Διατροφή βρέφους: Ο μητρικός θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί και μετά την εισαγωγή των στερεών τροφών;

Θηλασμός και στερεές τροφές: Τι πρέπει να γνωρίζετε.

Διατροφή βρέφους: Ο μητρικός θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί και μετά την εισαγωγή των στερεών τροφών;
Bigstock

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το μητρικό γάλα είναι άριστη τροφή και η στερεά τροφή είναι συμπληρωματική στον θηλασμό ώσπου το παιδί να γίνει 2 ετών.

Στο ερώτημα λοιπόν αν το μωρό μπορεί να θηλάζει ενώ έχει ξεκινήσει τις στερεές τροφές, η απάντηση είναι «ναι».
diatrofi-vrefous-eksi-eos-ennea-minon.jpg

Μητρικός θηλασμός και στερεές τροφές

Η μετάβαση από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό στις στερεές τροφές τυπικά καλύπτει τη χρονική περίοδο από 6 μηνών έως 2 ετών, ωστόσο, ο μητρικός θηλασμός μπορεί να συνεχίζεται και μετά την ηλικία των 2 ετών. Το διάστημα αυτό είναι κρίσιμο τόσο για τη σωματική και νοητική ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών, όσο και για τη θωράκισή τους απέναντι σε οξέα (π.χ. λοιμώξεις) και χρόνια νοσήματα, όπως η παχυσαρκία και τα καρδιομεταβολικά νοσήματα, αλλά και οι αλλεργίες και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Τους πρώτους δύο μήνες αφότου αρχίσετε τις στερεές τροφές, είναι προτιμότερο να θηλάζετε και στη συνέχεια να ταΐζετε το μωρό. Έτσι, μειώνεται τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Αν όμως περιμένετε πώς και πώς ν΄αρχίσει το φαγητό για να κόψετε τα γεύματα θηλασμού, προφανώς και θα παραλείπετε τη συγκεκριμένη διαδικασία.

sterees-trofes.jpg

Τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται τον 1ο χρόνο ζωής του παιδιού

Σύμφωνα με τις συστάσεις για την εισαγωγή στερεών τροφών που διαμορφώθηκαν από επιστημονική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν μέλη της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής και της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού, οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται για μωρά κάτω του ενός έτους, είναι οι εξής:

Γάλα

Το φρέσκο, μη τροποποιημένο γάλα εμπορίου θα πρέπει να αποφεύγεται όταν το μωρό δεν είναι ενός έτους.

Αλάτι

Δεν προσθέτετε αλάτι στο φαγητό του μωρού για να γίνει πιο νόστιμο ούτε του δίνετε τροφές που περιέχουν αλάτι

Ζάχαρη

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση των γονέων/ φροντιστών για τη μεγάλη συχνότητα τυποποιημένων/ βιομηχανοποιημένων τροφίμων στην αγορά που προωθούνται ως κατάλληλα για κατανάλωση από τα βρέφη, ενώ περιέχουν ζάχαρη, αλάτι ή trans λιπαράοξέα (όπως ενδεικτικά, επιδόρπια γιαουρτιού, κρέμες, μπισκότα, γλυκίσματα κ.α.). Η εκπαίδευση για την ανάγνωση της διατροφικής σήμανσης των τυποποιημένων τροφίμων είναι σημαντική.

Μέλι

Το μέλι είναι υγιεινό όχι όμως για μωρά κάτω του ενός έτους. Μπορεί να περιέχει σπόρους του βακτηρίου Clostridium Botulinum, που αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα της αλλαντίασης.

Χυμοί

Χυμοί φρούτων (τυποποιημένοι ή φρέσκοι), φρουτοποτά και αναψυκτικά, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας τους σε πρόσθετα σάκχαρα, καλό είναι να αποφεύγονται όταν το παιδί σας είναι μωρό.

Αφεψήματα

Τσάι και άλλα αφεψήματα, δεν ενδείκνυνται για τα μωρά.

Goodys

Related Posts

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *