ΑΚΤΙΝΙΚΗ ΚΕΡΑΤΩΣΗ, ΜΙΑ ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 18 Μαΐου στο Δήμο Τρικκαίων, η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Χρόνιες Ηλιακές Βλάβες: όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε»  με τη συνδιοργάνωση του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) και την ευγενική χορηγία της εταιρείας LEO Pharma Ελλάς.

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κος Μιχάλης Λάππας, Εντεταλμένος Σύμβουλος Εθελοντισμού, Υπεύθυνος για θέματα Υγείας Δήμου Τρικκαίων, ενώ παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κος Δημήτρης Παπαστεργίου.

Την ενημέρωση πραγματοποίησε η Επίκουρη Καθηγήτρια Δερματολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κα Ευτέρπη Ζαφειρίου. Η κα Ζαφειρίου αναφέρθηκε στην επίδραση που έχουν οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου στο δέρμα μας, ιδίως μετά από μακρόχρονη έκθεση σε αυτές. Η μακρόχρονη έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες των κυττάρων και καρκίνο του δέρματος. Στη συνέχεια, η ομιλήτρια εστίασε στην ακτινική κεράτωση, μία από τις συχνότερα εμφανιζόμενες προ-καρκινικές δερματικές νόσους. Αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της, στους παράγοντες κινδύνου, καθώς και στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής της.

Επεσήμανε ότι συχνά οι ασθενείς, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και δεν ζητούν ιατρική βοήθεια. Θα πρέπει να είμαστε όλοι ευαισθητοποιημένοι και να καταφεύγουμε στο δερματολόγο άμεσα, με τα πρώτα σημάδια, ώστε η διάγνωση να γίνεται έγκαιρα και να λαμβάνουμε την κατάλληλη θεραπεία.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, όπου οι πολίτες της περιοχής είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα, αλλά και να λάβουν χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για την πρόληψη της νόσου, η οποία απαιτεί αποφυγή του ηλίου, ηλιοπροστασία με κατάλληλα ρούχα, καπέλο και αντηλιακό όταν δεν μπορούμε να αποφύγουμε την έκθεση στον ήλιο.