Πράγματα που κάνουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε.
Ως γονείς, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίζουμε ότι η αρνητική συμπεριφορά των παιδιών μας δεν οφείλεται στη δική μας συμπεριφορά.
Ως γονείς επίσης, θα πρέπει να έχουμε αυτοέλεγχο της συμπεριφοράς και των πράξεών μας κατά την ανατροφή των παιδιών μας και φυσικά να μην φερόμαστε εγωιστικά.
Πώς μπορούν όμως, όλα αυτά να εφαρμοστούν στην ανατροφή των παιδιών μας, όταν πολλές φορές ξεχνάμε όλα τα παραπάνω πυροδοτώντας το θυμό τους;
Αν θέλουμε να μεγαλώσουμε παιδιά που θα κάνουν καλύτερες επιλογές και δεν θα εκρήγνυνται από το θυμό τους κάθε φορά που δεν παίρνουν αυτό που θέλουν, θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουμε ότι είναι άνθρωποι, όπως και εμείς. Μερικές φορές, ξεχνάμε εύκολα ότι τα παιδιά είναι ΠΑΙΔΙΑ και δεν πρέπει ποτέ να περιμένουμε την τελειότητα και την ιδανική συμπεριφορά από εκείνα. Τέτοιες προσδοκίες οδηγούν σε ανατροφή ανήσυχων ανθρώπων, ανίκανων να επεξεργαστούν και να διαχειριστούν σωστά τον θυμό τους και τέλος να τον αντιμετωπίσουν.
Το να καθοδηγήσετε το παιδί σας μέσα από το θυμό του είναι μια απίστευτη ευκαιρία να του διδάξετε τον αυτοέλεγχο σχετικά με τις παρορμήσεις του.
Ο στόχος σχετικά με τον θυμό των παιδιών μας είναι να μπορέσουν να επεξεργαστούν το θυμό τους και να ξέρουν τι να κάνουν με αυτόν.
Πάρτε για παράδειγμα το ψέμα. Όταν ξέρετε ότι το παιδί σας δεν έχει βουρτσίσει ακόμα τα δόντια του, αλλά το ρωτάτε αν έχει τα βουρτσίσει, αυτό μπορεί να το κάνει να σας πει ψέματα. Αντίθετα, μπορείτε απλά να του ζητήσετε να βουρτσίσει τα δόντια του. Αυτός ο τρόπος προσέγγισης εξαλείφει τον πειρασμό του να σας πει ψέματα «Ναι, μαμά τα έπλυνα». Εάν επιλέξει να πει ψέματα όμως, «Τα έχω ήδη πλύνει μαμά», τότε μπορείτε να απαντήσετε ότι γνωρίζετε ότι δεν έχει πλύνει ακόμη τα δόντια του, ζητώντας του να το κάνει.
Θυμωμένο παιδί: Η θετική πλευρά του θυμού
Το ίδιο ισχύει και για τον θυμό. Θα πρέπει και σε αυτή την περίπτωση να έχετε επίγνωση των λέξεων, του χρόνου και του τόνου σας όταν επικοινωνείτε με το παιδί σας. Αυτό μπορεί να είναι ένα απίστευτο εργαλείο για την εξάλειψη ή τη σημαντική μείωση των εκρήξεων θυμού του παιδιού σας.
Γνωρίζοντας την γλώσσα της αγάπης
Εσείς και μόνο εσείς ξέρετε τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε για να αυξήσετε τον θυμό του παιδιού σας. Άρα θα πρέπει να γνωρίσετε το παιδί σας και τα συναισθήματά του, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Δεν αναφερόμαστε στο αν ξέρετε το αγαπημένο του φαγητό ή στο αν του αρέσει το μπλε χρώμα. Αλλά στο να γνωρίσετε πραγματικά το παιδί σας και τα συναισθήματά του. Πώς νιώθει; Τι το κάνει να χαμογελά; Τι το εκνευρίζει; Εάν τα παιδιά μας δεν αισθάνονται πολύτιμα για εμάς, αυτό θα τα κάνει ευάλωτα. Έτσι, προτού αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα του θυμού του παιδιού σας και πώς μπορεί να πυροδοτηθεί, αναρωτηθείτε αν γνωρίζετε τη γλώσσα αγάπης του παιδιού σας και αν γεμίζετε καθημερινά τις μικρές δεξαμενές του.
Αν είστε παρόντες ως γονείς και γαλουχήσετε τις καρδιές του, είναι πιο πιθανό να ανταποκριθεί με καλοσύνη και σεβασμό.
