Vintage shopping: Τα πρώτα βασικά tips για να ξεχωρίζεις τα αυθεντικά items

Για να ξεχωρίσεις τα μικρά διαμαντάκια.

Αν είσαι από τις λεγόμενες αρχάριες vintage hunters, τότε πολλές φορές σίγουρα δεν μπορείς να συνειδητοποιήσεις τους θησαυρούς που μπορεί να έπεσαν στα χέρια σου. Ειδικά αν δεν έχεις μεγάλη παρατηρητικότητα και δεν μπορείς να ξεχωρίσεις εύκολα τα υφάσματα από μακριά, μόνο με το μάτι. Πριν ξεκινήσουμε αυτό το άρθρο να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μιλάμε προφανώς για τα μεγάλα sites με επώνυμα vintage items ή αντίστοιχα φυσικά καταστήματα στην Ελλάδα που δημιουργούν τις συλλογές τους πάντα από ελεγμένες πηγές και έχουν φυσικά ολοκληρωμένα τμήματα που ελέγχουν τη γνησιότητα των αντικειμένων, παρέχοντας και έντυπα που το επαληθεύουν.

Και θα μου πεις υπάρχει πιθανότητα να βρω κάτι τόσο ακριβό σε ένα απλό thrift store; Θα σου απαντήσω ναι και θα σε διαβεβαιώσω ότι πήρα το πρώτο μου Hermes φουλάρι μέσα από μια πλαστική σακούλα γεμάτη μαντήλια σε ένα χωριό της Τήνου, ενώ σε διάφορα μαγαζιά της Ομόνοιας και της Πατησίων πήρα τα Alexander Wang μποτάκια μου, το Vetements αδιάβροχό που έχω για το χειμώνα αλλά και ένα σακάκι του οίκου Loewe.

Τα πρώτα εύκολα βήματα «περί αυθεντικότητας».

1. Η αφή: Είναι πολύ σημαντικό να αγγίζεις τα ρούχα που θα βρεις σε ένα vintage μαγαζί και να μην κάθεσαι απλώς σε μία άκρη και να κοιτάζει τα αντικείμενα από μακριά. Πρέπει δηλαδή να βουτήξεις μέσα στους σωρούς. Κάπως έτσι θα εκπαιδευτείς και θα νιώσεις αμέσως τη διαφορά ενός αυθεντικού κασμιριού για παράδειγμα. Ξεκίνα άμεσα να «λερώνεις» τα χέρια σου.

2.Η όσφρηση: Αυτό αφορά κυρίως τα παπούτσια και τα αξεσουάρ και οτιδήποτε μπορεί να προέρχεται από δέρμα. Φέρτε το κοντά στη μύτη σας και προσπαθήστε να κατανοήσετε τη φυσικότητα του υλικού. Το ίδιο ισχύει και για τα υφάσματα που έχουν πρόσμειξη με συνθετικές ίνες, γιατί η μυρωδιά του πετρελαίου πίστεψέ με ξεχωρίζει.

3. Λεπτομέρειες: Μεγάλη προσοχή εδώ, αφού ένα αυθεντικό item ενός οίκου δεν θα έχει ποτέ ατέλειες κατασκευής σε ραφές και άλλα διακοσμητικά στοιχεία, ενώ επίσης βλέπεις και υλικά επιλεγμένα πάντα σε παρόμοια αισθητική, όπως τα trimmings.

4.Labels: Πάντα -μα πάντα- κοιτάμε τα labels που αναφέρουν τη σύνθεση, τη χώρα παραγωγής και όλα τα σχετικά στοιχεία. Αν δεις κάτι περίεργο σε σχέση με το sizing ή κάποια συλλογή που δεν υπάρχει online πουθενά, τότε μάλλον πρόκειται για απομίμηση.

Τώρα πια τα εσώρουχα φοριούνται στον δρόμο -Πώς θα βάλεις και εσύ τα lingerie στα σύνολα σου