Τη βιταμίνη Β12 δεν μπορεί να τη συνθέσει ο οργανισμός και πρέπει να λαμβάνεται μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων.
Οι ημερήσιες ανάγκες για έναν υγιή ενήλικα ανέρχονται στα 2,4 μικρογραμμάρια, ποσότητα που πολλοί, και ειδικά όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, δεν λαμβάνουν.
Ο λόγος είναι ότι η Β12 δεν υπάρχει στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, αλλά μόνο στο κόκκινο κρέας, στα αυγά, στα πουλερικά, στα γαλακτοκομικά και σε άλλα ζωικά προϊόντα.
Παθήσεις που εμποδίζουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, όπως η κοιλιοκάκη και η νόσος του Crohn, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο έλλειψης Β12.
Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 μπορεί να αργήσει να εκδηλωθεί. Τα συμπτώματα είναι αρχικά πολύ ήπια και σταδιακά επιδεινώνονται.
Δείτε παρακάτω τα πιο κοινά συμπτώματα της έλλειψης Β12.
- Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα άκρα (χέρια, πόδια, δάχτυλα)
- Δυσκολία στο περπάτημα (τρέκλισμα, απώλεια ισορροπίας)
- Αναιμία
- Πρησμένη γλώσσα
- Ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών)
- Γνωστικές δυσκολίες (αποδυνάμωση της μνήμης, έλλειψη συγκέντρωσης)
- Kόπωση και αίσθημα αδυναμίας
Η σημασία της Βιταμίνης Β12 για τον οργανισμό μας.
Η βιταμίνη Β12, που ονομάζεται επίσης κοβαλαμίνη, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που εμπλέκεται στο μεταβολισμό κάθε κυττάρου του ανθρώπινου σώματος.
Είναι ιδιαίτερα σημαντική στην φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος μέσω του ρόλου του στη σύνθεση της μυελίνης και στην ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών.
Η βιταμίνη Β12, μία από τις οκτώ υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι η μεγαλύτερη και πιο δομικά περίπλοκη βιταμίνη.
Υπάρχει σα σύμπλεγμα στις ζωικές πρωτεΐνες και η βασική της πηγή είναι οι μικροοργανισμοί του εντερικού συστήματος των χορτοφάγων ζώων.
Η μειωμένη πρόσληψη της βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και μη αναστρέψιμη βλάβη, ειδικά στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα .
Σε επίπεδα μόνο ελαφρώς χαμηλότερα από τα φυσιολογικά, μπορεί να παρατηρηθεί, μεταξύ άλλων, μια σειρά από συμπτώματα όπως κόπωση, λήθαργος, κατάθλιψη, κακή μνήμη, δύσπνοια, πονοκέφαλοι και χλωμό δέρμα, ειδικά σε ηλικιωμένους (άνω των 60 ετών) οι οποίοι παράγουν λιγότερο γαστρικό οξύ στο στομάχι καθώς μεγαλώνουν, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ανεπάρκειας Β12.
Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα μανίας και ψύχωσης.
Πηγή: Harvard Health , hygeia.gr , www.onmed.gr
ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr