Βουλευτές και δημοψήφισμα-Τι δηλώνουν οι 4 εκπρόσωποι του Νομού Τρικάλων στη Βουλή

«Αυτή τη στιγμή βαραίνει πάνω μας ιστορική η ευθύνη. Η ευθύνη μας απέναντι στο μέλλον της χώρας μας. Εισηγήθηκα τη διοργάνωση δημοψηφίσματος. Στο εκβιαστικό τελεσίγραφο, σας καλώ να απαντήσετε περήφανα. Στον αυταρχισμό και τη λιτότητα να απαντήσετε με ψυχραιμία. Η Ελλάδα να στείλει ένα μήνυμα δημοκρατίας. Δεσμεύομαι ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της δημοκρατικής σας επιλογής όποιο και αν είναι αυτό. Σας καλώ όλους και όλες με εθνική ομοψυχία ενότητα και ψυχραιμία να πάρουμε τις αποφάσεις που μας αξίζουν για την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του λαού μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, εξαγγέλλοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις 5 Ιουλίου, με ερώτημα την αποδοχή ή μη της πρότασης των δανειστών.Την απόφαση αυτή σχολιάζουν με δηλώσεις τους οι τέσσερις βουλευτές του Νομού.

Παναγιώτα Δριτσέλη, Σάκης Παπαδόπουλος, Χρήστος Σιμορέλης από τον ΣΥΡΙΖΑ και Κώστας Σκρέκας από τη Ν.Δ., δίνουν τη δική τους ερμηνεία σε αυτή τους την απόφαση. «Η απόφαση της Κυβέρνησης να απευθυνθεί στον Ελληνικό λαό για το κρίσιμο θέμα της διαπραγμάτευσης αποτελεί μια κορυφαία πράξη δημοκρατίας» απαντά η Παναγιώτα Δριτσέλη, κληθείσα να κάνει μία δήλωση, «Όχι στο ταπεινωτικό τελεσίγραφο των δανειστών-δημοψήφισμα» αναφέρει ο Σάκης Παπαδόπουλος, «Σε αυτό το εκβιαστικό τελεσίγραφο για την αποδοχή μιας αυστηρής, ταπεινωτικής και ατέρμονης λιτότητας, χωρίς προοπτική να ορθοποδήσουμε ποτέ κοινωνικά και οικονομικά, πρέπει να δώσουμε ως μήνυμα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στους λαούς της Ευρώπης ότι είμαστε αντίθετοι» δηλώνει ο Χρήστος Σιμορέλης, ενώ ο Κώστας Σκρέκας ο μόνος μη κυβερνητικός βουλευτής υπογραμμίζει «Αυτές τις ώρες υψώνουμε ανάστημα και λέμε όχι στον διχασμό. Λέμε «ναι» σε μια εθνική, σοβαρή, υπεύθυνη και μονιασμένη προσπάθεια που θα μπορέσει να εγγυηθεί την πορεία της χώρας μας εντός Ευρώ και Ευρωπαϊκής Ένωσης».


Παραθέτουμε παρακάτω τις δηλώσεις των βουλευτών του Νομού για το δημοψήφισμα.

Παναγιώτα Δριτσέλη

Η απόφαση της Κυβέρνησης να απευθυνθεί στον Ελληνικό λαό για το κρίσιμο θέμα της διαπραγμάτευσης αποτελεί μια κορυφαία πράξη δημοκρατίας. Για πρώτη φορά οι πολίτες γίνονται οδηγοί των εξελίξεων και αποφασίζουν οι ίδιοι για την πορεία της χώρας, της κοινωνίας, της οικονομίας. Ήδη από την ανακοίνωση των κυβερνητικών σχεδιασμών ενορχηστρώνεται ένα κλίμα τρόμου και υστερίας από όλους εκείνους που θέλουν να μας κρατήσουν βουβούς θεατές σκληρών αποφάσεων, χωρίς προοπτική, χωρίς δυνατότητα αντίδρασης. Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια της χειραφέτησης και της δυναμικής διεκδίκησης, ώστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της άλλης Κυριακής να δικαιώσει επιτέλους τους αγώνες των πολιτών που επί πέντε και πλέον χρόνια δεν έχουν σταματήσει να υποφέρουν.


