Οι Τούρκοι επενδυτές, που αγόρασαν το εργοστάσιο πλαστικών στην Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου το 2013 με την επωνυμία «Polisan Hellas», βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με σοβαρές δυσκολίες μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πώλησης της επιχείρησης. Οι διαπραγματεύσεις με επενδυτές από Κίνα, Αμερική και Ευρώπη δεν οδήγησαν σε συμφωνία και το εργοστάσιο, που κάποτε αποτέλεσε σημαντικό βιομηχανικό πυλώνα, πλέον δεν μπορεί να στηρίξει την πλήρη απασχόλησή του.
Σε μια δραστική κίνηση που αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση της επιδείνωσης της λειτουργίας του εργοστασίου, οι επενδυτές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απολύσεις. Χθες, 52 εργαζόμενοι έλαβαν το τελικό τους μήνυμα αποχώρησης, ενώ 20 επιπλέον υπάλληλοι θα απολυθούν το αργότερο εντός τριών μηνών, μόλις ολοκληρωθεί η διοχέτευση του αποθεματικού. Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, οι απολυμένοι εργάτες έχουν λάβει νόμιμες αποζημιώσεις ύψους 6.500 ευρώ και έχει παραταθεί η ομαδική ασφάλιση υγείας τους για τρεις επιπλέον μήνες μέσω ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας.
Η Polisan Hellas εξειδικεύεται στην παραγωγή τερεφθαλικού πολυαιθυλένιο (PET) υπό την μορφή κόκκων ρητίνης και προπλασμάτων, λειτουργώντας σε εγκαταστάσεις 15 στρεμμάτων, μέσα σε μια συνολική έκταση 70 στρεμμάτων στην εν λόγω βιομηχανική περιοχή. Το PET αποτελεί βασικό υλικό για την κατασκευή περιεκτήρων τροφίμων και ποτών καθώς και για τη δημιουργία συνθετικών ινών, σε μια αγορά όπου ο ανταγωνισμός είναι εξαιρετικά σκληρός.
Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε στους εργαζομένους ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας, τα χρόνια λειτουργίας συνοδεύτηκαν από αρνητικούς ισολογισμούς, καθιστώντας το εξαγώγιμο προϊόν ακόμη πιο δύσκολο να ανταγωνιστεί την παγκόσμια αγορά. Οι αποτυχημένες διαπραγματεύσεις με δυνητικούς αγοραστές επιβεβαιώνουν την κρίσιμη κατάσταση: χωρίς επενδυτική ανανέωση, το εργοστάσιο δεν μπορεί να διατηρήσει το προσωπικό του και να συνεχίσει την παραγωγή του με βιώσιμο τρόπο.
Περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης έρχεται και από τις οικονομικές δεσμεύσεις της επιχείρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Polisan Hellas έχει λάβει δάνειο ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εξυπηρετούμενο και περιορίζει σημαντικά τις επιλογές για μελλοντικές κινήσεις. Σε αυτήν την οπτική, η επιχείρηση προτίθεται να πωληθεί σε τιμή που δεν ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ, με τον ενδεχόμενο νέο αγοραστή να αναλάβει και τα «βάρη» – δηλαδή όλες τις οικονομικές και λειτουργικές υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί με τα χρόνια.
Το περιστατικό αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία όχι μόνο μεταξύ των εργαζομένων και των τοπικών οικογενειών, αλλά και στην ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα, καθώς αποτελεί παράδειγμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι παραδοσιακές βιομηχανίες στον τομέα του πλαστικού σε μια εποχή αυξανόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού. Οι τοπικές αρχές καλούνται να παρακολουθήσουν στενά την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ οι επενδυτές αναζητούν λύσεις που θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν τη δραστηριότητα του εργοστασίου και να αποτρέψουν περαιτέρω απώλειες θέσεων εργασίας.
Με την πορεία της Polisan Hellas να μοιάζει με ένα κρίσιμο σημείο καμπής, το μέλλον της επιχείρησης εξαρτάται από την ικανότητα των μετόχων να προσελκύσουν νέους επενδυτές και να αναδιαμορφώσουν το επιχειρησιακό της μοντέλο. Το δίλημμα παραμένει: θα καταφέρει η επιχείρηση να μετατραπεί από ένα αδρανές μοντέλο σε έναν ανταγωνιστικό φορέα στην παγκόσμια αγορά του πλαστικού, ή θα συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα της δύσκολης πορείας των παραδοσιακών βιομηχανιών σε μια εποχή οικονομικών και τεχνολογικών αλλαγών;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα αναμένεται να καθορίσει όχι μόνο το μέλλον της Polisan Hellas αλλά και τις προοπτικές για ολόκληρη τη βιομηχανία της περιοχής.