Η πανσέληνος του λύκου… ατμοσφαιρικό τοπίο με φόντο τον Τρικαλινό ουρανό

Πανσέληνος του λύκου… Το τοπίο με φόντο τον Τρικαλινό ουρανό είναι ατμοσφαιρικό. Την Παρασκευή το βράδυ η πρώτη πανσέληνος της χρονιάς συνδυάζεται με έκλειψη και το τοπίο είναι μυστηριακό.

Ευχαριστούμε τον Xristos Ntaoulas για την υπέροχη αποτύπωση της πανσελήνου με τον φωτογραφικό του φακό.

Η πρώτη πανσέληνος του 2020 συνδυάζεται με έκλειψη παρασκιάς του φεγγαριού, η οποία είναι ορατή και από τη χώρα μας. Η έκλειψη παρασκιάς εμφανίζεται όταν το φεγγάρι εισέρχεται στη σκιά της γήινης παρασκιάς. Το αποτέλεσμα είναι ένα μέρος της Σελήνης να σκοτεινιάζει, αλλά όχι τελείως.

photoshooting by Xristos Ntaoulas

Το φαινόμενο της έκλειψης θα διαρκέσει για 4 περίπου ώρες και θα φτάσει στο αποκορύφωμά του γύρω στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας. Θα παρατηρήσουμε ότι η Σελήνη από λευκή, θα πάρει μια κιτρινωπή απόχρωση και σχεδόν το 90% του δίσκου της θα καλυφθεί από την παρασκιά της γης.

Η πανσέληνος συμβαίνει σχεδόν κάθε 27 μέρες. Η πανσέληνος του Ιανουαρίου ονομάζεται «πανσέληνος του λύκου» κυρίως από τους Αμερικάνους και εικάζεται ότι προέρχεται από τις φυλές των Ινδιάνων και των πρώτων αποικιακών χρόνων, όταν οι λύκοι αλυχτούσαν έξω από τα χωριά. Το πυκνό χιόνι του χειμώνα κάνει του ουρλιαχτά να ακούγονται εντονότερα. Άλλες φυλές την ονόμαζαν «Πανσέληνος του Πνεύματος» σηματοδοτώντας μια εποχή προσευχής και ενδοσκόπησης.

Συνολικά το 2020, θα υπάρξουν τέσσερις σεληνιακές εκλείψεις και θα είναι όλες παρασκιάς. Αυτό το είδος εκλείψεων είναι πάντως δύσκολο να γίνει αντιληπτό με γυμνά μάτια.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