Σάκης Παπαδόπουλος

Όχι στο ταπεινωτικό τελεσίγραφο των δανειστών-δημοψήφισμα

  1. Η θεσμική εκπροσώπηση της Ενωμένης Ευρώπης, δείχνει να μην ενδιαφέρεται για μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν τα συνολικά αίτια που οδήγησαν την Ελλάδα σε εκρηκτικά ελλείμματα, σε αχαλίνωτο δανεισμό, σε στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης, σε παραγωγική αποδιάρθρωση, σε ανθρωπιστική τραγωδία, στην ανορθόλογη-πελατειακή-αναποτελεσματική δομή της δημόσιας διοίκησης, στο ανυπόληπτο-διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα εξουσίας. « The game is over», μας διαμηνύουν.
    Εάν δεν συνειδητοποιούν ότι το 47σέλιδο κείμενο της Ελληνικής Κυβέρνησης προς το Ιερατείο, μαζί με τις συμπληρωματικές προτάσεις της κυβερνητικής αντιπροσωπείας , βρίσκονται στα απώτερα όρια της λαϊκής εξουσιοδότησης προς τη νέα Κυβέρνηση, έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια για υποχωρήσεις, τότε αναμένουμε άσκοπα έναν Έντιμο Συμβιβασμό. Το Κογκλάβιο των δανειστών έχει καταλήξει στις επιλογές του.
  2. Η Κυβέρνηση, τα Κυβερνητικά Κόμματα, οι Κοινοβουλευτικές μας Ομάδες, καλούμαστε να άρουμε την αντίφαση ανάμεσα στο « ούτε βήμα πίσω» από τις δεσμεύσεις μας, από το κυβερνητικό πρόγραμμα που ανακοινώσαμε και στο «δεν έχουμε εντολή ρήξης, αλλά για παραμονή στο ευρώ». Η λαϊκή εντολή της 25ης /1/15 δεν το αποσαφηνίζει. Ούτε και οι διαρκείς σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης. Η συντριπτική λαϊκή πλειοψηφία τα θέλει και τα δύο. Όμως οι δανειστές εντέλουν ανελέητα. ΔΙΑΛΕΞΤΕ. Δεν το απαιτεί μόνον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το απαιτούν και «οι εταίροι μας» στην Ενωμένη Ευρώπη, πιο σωστά οι Κυβερνήσεις τους.
    Η άρση της αντίφασης απαιτεί νέα λαϊκή εντολή, κατά τη γνώμη μου με ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Οι ιστορικές αποφάσεις για τη πορεία μιας χώρας και τη ζωή ενός λαού δεν παίρνονται με εξουσιοδοτήσεις από κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες ενισχυμένης αναλογικής.
  3. Αυτή η Ενωμένη Ευρώπη, μπορεί να γίνει Ευρώπη των αξιών που δημιούργησαν το ευρωπαϊκό ιδεώδες, να γίνει Ευρώπη της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ποιότητας ζωής για όλους τους κατοίκους της ; Οι Κυβερνήσεις της λένε ΟΧΙ. Προτιμούν τα νεοφιλελεύθερα δόγματα. Την ασυδοσία της αγοράς. Τη λιτότητα υπέρ των πλουσίων. Τη καπιταλιστική βαρβαρότητα. Την διάσωση των τραπεζών και των τραπεζιτών. Την αξιολόγηση των κανόνων συμβίωσης στη βάση των συμφερόντων που υπερασπίζονται. Ακόμη και τις διατάξεις της Συμφωνίας του Μάαστριχτ για τη σχέση χρέους – ΑΕΠ, τις ερμήνευσαν κατά το δοκούν.

Η νέα Ελληνική Κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας τους χαλάει τις βεβαιότητες, τις ταξικές προτιμήσεις, την αναπαραγωγή τους. Κινδυνεύουν από την εξάπλωση του Αριστερού προτύπου στην Ευρώπη. Δεν θέλουν μια Ενωμένη Ευρώπη στην οποία θα υπάρχουν Κυβερνήσεις που θα αποδεικνύουν με τις πράξεις τους ότι « οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη».

