Η Θεσσαλία είναι η Περιφέρεια με τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε φαρμακεία-89 κενές θέσεις Φαρμακείων στο Νομό Τρικάλων-Πως κατανέμονται τα κενά στους 4 Δήμους

Σε 89 ανέρχονται συνολικά οι κενές θέσεις Φαρμακείων στο Νομό Τρικάλων σύμφωνα με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Τμήμα Φαρμάκων και Φαρμακείων, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.Της Βιβής Μαργαρίτη

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το υπουργείο Υγείας μπορούν να ανοίξουν φαρμακείο φυσικά πρόσωπα που είναι φαρμακοποιοί, αλλά κι όσοι δεν είναι, όπως επίσης και συνεταιρισμοί,.

Το επίμαχο ΠΔ κατατέθηκε μετά την απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, το οποίο με μία σειρά αποφάσεων είχε κρίνει ότι οι προϋποθέσεις για την ίδρυση και την λειτουργία φαρμακείου αλλά και τα θέματα που αφορούν φαρμακοποιούς μπορούν να ρυθμιστούν είτε με νόμο είτε με προεδρικό διάταγμα και όχι με υπουργική απόφαση. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, πέρσι το καλοκαίρι, η Ολομέλεια ακύρωσε την υπουργική απόφαση, η οποία προέβλεπε μπορούν να ιδρυθούν φαρμακεία από μη αδειούχους φαρμακοποιούς, υποχρεωτικά υπό εταιρική μορφή (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης), αρκεί ένα μέλος να είναι φαρμακοποιός και να έχει μετοχικό μερίδιο 20%.

Άδειες

Όπως προβλέπει σχέδιο Διατάγματος «κάθε άδεια αντιστοιχεί σε ένα κατάστημα ή υποκατάστημα φαρμακείου. Ο ανώτερος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγουμένων αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο αυξάνεται κατά μια άδεια κατ΄ ανώτερο όριο κατ΄ έτος μέχρι το 2020, οπότε ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός οι 10 άδειες σε πανελλαδική κλίμακα». Για το έτος 2018 επιτρέπεται η χορήγηση μέχρις 8 αδειών στο ίδιο πρόσωπο, για το έτος 2019 μέχρι 9 και για το 2020 μέχρι 10 αδειών στο ίδιο πρόσωπο.

Ο μη φαρμακοποιός μπορεί να λειτουργήσει το φαρμακείο, υποχρεωτικά μόνο ως ΕΠΕ, που πρέπει να έχει συσταθεί πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου. Στην ΕΠΕ μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος και με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20% στο κεφάλαιο, τα κέρδη και τις ζημίες της εταιρείας. ο φαρμακοποιός ο οποίος έχει δηλωθεί υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαρμακείου.

Άδεια φαρμακείου μπορεί να δοθεί όχι μόνο σε ημεδαπούς αλλά και σε Ευρωπαίους πολίτες.

Κενά

Στο Νομό Τρικάλων σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η  Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Τμήμα Φαρμάκων και Φαρμακείων, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων τα κενά που υπάρχουν ανέρχονται συνολικά σε 89 και πιο συγκεκριμένα 40 στο Δήμο Καλαμπάκας, 29 στον Δήμο Πύλης, 12 στον Δήμο Τρικκαίων και 8 στον Δήμο Φαρκαδόνας. Ειδικότερα τα κενά έχουν ως ακολούθως:

Δήμος Καλαμπάκας

α. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ ΚΕΝΕΣ : 8

β. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΚΕΝΗ : 1

γ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ ΚΕΝΕΣ : 5

δ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ  ΚΕΝΕΣ : 5

ε. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΛΕΙΝΟΒΟΥ  ΚΕΝΕΣ : 5

στ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑΜΑΛΑΚΑΣΙΟΥ  ΚΕΝΕΣ : 5

ζ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΥΜΦΑΙΩΝ ΚΕΝΕΣ : 5

η. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΣΙΩΝ ΚΕΝΕΣ : 6

Δήμος Πύλης

α. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΘΗΚΩΝ ΚΕΝΕΣ : 10

β. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΟΜΦΩΝ  ΚΕΝΗ : 1

γ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΥΡΟΦΥΛΛΟΥ   ΚΕΝΗ : 1

δ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΕΡΑΙΔΑΣ ΚΕΝΕΣ : 4

ε. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΑΛΕΙΩΝ ΚΕΝΗ : –

στ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΝΔΕΩΝ   ΚΕΝΕΣ : 8

ζ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΥΛΗΣ ΚΕΝΕΣ : 5

Δήμος Τρικκαίων

α. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΣΤΙΑΙΩΤΙΔΑΣ  ΚΕΝΕΣ : 2

β. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΛΙΔΕΝΔΡΟΥ ΚΕΝΗ : 1

γ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΙΑΚΑ ΚΕΝΕΣ : 2

δ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΚΕΝΗ : –

ε. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΛΗΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΕΝΕΣ : 4

στ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΛΗΘΑΙΩΝ ΚΕΝΕΣ : 2

ζ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ ΚΕΝΕΣ : –

η. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΑΛΩΡΕΙΑΣ ΚΕΝΗ : 1

Δήμος Φαρκαδόνας

α. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΙΧΑΛΙΑΣ  (ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ) ΚΕΝΗ : 1

β. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΙΝΑΙΩΝ  ΚΕΝΕΣ : 2

γ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΚΕΝΕΣ : 5

Η Θεσσαλία είναι η Περιφέρεια με τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε φαρμακεία

Η Θεσσαλία είναι η Περιφέρεια με τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε φαρμακεία ενώ βρίσκεται  στην 3η θέση σε ό,τι αφορά στον αριθμό των φαρμακοποιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας των φαρμακείων-φαρμακοποιών και φαρμακοποιών του 2015 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Ειδικότερα, το 2015 λειτούργησαν 10.380 φαρμακεία στο σύνολο της χώρας, εκ των οποίων τα 3.739 (ποσοστό 36%) βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής. Το 2015 ο αριθμός των φαρμακείων παρουσίασε μείωση κατά 1% στο σύνολο της χώρας σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση παρατηρήθηκε στην Πελοπόννησο (-8%) και στη Δυτική Ελλάδα (-6%), ενώ αύξηση παρατηρήθηκε κυρίως στην Κρήτη (3%). Στη Θεσσαλία η μείωση ήταν της τάξεως του 2%.

Σύμφωνα με την έρευνα στο σύνολο της χώρας αντιστοιχούν 9,5 φαρμακεία σε 10.000 κατοίκους. Η Περιφέρεια με τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε φαρμακεία ως προς τον πληθυσμό της είναι η Θεσσαλία (10,9) με δεύτερη την Κεντρική Μακεδονία (10,3), ενώ η μικρότερη πυκνότητα σε φαρμακεία εμφανίζεται στη Στερεά Ελλάδα (8,0). 

Φαρμακοποιοί

Το 2015 σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η ΕΛΣΤΑΤ από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ο αριθμός των φαρμακοποιών που εργάστηκαν σε φαρμακεία ανήλθε σε 11.299. Στη Θεσσαλία καταγράφηκαν 865 φαρμακοποιοί κι ο αριθμός αυτός κατατάσσει στην 3η θέση  την Περιφέρεια μετά την Αττική (4.018 φαρμακοποιοί) και την Κεντρική Μακεδονία (2.173 φαρμακοποιοί). 

Φαρμακαποθήκες

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι φαρμακαποθήκες ανήλθαν σε 126 για το έτος 2015 έναντι 120 το 2014, δηλαδή αυξημένες κατά 5%.