Βασιλένα Μητσιάδη: Βλέπω μία πόλη η οποία αλλάζει μορφή

Η Βασιλένα Μητσιάδη είναι μία νέα κοπέλα με ανήσυχο πνεύμα. Παρακολουθώντας την κάποιος εκείνο που διαπιστώνει είναι ότι δεν εφησυχάζει με τίποτα. Αεικίνητη, ταλαντούχα, με αστείρευτη διάθεση. Έχει διατελέσει αντιδήμαρχος στον Δήμο Τρικκαίων και από το καλοκαίρι του 2016 και μετά είναι αντιπρόεδρος στο Κέντρο Έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη. Ένας χώρος που μεταμορφώθηκε από παλιές φυλακές σε μουσείο και κέντρο έρευνας και οι Τρικαλινοί, αλλά και οι επισκέπτες της πόλης, το αγκάλιασαν πριν ακόμη γίνουν τα εγκαίνιά του. Όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν εκεί δεκάδες εκδηλώσεις καθιερώνοντάς το ως ένα μοναδικό χώρο πολιτισμού. Το Μουσείο αποτελεί από μόνο του ένα κεφάλαιο αυτής εδώ της πόλης και δεν θα μπορούσαμε παρά στην κουβέντα που είχαμε να επικεντρωθούμε κατά κύριο λόγο σε αυτό. Ωστόσο, η συζήτησή μας περιστράφηκε και γύρω από άλλα θέματα στα οποία η Βασιλένα μου απάντησε όντας πάντα χαμογελαστή… «Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, είδα και έμαθα πολλά. Είδα πως λειτουργούν κάποια πράγματα … ή και πως δε λειτουργούν, αλλά επίσης βλέπω μια πόλη η οποία αλλάζει μορφή, κάτι το οποίο το βλέπουν και πολλοί επισκέπτες που επιλέγουν τα Τρίκαλα πια ως προορισμό τους. Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε πως με λίγη διάθεση παραπάνω και λίγη τρέλα μπορώ να πω, τολμούμε πραγματάκια τα οποία μας αλλάζουν την καθημερινότητα» μου λέει όταν της ζητώ να μου κριτικάρει τη δημοτική αρχή στην οποία είναι μέλος.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη


Από ταξίδι στην Ινδία με νομάδες Ahir

-Βασιλένα, είσαι αντιπρόεδρος στο Κέντρο Έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη. Αλήθεια από πότε;

-Ω ναι, είναι αλήθεια και είμαι από το καλοκαίρι του 2016, νομίζω Ιούλιος θα πρέπει να ήταν!

-Ουσιαστικά είσαι εκείνη που έχει διαχειριστεί το Μουσείο από την αρχή της λειτουργίας του;

-Θα έλεγα ότι μαζί με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Μουσείου, τον κ. Καραγιώργο, προετοιμάσαμε το μουσείο για να ανοίξει για το κοινό το 2017. Και έτσι, με την προσωρινή έκθεση που υπάρχει μέχρι και σήμερα, αλλά και με απίστευτη αγάπη για την τέχνη, το μουσείο “γεμίζει” καθημερινά με κόσμο.

-Είναι γεγονός ότι ο χώρος αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για την πόλη. Ο κόσμος τον έχει αγκαλιάσει;

Φάνηκε ότι υπήρχε ανάγκη να αλλάξει χαρακτήρα αυτή η περιοχή. Πλέον μιλάμε για ένα πάρκο “φωτεινό”, ένα πάρκο ζωντανό, που ο κόσμος το αγάπησε από την πρώτη στιγμή. Αρκεί να πω ότι υπάρχει αρκετός κόσμος που περνάει  καθημερινά για τη βόλτα του και στέκεται στην πόρτα ρωτώντας “τι έχει αυτή τη βδομάδα να δούμε;”

«Υπάρχει αρκετός κόσμος που περνάει  καθημερινά για τη βόλτα του και στέκεται στην πόρτα ρωτώντας “τι έχει αυτή τη βδομάδα να δούμε;”»

Τι θα δει κάποιος επισκεπτόμενος το Κέντρο Έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη;

-Για την ώρα, υπάρχει μια προσωρινή έκθεση όπως ανέφερα, από την οποία ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη, να ακούσει τα αξέχαστα τραγούδια του αλλά και να ταξιδέψει στο χρόνο, ξεκινώντας από αναφορές για τα οθωμανικά λουτρά, τις φυλακές και φυσικά το Μουσείο Τσιτσάνη.

Θα εμπλουτιστεί κάποια στιγμή; Αυτή η μορφή που βλέπουμε είναι η ολοκληρωμένη του;

-Πριν περίπου ένα μήνα, έγινε και επίσημα η δωρεά από την οικογένεια Τσιτσάνη και πλέον στο χώρο υπάρχει αρκετό υλικό το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από τον μουσειολόγο κ. Τσουκαλά για την τελική μουσειολογική μελέτη.

Πιστεύεις ότι το Κέντρο Έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη αποτελεί την ωφελούμενη απόδοση φόρου τιμής για τον μεγάλο Βασίλη Τσιτσάνη;

-Ε, φαντάζομαι ένα έργο 2 εκατομμυρίων ευρώ, σε ένα κτίριο στην καρδιά ουσιαστικά της πόλης, δηλώνει ότι τιμάται ο Βασίλης Τσιτσάνης με τον καλύτερο τρόπο.

Από αποστολή στην Αμερική με πρόγραμμα ανταλλαγής (IVLP international visitor leadership program – women in social and political sectors) της αμερικανικής πρεσβείας

Θεωρείς ότι υπάρχουν ακόμη πράγματα που μπορούν να γίνουν προκειμένου να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο;

-Δε το θεωρώ απλά, σίγουρα υπάρχουν πράγματα …. Και πάντα θα υπάρχουν. Όλοι οι χώροι πρέπει να είναι ζωντανοί, και ένας ζωντανός οργανισμός αλλάζει, εξελίσσεται…μεταμορφώνεται. Έτσι λοιπόν, και το μουσείο θα συμβαδίσει με τις εξελίξεις της εποχής.

-Είσαι ικανοποιημένη από την επισκεψιμότητα;

-Θα ήμουν ανόητη αν έλεγα όχι. Μιλάμε για έναν χώρο που ακόμη δεν έχει εγκαινιαστεί και έχει φιλοξενήσει δεκάδες εκδηλώσεις ως τώρα, από εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, μουσικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων μέχρι και σεμινάρια και ημερίδες. Σε αυτούς τους επισκέπτες έρχονται να προστεθούν και όλοι οι τουρίστες, που ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί και λόγω του Μύλου των Ξωτικών.

Πέρυσι ο χώρος κατακλυζόταν από πληθώρα εκδηλώσεων εκθέσεις, παρουσιάζεις βιβλίων, διαλέξεις κ.α. Φέτος το χειμώνα υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον για εκδηλώσεις;

Για φέτος το χειμώνα ήδη ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει ένα φυλλάδιο με κάποιες εκδηλώσεις και σεμινάρια που έχουμε σκεφτεί να γίνουν μέχρι τα εγκαίνια, αλλά πέρα από αυτές, σίγουρα θα υπάρξουν πολλές ακόμη, τουλάχιστον αυτό μας έδειξε η εμπειρία,  διατηρώντας βεβαίως την ποικιλία στο είδος τους.

Η ορχήστρα αποτελεί κομμάτι της λειτουργίας του Μουσείου;

-Η ορχήστρα αποτελεί κομμάτι του Δήμου Τρικκαίων, που για ευκολία στη διαχείριση αλλά και λόγω του μουσικού χαρακτήρα, επιλέχθηκε να είναι κομμάτι του Μουσείου. Στόχος μας είναι η λαϊκή μας ορχήστρα να αγαπηθεί από τον κόσμο και να διαδώσει την παράδοση που έχουν τα Τρίκαλα στη μουσική, εντός και εκτός Ελλάδος.

Το Μουσείο Τσιτσάνη συμπληρώνει το στούντιο ηχογράφησης για νέους καλλιτέχνες (δίπλα από το Μουσείο, εκεί που κάποτε βρίσκονταν τα διοικητήρια των παλιών φυλακών, στον πάνω όροφο). Ενημέρωσέ με σχετικά με τη λειτουργία του.

-Αυτό μπορώ να πω ότι και το αγαπημένο μου στοιχείο μέχρι στιγμής στο μουσείο. Σε ένα μουσείο μουσικής δεν πρέπει να λείπει η μουσική. Και στο παλιό διοικητήριο των φυλακών γίνεται κάτι μαγικό. Κάθε μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ γκρουπάκια όλων των ηλικιών έρχονται να κάνουν πρόβες αλλά και να ηχογραφήσουν τα νέα τους τραγούδια. Φυσικά είναι δωρεάν και το σημαντικότερο είναι ότι έχει τραβήξει και το ενδιαφέρον καλλιτεχνών εκτός Τρικάλων, μετά από την επίσκεψή τους στο χώρο.