Παρά τις απειλές για GREXIT, οφείλουμε να επανεξετάσουμε εάν ο αδιαμφισβήτητος « ευρωπαϊκός προσανατολισμός» μας σε μια Ευρωζώνη που κυριαρχείται από θαυμαστές του Μακιαβέλι ή του Μέτερνιχ, μας οδηγεί να υπερασπιστούμε “ πάση θυσία» την Ευρώπη που ονειρευτήκαμε, με ένα τελικό κατηγορηματικό ΟΧΙ στις καταστροφικές – διαλυτικές για το ευρωπαϊκό όραμα – απαιτήσεις των «εταίρων».


Χρήστος Σιμορέλης

Εδώ και ένα εξάμηνο, η ελληνική κυβέρνηση δίνει μια μάχη μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας με σκοπό να εφαρμόσει την εντολή διαπραγμάτευσης για τον τερματισμό της λιτότητας. Μέχρι στιγμής, δόθηκε ένας αγώνας για μια βιώσιμη συμφωνία που θα σέβεται τη δημοκρατία και τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες. Έπειτα από μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης, οι εταίροι μας κατέληξαν στο προχθεσινό τελεσίγραφο προς την ελληνική δημοκρατία και τον ελληνικό λαό, ζητώντας δυσβάσταχτα μέτρα που υπονομεύουν την ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτή τη δύσκολη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε τη δημοκρατικότερη λύση, την κυρίαρχη βούληση του ελληνικού λαού μέσω Δημοψηφίσματος. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, οποιαδήποτε και να είναι η έκβαση του Δημοψηφίσματος να γίνει σεβαστή από όλους. Σε αυτό το εκβιαστικό τελεσίγραφο για την αποδοχή μιας αυστηρής, ταπεινωτικής και ατέρμονης λιτότητας, χωρίς προοπτική να ορθοποδήσουμε ποτέ κοινωνικά και οικονομικά, πρέπει να δώσουμε ως μήνυμα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στους λαούς της Ευρώπης ότι είμαστε αντίθετοι.


Κώστας Σκρέκας

Η δειλία και η ανακολουθία λόγων και πράξεων συνοψίζονται στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα και της ηγετικής του ομάδας. Μια ομάδας ανθρώπων οι οποίοι επιλέγουν να παίξουν με το μέλλον της χώρας και των επόμενων γενιών, προκειμένου να κρατήσουν τις καρέκλες και το κόμμα τους.

Πέντε μήνες μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση και είναι βέβαιο πια ότι αν οι Έλληνες ήξεραν τι θα κάνει δεν θα του έδειχναν εμπιστοσύνη. Ο λαός τον εξέλεξε πιστεύοντας τα ψέματά του για καλύτερες μέρες, με «νταούλια» και χορούς, δίχως φόρους και χωρίς μέτρα. Σπατάλησαν πέντε μήνες σε άσκοπα ταξίδια (γιατί ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν έκαναν ποτέ) στις Βρυξέλλες, για να φτάσουμε σήμερα στο απόλυτο μηδέν, ξοδεύοντας και τα τελευταία Ευρώ από τα ταμεία και τα αποθεματικά.

Και σήμερα έρχεται και προκειμένου να κρύψει ο Πρωθυπουργός την ίδια τη δικιά του ανικανότητα απευθύνεται στο λαό, μεταθέτοντάς του το πρόβλημα και καλώντας τον να ψηφίσει για… κάτι που δεν γνωρίζει!

Καλεί τους ανθρώπους που δεν ξέρουν σε ποια από αυτά τα μέτρα έχει συμφωνήσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας να αποφασίσουν για τα αγέννητα παιδιά μας. Θέτει ουσιαστικά το δίλημμα Ευρώ ή δραχμή. Γιατί αυτή είναι η αλήθεια.

Αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν μπορούν να περάσουν τα σχέδια του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του για εθνικό διχασμό. Αυτές τις ώρες υψώνουμε ανάστημα και λέμε όχι στον διχασμό. Λέμε «ναι» σε μια εθνική, σοβαρή, υπεύθυνη και μονιασμένη προσπάθεια που θα μπορέσει να εγγυηθεί την πορεία της χώρας μας εντός Ευρώ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι υγιείς δυνάμεις αυτού του τόπου οφείλουν να ενωθούν και να χαράξουν μια νέα πολιτική που θα εγγυάται των μέλλον των οικογενειών και των παιδιών μας.

Δημοσιευμένο στην εφημερίδα ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