«Η ζωή είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας» λέει ο Παναγιώτης Ντούσκας συγγραφέας του βιβλίου «Εκεί όπου ο ήλιος άργησε να λάμψει»

Εκεί  όπου ο ήλιος άργησε να λάμψει… Ένα ερωτικό μεταφυσικό θρίλερ, ή ίσως καλύτερα ένα σκοτεινό παραμύθι για μεγάλους, που υπενθυμίζει ότι η ζωή αποτελεί ένα ταξίδι αυτογνωσίας, όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. «Στην ουσία μιλάμε για ένα μεταφυσικό θρίλερ που στον πυρήνα του είναι ερωτικό και ταυτόχρονα πνευματικό» θα πει ο Παναγιώτης Ντούσκας μιλώντας μας για το βιβλίο του με τίτλο «Εκεί  όπου ο ήλιος άργησε να λάμψει» (άνεμος εκδοτική). Με αφορμή το μυθιστόρημά του η κουβέντα μας κινήθηκε σε άλλες… διαστάσεις. «Η ζωή είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Βρισκόμαστε εδώ για να μάθουμε και να εξελιχθούμε. Αυτή είναι η δική μου οπτική γωνία» μας λέει .

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

Εκεί  όπου ο ήλιος άργησε να λάμψει… κ. Ντούσκα, μπορείτε να μας περιγράψετε την υπόθεση του πρώτου σας μυθιστορήματος;

-Ο Πιτ σπουδάζει γοτθική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ στη Σκωτία. Σε μια συναυλία στο Εδιμβούργο γνωρίζει την Μπριτ, μια αινιγματική φωτογράφο. Μερικές μέρες αργότερα, ο καθηγητής Δρ. Έντγκαρ τού αναθέτει μια πανεπιστημιακή εργασία που αφορά την εύρεση και ανάλυση ενός πολύτιμου χειρογράφου. Τα γεγονότα αυτά θα αλλάξουν τη ζωή του, δίνοντάς της μια μεταφυσική διάσταση, όπου ονειρικές μα και ζοφερές πραγματικότητες, εγκλωβιστικές ψυχολογικές καταστάσεις και παράλληλοι κόσμοι σκοτεινών αγγέλων και νεράιδων τέμνονται επικίνδυνα.

Ένα βιβλίο που η συγγραφή του κράτησε 5 χρόνια;

-Ακούγονται πολλά; Στην πραγματικότητα περάσανε γρήγορα. Και η συγγραφή ήτανε και είναι ένα από τα πολλά πράγματα που κάνω παράλληλα. Ως εκ τούτου μιλάμε για μερική απασχόληση. Επίσης, ήταν για μένα μια μαθησιακή εμπειρία, μια διαδικασία trialanderror, καθότι το πρώτο μου μυθιστόρημα. Στην πορεία αποφάσισα να αλλάξω πράγματα, κάτι που δημιούργησε καθυστερήσεις.

Διαβάζοντας το βιβλίο οφείλω να ομολογήσω ότι έχω την αίσθηση ότι πρόκειται για ένα βιβλίο, ιδιαίτερο. Ήταν στόχος σας να γράψετε κάτι διαφορετικό;

-Σας ευχαριστώ. Δεν θα μπορούσα να πω ότι είχα το στόχο να γράψω κάτι διαφορετικό. Το βιβλίο χτίστηκε βήμα-βήμα, κεφάλαιο-  κεφάλαιο. Όταν ξεκίνησα να το γράφω δεν είχα ιδέα πώς θα εξελιχθεί, ή αν θα κατέληγε να είναι κάτι ιδιαίτερο ή διαφορετικό.

Ένα βιβλίο εμπνευσμένο στη Σκωτία;

-Ναι, εμπνευσμένο από την παραμονή μου στη Σκωτία.

Μύθοι, ρυθμοί… Σας δυσκόλεψε να προσαρμόσετε στα ελληνικά δεδομένα τα σκωτσέζικα πρότυπα;

-Να σας πω την αλήθεια δεν σκέφτηκα ποτέ ότι έπρεπε να κάνω κάποια προσπάθεια προσαρμογής στα ελληνικά δεδομένα. Απλά, έγραψα μια ιστορία που διαδραματίζεται στη Σκωτία που βέβαια πατάει πάνω σε ένα σκωτσέζικο παραμύθι. Όμως τα παραμύθια και οι μύθοι έχουν, κατά τη γνώμη μου, μια παγκοσμιότητα πέρα από κουλτούρες και πολιτισμούς.

Σελίδες γεμάτες μεταφυσικά στοιχεία… Μιλάμε για ένα μεταφυσικό θρίλερ;

-Μιλάμε για ένα μεταφυσικό θρίλερ που στον πυρήνα του είναι ερωτικό και ταυτόχρονα πνευματικό.

-Η ζωή αποτελεί ένα ταξίδι αυτογνωσίας; Τελικά τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται;

-Η ζωή είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Βρισκόμαστε εδώ για να μάθουμε και να εξελιχθούμε. Αυτή είναι η δική μου οπτική γωνία. Ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα, ξέρετε, αλλάζει τον τρόπο που βιώνουμε την πραγματικότητα ή ακόμα και την πραγματικότητα που βιώνουμε. Κι αυτό είναι που κάνει την  πνευματική εξέλιξη τόσο συναρπαστική. Όσο για το «τελικά τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται» απλά παρατηρείστε ένα αντικείμενο μέσα από ένα μικροσκόπιο και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Η ιστορία ξεκινά με μία τυχαία συνάντηση της Μπριτ και του Πιτ. Οι συναντήσεις είναι τυχαίες στη ζωή μας;

-Το ότι οι συναντήσεις στη ζωή μας δεν είναι τυχαίες θα έλεγα ότι για μένα δεν είναι απλά μια πεποίθηση αλλά βιωμένη αλήθεια. Έχουν υπάρξει γνωριμίες, συναντήσεις που αποτελούν τόσο σημαντικά ορόσημα για τη ζωή μου, που μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι χωρίς αυτά δεν θα ήμουν ούτε το μισό από αυτό στο οποίο έχω εξελιχθεί.