-Εκτός από τον Τσιτσάνη, στα Τρίκαλα γεννήθηκε και ο Βίρβος, ο Κολοκοτρώνης, ο Καλδάρας, ο Σαμολαδάς και μεταγενέστερα ο Μητροπάνος… Πιστεύεις ότι η πόλη έχει τιμήσει τους μεγάλους αυτούς καλλιτέχνες όπως τους αξίζει;

-Θα ακουστεί απειλητικό αλλά ….έρχεται και η σειρά τους! Μέσα στην παλιά πόλη, δημιουργείται ένα σύγχρονο, ψηφιακό σημείο ανάδειξης του ρόλου των άλλων 5 τρικαλινών δημιουργών. Έχοντας έτοιμη τη μελέτη, το έργο εγκρίθηκε και πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανάδειξή του.

Υπήρξες αντιδήμαρχος, τώρα είσαι αντιπρόεδρος στο Μουσείο Τσιτσάνη… Θέλω να μου κάνεις μία κριτική της θητείας της δημοτικής αρχής. Είσαι ικανοποιημένη;

-Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, είδα και έμαθα πολλά. Είδα πως λειτουργούν κάποια πράγματα … ή και πως δε λειτουργούν, αλλά επίσης βλέπω μια πόλη η οποία αλλάζει μορφή, κάτι το οποίο το βλέπουν και πολλοί επισκέπτες που επιλέγουν τα Τρίκαλα πια ως προορισμό τους. Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε πως με λίγη διάθεση παραπάνω και λίγη τρέλα μπορώ να πω, τολμούμε πραγματάκια τα οποία μας αλλάζουν την καθημερινότητα. Δε θα σταθώ στα πόσα άλλα πρέπει να γίνουν, τα οποία είναι σημαντικά, αλλά δεδομένου των συνθηκών, της δύσκολης εποχής, εμείς προσπαθούμε να επαναφέρουμε αξίες και να αλλάξουμε τη νοοτροπία του κόσμου. Η πόλη μας δεν ανήκει σε καμία δημοτική αρχή, ανήκει σε όλους μας και όλοι πρέπει να παλεύουμε για να διατηρήσουμε την ποιότητα στην καθημερινότητα.

«Η πόλη μας δεν ανήκει σε καμία δημοτική αρχή, ανήκει σε όλους μας και όλοι πρέπει να παλεύουμε για να διατηρήσουμε την ποιότητα στην καθημερινότητα»

-Είσαι μία νέα κοπέλα που ασχολήθηκες με τα κοινά, κάτι που αποφεύγουν οι περισσότεροι νέοι, θα τους παρότρυνες να  ασχοληθούν;

-Ναι…. Και αν με ξαναρωτήσεις … πάλι ναι θα πω. Πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε ανάγκη από φρέσκιες ιδέες και από άτομα με όρεξη για δουλειά και λίγο παραπάνω “τρέξιμο”. Λίγο πολύ οι νεότερη γενιά έχει περισσότερες προσλαμβάνουσες και αυτό βοηθάει στο να σκεφτούμε λίγο διαφορετικά.

Ασχολείσαι με χίλια δύο πράγματα. Είσαι αντιπρόεδρος στο Μουσείο Τσιτσάνη, χορεύεις, παίζεις θέατρο, κάνεις βιντεάκια, βολτάρεις με το ποδήλατο, ταξιδέυεις και φυσικά δουλεύεις. Αλήθεια πως τα καταφέρνεις;

-Ξέρω από Vespa. Αστειεύομαι βέβαια. Θα πω απλά ότι όσο κάνεις πράγματα που σε γεμίζουν δεν υπολογίζεις το χρόνο. Και όταν πραγματικά θέλεις κάτι …βρίσκεις χρόνο.

-Υπάρχει κάτι που δεν έχεις κάνει και είναι το απωθημένο σου;

-Δεν αφήνω τον εαυτό μου να μένει με απωθημένα.


Από αποστολή στην Αμερική με πρόγραμμα ανταλλαγής (IVLP international visitor leadership program – women in social and political sectors) της αμερικανικής πρεσβείας

Η Βασιλένα Μητσιάδη μας συστήνεται

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα όμορφα Τρίκαλα. Σπούδασα Μηχανολόγος Μηχανικός στο Α.Π.Θ. και λίγο αργότερα έκανα μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο τη Διασφάλιση Ποιότητας και εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Ασχολούμαι με τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο (Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων), το θέατρο (Πανελλήνιο δίκτυο για το θέατρο στην εκπαίδευση), το χορό (κυρίως χοροθέατρο) και παίζω και μουσική

Αγαπώ τον αθλητισμό, και τον συμβατικό αλλά και τα extreme sports που ανεβάζουν αδρεναλίνη. (Καλό και το μπασκετάκι αλλά σαν τη βουτιά στα 10m κάτω από τη θάλασσα δεν υπάρχει)

Τέλος αγαπώ αυτόν τον τόπο και όσο βλέπω να αλλάζει προς το καλύτερο, τόσο πιο πολύ θα προσπαθώ.