Ξεκινά ο θεσμός «Μεταλυκειακό έτος – τάξη Μαθητείας» στα Τρίκαλα

Ξεκινά ο θεσμός «Μεταλυκειακό έτος – τάξη Μαθητείας» στα Τρίκαλα για το σχολικό έτος 2016-2017. Στόχος είναι να προωθηθούν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες, για την έγκριση συμμετοχής του Δήμου, από το Υπ. Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων, στην υλοποίηση του θεσμού της «Μαθητείας».Την υποδοχή από το Δήμο Τρικκαίων εκπαιδευομένων μαθητών αποφοίτων Επαγγελματικών Λυκείων για το σχολικό  έτος 2016-2017 αιτήθηκε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κι ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με το Νόμο 4386/2016 το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αναδιάρθρωσε τη δομή της επαγγελματικής εκπαίδευσης και προχώρησε σε ειδικές ρυθμίσεις για τη θεσμοθέτηση της μαθητείας για τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων, προσφέροντας δύο κύκλους σπουδών μεταξύ των οποίων είναι το «Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας», που αποτελεί «Μεταδευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών» και ανήκει στο μη τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Πως λειτουργεί

Ο θεσμός της Μαθητείας θα ξεκινήσει το τρέχον έτος και πρόκειται για εναλλαγή του μαθησιακού χρόνου μεταξύ του χώρου εργασίας και της εκπαιδευτικής δομής. Ο μαθητευόμενος συνδέεται με συμφωνητικό Μαθητείας με τον εργοδότη, λαμβάνει αμοιβή ή επίδομα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και έχει ασφαλιστική κάλυψη. Η Μαθητεία υλοποιείται με βάση πρόγραμμα μάθησης το οποίο επιμερίζεται τέσσερις (4) ημέρες στο χώρο εργασίας και μία (1) στην εκπαιδευτική δομή. Ο εργοδότης αναλαμβάνει να παράσχει στον μαθητευόμενο εκπαίδευση, σύμφωνα με καθορισμένο πρόγραμμα, το οποίο σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μάθησης στην εκπαιδευτική δομή, οδηγεί σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησε ο μαθητευόμενος και οδηγεί σε συγκεκριμένο επάγγελμα.

Οι ειδικότητες

Οι ειδικότητες που θα προσφερθούν στο «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας»  για τη σχολική περίοδο 2016 – 2017 είναι οι ακόλουθες:

–              Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών

–              Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων

–              Τεχνικός Οχημάτων

–              Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής

–              Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής

–              Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

–              Βοηθών Νοσηλευτών

Αμοιβή

Το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητών,  ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (22,83€) δηλαδή 17,12€, το οποίο δεν θα βαρύνει το Δήμο. Τα 6,12€ της αποζημίωσης, καθώς και οι νόμιμες ασφαλιστικές εισφορές (3,23 €), (σύνολο 9,35 €) θα καταβάλλονται μηνιαίως από την επιχείρηση (τον Δήμο στην προκειμένη περίπτωση), όπου θα πραγματοποιείται το πρόγραμμα «Εκπαίδευση στον χώρο εργασίας – Μαθητεία στον εργασιακό χώρο» της εφαρμογής της «Πιλοτικής Τάξης Μαθητείας». Τα υπόλοιπα 11,00 € της αποζημίωσης θα καταβάλλονται από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. μέσω των Δ.Δ.Ε.

Οι προσφερόμενες θέσεις

Οι προσφερόμενες θέσεις στο Δήμο Τρικκαίων είναι οι  εξής:

       α) για την ειδικότητα Τεχνικού Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων μία (1) θέση,

      β) για την ειδικότητα Τεχνικού Οχημάτων (2) δύο θέσεις και

      γ) για την ειδικότητα Τεχνικού Εφαρμογών Πληροφορικής (1) μία θέση.