Μάθετε πότε χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα και πότε μπορείτε να παρακολουθείτε το μωρό σας στο σπίτι.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δημοσίευσε τις επίσημες κατευθυντήριες γραμμές (θα τις βρείτε εδώ) που βοηθούν γιατρούς και γονείς να καταλάβουν πότε μπορούν να κρατήσουν ένα βρέφος στο νοσοκομείο και πότε μπορούν το παρακολουθούν στο σπίτι.
Πρόκειται για την πρώτη τυποποίηση κατευθυντήριων γραμμών για μια πολύ συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα βρεφών: βρέφη ηλικίας μεταξύ 8 ημερών (λίγο πάνω από 1 εβδομάδα) και 60 ημερών (2 μηνών).
Επί δεκαετίες δεν υπήρχαν επίσημες οδηγίες που να βοηθούν τους γιατρούς να αποφασίσουν πώς να αντιμετωπίσουν τα πολύ μικρά μωρά που παρουσιάζουν πυρετό.
«Τα περισσότερα από αυτά τα βρέφη δεν ανεβάζουν ποτέ πυρετό, αλλά όταν ανεβαίνει, μπορεί να είναι αρκετά τρομακτικό», λέει ο δρ Sean O’Leary, συν-συγγραφέας των οδηγιών, αντιπρόεδρος του Committee on Infectious Diseases for the American Academy of Pediatrics και καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Anschutz Medical Campus στο Colorado.
Η σημασία των επίσημων οδηγιών
Ο πρωταρχικός φόβος με τους βρεφικούς πυρετούς είναι ότι τα μωρά κάτω των 60 ημερών έχουν εξαιρετικά αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα .
«Ένας μικρός πυρετός θα μπορούσε να είναι το σημάδι μιας βακτηριακής λοίμωξης, όπως βακτήρια στο αίμα, μηνιγγίτιδα ή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος», σημειώνει ο δρ Eric Biondi, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Johns Hopkins και διευθυντής στο παιδιατρικό τμήμα του νοσοκομείου Johns Hopkins. «Για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιτίας αυτού, πιθανόν να γινόταν υπερδιάγνωση, υπερθεραπεία, οσφυονωτιαία παρακέντηση και αχρείαστη νοσηλεία».
Τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics περιγράφουν τρεις διαφορετικούς αλγόριθμους με βάση την ηλικία εάν ένα βρέφος έχει πάνω από 39℃.
Πυρετική αντίδραση – Τι σημαίνει
Ο πυρετός είναι μια φυσιολογική απάντηση του οργανισμού στη μόλυνση. Στα βρέφη, όμως, μπορεί να είναι ένδειξη πιο σοβαρών καταστάσεων λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος.
Αυτό που προσπαθούν να επιτύχουν οι νέες οδηγίες είναι η αποφυγή υπερβολικών ιατρικών παρεμβάσεων, οι οποίες παλαιότερα ήταν συνήθεις, όπως η οσφυονωτιαία παρακέντηση και η νοσηλεία, που μπορεί να επιφέρουν επιπλέον στρες και κινδύνους για το βρέφος και την οικογένειά του.
Τι πρέπει να κάνετε αν το μωρό σας έχει πυρετό
Η American Academy of Pediatrics τονίζει επίσης ότι οι γονείς πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τα πρώιμα σημάδια της σοβαρής λοίμωξης και να μη διστάζουν να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα.
- Εάν το μωρό σας είναι μικρότερο των 60 ημερών και ανεβάσει πυρετό 39℃ ή υψηλότερο, κατευθυνθείτε στα επείγοντα ενός νοσοκομείου αμέσως.
- Για τα μωρά άνω των 60 ημερών, πρέπει να παρακολουθείτε τον πυρετό στο σπίτι για μια ημέρα πριν πάτε στα επείγοντα, αλλά φροντίστε να καλέσετε τον παιδίατρο του παιδιού σας για συμβουλές .
Με πληροφορίες από: mother.ly
πηγη :https://www.mothersblog.gr/paidi/ygeia/story/152950/vrefos-me-pyreto-ti-na-kanete-kai-ti-oxi