Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να δεχτεί μια επικείμενη αλλαγή στην ζωή του

Η αλλαγή δεν είναι εύκολη για τους περισσότερους ανθρώπους και ειδικά για τα παιδιά .

Μια αλλαγή μπορεί να είναι μεγάλη όπως παράδειγμα ένα καινούριο αδερφάκι, ένα καινούριο σχολείο ή ένας ή μια καινούρια σύντροφος. Όμως και οι μικρές αλλαγές είναι δύσκολες για ένα παιδί όπως για παράδειγμα μια καινούρια δασκάλα, ένα καινούριο κρεβάτι,  ,ένας καινούριος γείτονας  κλπ.

Σαν γονείς πάντα προσπαθείτε να παίρνετε τις σωστές αποφάσεις για την οικογένειά σας αλλά πολλές φορές αυτές οι αποφάσεις μπορεί να πληγώσουν τα παιδιά σας. Πρέπει λοιπόν να βοηθήσετε τα παιδιά σας  να μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους,

Πώς θα τα βοηθήσετε να διαχειριστούν μια αλλαγή στην ζωή τους;

Αρχικά δώστε τους τον έλεγχο σε μικρά πράγματα. Αφήστε τους για να αποφασίσουν για διάφορα μικροπράγματα όπως το προσωπικό τους στυλ μια αλλαγή στο δωμάτιό τους κλπ. Υπενθυμίστε τους πως πρέπει να έχουν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους και να μπορούν να είναι ήρεμοι σε κάθε αλλαγή είτε είναι μικρή είτε όχι.

Δώστε τους προσοχή. Όταν συμβαίνει μια αλλαγή στην ζωή σας εσείς μπορεί να είστε βυθισμένοι στις σκέψεις σας. Δώστε προσοχή στα παιδιά σας και περάστε χρόνο μαζί τους. Ακούστε αυτό που έχουν να σας πουν και μην τα διακόπτετε όταν μιλούν.

Τέλος επικοινωνήστε μαζί τους. Δεν είναι ανάγκη να συζητάτε τα πάντα με τον σύντροφό σας. Μιλήστε και με τα παιδιά σας, αφήστε τα να σκεφτούν και να πάρουν μέρος στις αποφάσεις σας. Μην υποτιμάτε ότι έχουν να σας πουν  και ακούστε προσεκτικά τους φόβους τους και τις αντιρρήσεις τους και προσπαθήστε να βρείτε και μια συμβιβαστική λύση.

πηγή : babyradio.gr– Γκαλίτσιου Μαριάννα