης ότι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πέσουν περισσότερες από μία φορές.
Ο Δρ. Toby Ellmers από το Κέντρο Αιθουσαίας Νευρολογίας και Επιστημών του Εγκεφάλου στο Imperial College του Λονδίνου, κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η μελέτη μας δείχνει περίτρανα ότι τα ηλικιωμένα άτομα με ζάλη διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να βιώσουν πτώσεις».
Οι πτώσεις είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου από τραυματισμό στους άνω των 65 ετών.
Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία και την Αριστεία στην Φροντίδα (National Institute for Health and Care Excellence – NICE), το οποίο παρέχει οδηγίες και συμβουλές για την υγεία, εκτιμά ότι οι πτώσεις κοστίζουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας 2,3 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως και πάνω από 4 εκατομμύρια ημέρες νοσηλείας. Τα κατάγματα ισχίου από πτώσεις επηρεάζουν την κινητικότητα και την ποιότητα ζωής και μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη νοσηλεία και θνησιμότητα.
Όταν η ζάλη είναι συχνή, οι ερευνητές λένε ότι προκαλείται από συγκεκριμένες και διακριτές διαγνώσεις που αντιμετωπίζονται με συγκεκριμένες θεραπείες. Τονίζουν ότι η ζάλη δεν πρέπει να θεωρείται «φυσιολογικό» μέρος της γήρανσης.
Οι πιο συχνές αιτίες ζάλης στους ηλικιωμένους περιλαμβάνουν: Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης, ορθοστατική υπόταση (λόγω μείωσης της αρτηριακής πίεσης κατά την όρθια θέση) και μια μορφή ημικρανίας που ονομάζεται αιθουσαία ημικρανία.
Η ζάλη αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς τον συνηθέστερο λόγο για τον οποίο οι ασθενείς παραπέμπονται για γενικές νευρολογικές εξετάσεις.
«Οι ηλικιωμένοι με ζαλάδες, ακόμη και αν δεν είναι ενοχλητικές, πρέπει να απευθύνονται σε γενικό γιατρό, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία για την πρόληψη της πτώσης. Αυτό θα βοηθήσει να αποφευχθεί η εισαγωγή στο νοσοκομείο ή κάτι χειρότερο», σημειώνει ο Δρ. Ellmers.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό δημοσιεύεται στο Age and Aging.
ΠΗΓΗ: www.onmed.gr
πηγή :https://www.giatros-in.gr/einai-i-zali-fysiologiko-meros-tis-giransis-ti-borei-na-prokalesei/