Σύμφωνα με πολλούς διατροφολόγους και εμπειρογνώμονες του τομέα, οι ξηροί καρποί πρέπει να αποτελούν μέρος της ομάδας στην οποία υπάρχουν όλα εκείνα τα τρόφιμα που καταναλώνονται καθημερινά, με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να αποκτήσουμε μια πολύ σημαντική παροχή θρεπτικών συστατικών για την ευημερία μας.
Αυτό που καθιστά τους ξηρούς καρπούς σημαντικούς είναι ακριβώς η περιεκτικότητά τους, η οποία τους καθιστά ενσωματωμένους μεταξύ των πιο θρεπτικών τροφίμων. Επιπλέον, ας θυμηθούμε ότι οι ξηροί καρποί ανήκουν σε μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία- τα αποξηραμένα φρούτα.
Προφανώς, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν η καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών είναι μια καλή επιλογή ή όχι. Μπορούμε να απαντήσουμε ότι, όπως κάθε τρόφιμο, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και για το λόγο αυτό έχει ένα όριο που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνιέται. Τώρα, όμως, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε γιατί είναι τόσο σημαντικοί για την υγεία μας και κυρίως για τον οργανισμό μας.
Τα θρεπτικά συστατικά των καρυδιών
Μεταξύ των κύριων θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν σε υψηλής ποιότητας μέσα στα καρύδια, υπάρχουν ακόρεστα λιπαρά οξέα, γνωστά και ως καλά λίπη. Μεταξύ των διαφόρων, το πιο σημαντικό είναι τα Ωμέγα-3, ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ που έχει μεγάλη σημασία για τον οργανισμό μας, δεδομένου ότι ο τελευταίος δεν έχει την απαραίτητη ικανότητα να το παράγει εντελώς αυτόνομα. Λόγος που καθιστά τα καρύδια μια ιδιαίτερα σημαντική τροφή για μια ισορροπημένη διατροφή.
Ο κύριος ρόλος των λιπαρών οξέων που υπάρχουν στα καρύδια είναι να είναι σε θέση να διατηρήσουν ένα ισορροπημένο επίπεδο σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, και αυτό καθιστά τα καρύδια έναν από τους κύριους παράγοντες που σας επιτρέπουν να προστατεύσετε την καρδιά από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Επιπλέον, εδώ και μερικά χρόνια, τα ωμέγα -3 βρίσκονται υπό μελέτη επειδή έχει ανακαλυφθεί ότι έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου. Τέλος, μπορούν επίσης να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες, όντας επίσης αντιοξειδωτικά.
Διατροφικές αξίες και σωστή κατανάλωση των καρυδιών
Τα καρύδια έχουν πολύ σημαντικές θρεπτικές αξίες, οι οποίες καθιστούν αυτό το αποξηραμένο φρούτο μέλος του καταλόγου των σούπερ τροφών. Τα λιπαρά οξέα δεν είναι το μόνο σημαντικό θρεπτικό συστατικό που περιέχεται στα καρύδια, στην πραγματικότητα υπάρχουν επίσης βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες και μεταλλικά άλατα. Αυτό που θα βρείτε παρακάτω είναι η διατροφική αξία που υπάρχει σε 100 γραμμάρια καρυδιών:
- νερό: 19,2 γρ.
- κορεσμένα λιπαρά: 57,7 γρ.
- Πρωτεΐνη: 10,5 γρ.
- φυτικές ίνες: 3,5 γρ.
- διαλυτά σάκχαρα: 3,4 g
- Βιταμίνη Β3: 0,8 mg
- Βιταμίνη Β1: 0,58 mg
- Βιταμίνη Β2: 0,17 mg
- Κάλιο: 375/500 mg
- Φώσφορος: 238 mg
- ασβέστιο: 131 mg
Η κατανάλωση καρυδιών είναι ιδιαίτερα ευέλικτη χάρη στη γεύση τους, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με διάφορα τρόφιμα. Δεν υπάρχει πραγματικό όριο στην κατανάλωσή τους, αλλά υπάρχει μια ημερήσια κατανάλωση, η οποία είναι περίπου 3 ή 4 καρύδια την ημέρα. Προφανώς, όπως κάθε υπερτροφή, είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι αν καταναλωθεί ανεξέλεγκτα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία και ιδιαίτερα στην καρδιά.
Κλείνοντας το άρθρο, αφού σας μιλήσαμε με πολύ εξαντλητικό τρόπο για το τι πραγματικά είναι τα καρύδια και τα θρεπτικά τους συστατικά , θέλουμε να σας προτείνουμε έναν ιδανικό τρόπο για να τα καταναλώσετε. Για εμάς, η κατανάλωση 3 καρυδιών κατά τη διάρκεια του πρωινού είναι η καλύτερη μέθοδος για να προσλάβετε μια πολύ σημαντική ποσότητα ενέργειας για να βγάλετε τη μέρα.
Μπορούν επίσης να καταναλωθούν κατά τη διάρκεια του κλασικού σνακ, ίσως σε μια νόστιμη ανάμεικτη σαλάτα με αποξηραμένα φρούτα.
ΠΗΓΗ: www.newsbomb.gr
πηγή:https://www.giatros-in.gr/trote-ksiroys-karpoys-kathe-mera-idoy-oi-synepeies/