«Επιδρομή» αγριογούρουνων στη Χαϊδεμένη

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής Χαϊδεμένης Τρικάλων από την εμφάνιση αγριογούρουνων στο χωριό τους και την καταστροφή που προκαλούν στις καλλιέργειές τους.Η Χαϊδεμένη είναι μία ακόμη περιοχή των Τρικάλων όπου παρατηρείται το φαινόμενο με τους κατοίκους να αναζητούν λύσεις για να σώσουν τις καλλιέργειές τους.

Οι πληθυσμοί των αγριόχοιρων σε περιοχές της Θεσσαλίας έχουν πολλαπλασιαστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η ραγδαία αυτή αύξηση των αγριογούρουνων έχει καταστροφικές συνέπειες για τους αγρότες, καθώς βλέπουν τις καλλιέργειες τους να πλήττονται από τις συνεχείς επιδρομές των ζώων, που ψάχνουν τροφή και καταφύγιο. Συγκεκριμένα, εκατοντάδες στρέμματα διαφόρων καλλιεργειών από αραβόσιτο κ.α. μέχρι έχουν πληγεί από τις επιθέσεις των αγριογούρουνων. Πιο ευάλωτες είναι μάλιστα οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που βρίσκονται κοντά σε δάση.

Οι παραγωγοί πλέον βρίσκονται εκτεθειμένοι όχι μόνο απέναντι στα απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα αλλά και σε έναν ακόμη «κίνδυνο», αυτό της πληθυσμιακής αύξησης του αγριόχοιρου.

Οι κάτοικοι των περιοχών όπου παρατηρείται το φαινόμενο προσπαθούν να προφυλάξουν τις καλλιέργειές τους.

Το αγριογούρουνο

Το αγριογούρουνο είναι ανάμεσα στα οπληφόρα εκείνο που έχει απασχολήσει περισσότερο τους οργανισμούς και τις υπηρεσίες που διαχειρίζονται τη γεωργική γη, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι το είδος που επιφέρει τις περισσότερες ζημιές στις αγροτικές περιοχές. Η εκτεταμένη παρουσία και η προσαρμοστικότητά του στο περιβάλλον το κάνουν ακόμα πιο… «ζημιάρικο».

Όταν τα αγριογούρουνα βρίσκουν στο δάσος επαρκή ποσότητα τροφής (κάστανα, βελανίδια κλπ.), οι εισβολές στα χωράφια μειώνονται. Τις καλλιέργειες τις βλάπτει με δύο τρόπους: έναν άμεσο, τρώγοντας τα ζαρζαβατικά, τα δημητριακά και το σταφύλι και έναν έμμεσο, με το ποδοπάτημα και το σκάψιμο, όταν ψάχνει να βρει ρίζες, βολβούς και μικρά ασπόνδυλα. Σ αυτό βοηθούν η μορφολογία και η ευκινησία του ρύγχους του, καθώς και οι κοπτήρες του που έχουν σχήμα σκαρπέλου.