5 τρόποι με τους οποίους πυροδοτούμε τον θυμό του παιδιού μας χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε
1. Ασταθή όρια – Το ναι να είναι ναι και το όχι να ειναι όχι
Βάζετε έναν κανόνα ή κάποια όρια και θα πρέπει να τα τηρείτε και όχι να κάνετε αυτό που λέμε «πισωγύρισμα» επειδή το παιδί σας γκρινιάζει ή κλαίει περισσότερο.
Σίγουρα θα νιώσετε ενοχές κάποια στιγμή που θα στερήσετε κάτι από το παιδί σας -ένα πάρτι, μια βόλτα, ένα αγαπημένο σνακ- όμως θα πρέπει τα όρια να είναι όρια. Αν σε οποιαδήποτε περίπτωση θέλετε να αλλάξετε κάποιον από τους κανόνες που έχετε θέσει, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας καταλαβαίνει τους λόγους που επιτρέπετε να κάνει κάτι, παρά το γεγονός ότι υπό άλλες συνθήκες να μη συνέβαινε αυτό.
2. Αυστηρός τόνος
Ξέρουμε ότι δεν είναι πάντα εύκολο να είστε υπομονετικοί με το παιδί σας. Αλλά οι γονείς είναι εκείνοι που θα ορίσουν τον τόνο για ένα ήρεμο περιβάλλον. Όταν έχετε μια δύσκολη μέρα, σίγουρα θα έχουν και τα παιδιά σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε λοιπόν, ότι ο αυστηρός τόνος, θα επηρεάσει τη συμπεριφορά του παιδιού σας και μάλιστα θα πυροδοτήσει τον θυμό του.
3. Κάνουμε ερωτήσεις όταν εκείνα απλά χρειάζονται καθοδήγηση
Κάποιες φορές κάνουμε ερωτήσεις, ενώ στην πραγματικότητα η καθοδήγηση είναι αυτή που χρειάζεται ένα παιδί.
«Μπορείς να βγεις να πετάξεις τα σκουπίδια;», αυτή η ερώτηση αφήνει ένα περιθώριο άρνησης στα παιδιά. Αλλά αν η εντολή σας είναι σαφής, τότε μειώνετε τις πιθανότητες να απαντήσει αρνητικά. «Σε παρακαλώ, βγες να πετάξεις τα σκουπίδια!».
4. Διαλέγοντας πλευρά σε μια διαμάχη ανάμεσα σε αδέρφια
Η διαχείριση πολλών παιδιών είναι ίσως ό,τι πιο δύσκολο για έναν γονιό. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να βοηθήσετε τα παιδιά σας να δημιουργήσουν δυσαρέσκεια το ένα προς το άλλο από το να πάρετε το μέρος του ενός όταν προσπαθούν να επιλύσουν τις διαφορές τους.
Ο ρόλος σας ως γονιός είναι να τα καθοδηγήσετε στη διαφωνία τους και να επιτρέψετε στο καθένα να εκφράσει τη δική του πλευρά. Γίνετε ο προπονητής των παιδιών σας όταν διαφωνούν και όχι διαιτητής στα προβλήματά τους.
Η τεχνική της «Μικρής Χελώνας» μαθαίνει στα παιδιά να ελέγχουν το θυμό τους
5. Αγνοείτε τα συναισθήματά τους και εστιάζετε στη συμπεριφορά τους
Πίσω από κάθε κακή συμπεριφορά βρίσκεται συχνά μια ανάγκη. Όταν εστιάζουμε μόνο στη συμπεριφορά του παιδιού μας και στη διόρθωση αυτής, θα χάσουμε το πιο σημαντικό. Τι θέλει πραγματικά η καρδιά του.
Νιώθει αποκομμένο από εσάς; Είναι κουρασμένο; Έγινε κάτι στο σχολείο που το προβληματίζει;
Η κατανόηση των συναισθημάτων των παιδιών μας θα πρέπει να είναι πρώτη στη λίστα με τους τρόπους για να μην πυροδοτήσουμε το θυμό τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε τέλειοι γονείς, κάθε άλλο. Σημαίνει απλώς ότι πρέπει να είμαστε εκεί για εκείνα, να δίνουμε προσοχή στη συμπεριφορά τους και να διασφαλίζουμε ότι δεν υπάρχει κάποιο υποκείμενο ζήτημα που τα κάνει να συμπεριφέρονται άσχημα.
με πληροφορίες από το wordfromthebird.blog