«Βόμβα» για τον Παγασητικό το LNG – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν – Τι αναφέρουν οι ειδικοί (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Η εγκατάσταση πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον Παγασητικό Κόλπο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία και τους ειδικούς, λόγω των σοβαρών κινδύνων που ενδέχεται να επιφέρει στο περιβάλλον και την ασφάλεια των κατοίκων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η νέα μονάδα θα τοποθετηθεί μόλις 65 μέτρα από την ακτή της Κριθαριάς, γεγονός που έχει αναστατώσει τους κατοίκους της περιοχής. Η Αγγελική Μπρούσγου, Δρ. Χημικός Μηχανικός και Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνέντευξή της στον Νέο 103,3 και τον Σπύρο Μπαξεβάνο, εξέφρασε την ανησυχία της για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εγκατάσταση τόσο για τους πολίτες όσο και για το θαλάσσιο περιβάλλον του Παγασητικού.

Ο Παγασητικός Κόλπος χαρακτηρίζεται ως κλειστός και αβαθής, με περιορισμένη δυνατότητα ανανέωσης των υδάτων του. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε ρύπανση μπορεί να έχει μακροχρόνιες και σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα. Επιπλέον, η περιοχή είναι σεισμογενής, με το ενεργό ρήγμα Αλμυρού-Νέας Αγχιάλου να έχει δώσει στο παρελθόν σεισμό 6,5 Ρίχτερ το 1980, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές. Η παρουσία μιας τέτοιας εγκατάστασης σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Η διεθνής πρακτική υποδεικνύει ότι οι σταθμοί LNG κατασκευάζονται σε ανοιχτές θάλασσες και μακριά από κατοικημένες περιοχές, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι για τον πληθυσμό και το περιβάλλον. Στην περίπτωση του Παγασητικού, η προτεινόμενη εγκατάσταση βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες των κατοίκων.

Πρόσφατη έρευνα της Greenpeace αποκάλυψε ότι το 75% των κατοίκων της Μαγνησίας αντιτίθεται στην εγκατάσταση υποδομών LNG στην περιοχή τους. Οι κύριες ανησυχίες τους περιλαμβάνουν τον κίνδυνο περιβαλλοντικής καταστροφής λόγω ατυχήματος και τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Επιπλέον, οι πολίτες εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις στην υγεία τους και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Συνοψίζοντας, η προτεινόμενη εγκατάσταση της μονάδας LNG στον Παγασητικό Κόλπο εγείρει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας. Η τοπική κοινωνία, οι ειδικοί και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν για επανεξέταση του σχεδίου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και τους πιθανούς κινδύνους που συνεπάγεται μια τέτοια εγκατάσταση.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ: 1:35:07

ΠΗΓΗ: The Newspaper