TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Τρώτε ψωμί κάθε μέρα; Τι κάνει στο σώμα

Μαρ 4, 2025
in Διατροφή
Τρώτε ψωμί κάθε μέρα; Τι κάνει στο σώμα
Share on FacebookShare on Twitter

Είτε ολικής αλέσεως, είτε λευκό, με προζύμι ή χωρίς γλουτένη, η καθημερινή κατανάλωση ψωμιού μπορεί να έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό. Ενώ παρέχει ενέργεια, φυτικές ίνες και βασικά θρεπτικά συστατικά, μπορεί επίσης να συμβάλει στην αύξηση βάρους, στις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα και σε πεπτικά προβλήματα, ανάλογα με τον τύπο και την ποσότητα που καταναλώνεται.

Αυτό το άρθρο εξηγεί τι συμβαίνει στο σώμα, όταν τρώτε ψωμί κάθε μέρα, πώς τα διαφορετικά είδη ψωμιού επηρεάζουν την υγεία και τι πρέπει να λάβετε υπόψη για μια ισορροπημένη διατροφή.

Ο διατροφικός αντίκτυπος της καθημερινής κατανάλωσης ψωμιού

Το ψωμί αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, καθιστώντας το μια βασική πηγή ενέργειας. Ωστόσο, οι επιδράσεις του στον οργανισμό εξαρτώνται από τον τύπο του ψωμιού που καταναλώνετε.

1. Ολικής αλέσεως εναντίον λευκού ψωμιού

  • Το ψωμί ολικής αλέσεως είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, υποστηρίζοντας την πέψη και την υγεία της καρδιάς.
  • Το λευκό ψωμί παρασκευάζεται από ραφιναρισμένο αλεύρι, το οποίο στερείται φυτικών ινών και απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, γεγονός που οδηγεί σε ταχύτερη πέψη και αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

2. Ανάλυση μακροθρεπτικών συστατικών (ανά φέτα κατά μέσο όρο)

  • Θερμίδες: ~70-100 kcal
  • Υδατάνθρακες: ~12-20γρ.
  • Πρωτεΐνη: ~2-5 γρ.
  • Φυτικές ίνες: 1-4 γρ. (περισσότερες σε ποικιλίες ολικής αλέσεως)

Η καθημερινή κατανάλωση πλούσιου σε φυτικές ίνες ψωμιού μπορεί να υποστηρίξει την πέψη, ενώ η υπερβολική πρόσληψη επεξεργασμένου ψωμιού μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους και στις μεταβολικές ανισορροπίες.

Πώς η καθημερινή κατανάλωση ψωμιού επηρεάζει το σώμα σας

1. Υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος (αν επιλέγετε ψωμί ολικής αλέσεως)

Το ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει διαιτητικές ίνες, οι οποίες:

  • Προωθούν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου
  • Υποστηρίζουν τα βακτήρια του εντέρου για ένα υγιές μικροβίωμα
  • Μειώνουν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας

Ωστόσο, το λευκό ψωμί με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να συμβάλει στην αδυναμία του πεπτικού συστήματος και το φούσκωμα.

2. Μπορεί να προκαλέσει αιχμές σακχάρου στο αίμα

  • Το ψωμί έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μπορεί να αυξήσει γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Το ψωμί ολικής αλέσεως έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, που οδηγεί σε σταδιακή απελευθέρωση ενέργειας.
  • Το λευκό ψωμί προκαλεί γρήγορες και μεγάλες αυξομειώσεις, αυξάνοντας πιθανώς την πείνα και τις λιγούρες.
  • Για τους διαβητικούς, η υπερβολική κατανάλωση λευκού ψωμιού μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ανισορροπίες του σακχάρου στο αίμα.

3. Μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους

  • Η υπερβολική κατανάλωση ψωμιού καθημερινά μπορεί να συμβάλει στην υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, οδηγώντας σε αύξηση βάρους.
  • Οι ποικιλίες ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση της όρεξης, καθώς οι φυτικές ίνες προάγουν τον κορεσμό.

4. Μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς

  • Το ψωμί ολικής αλέσεως συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
  • Το υπερβολικό λευκό ψωμί και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της LDL (“κακής”) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
  • Η επιλογή δημητριακών ολικής αλέσεως έναντι του επεξεργασμένου ψωμιού υποστηρίζει την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

Ποιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί με το ψωμί

Ενώ το ψωμί μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, ορισμένα άτομα θα πρέπει να περιορίζουν ή να επιλέγουν συγκεκριμένους τύπους με βάση τις συνθήκες υγείας τους.

1. Άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη

  • Το παραδοσιακό ψωμί περιέχει γλουτένη, η οποία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σε άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη.
  • Υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις ψωμιού χωρίς γλουτένη, αλλά μπορεί να είναι χαμηλότερες σε φυτικές ίνες.

2. Άτομα με διαβήτη

  • Το ψωμί με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας τον έλεγχο της μερίδας απαραίτητο.
  • Το ψωμί ολικής αλέσεως είναι καλύτερη επιλογή λόγω της χαμηλότερης γλυκαιμικής επίδρασης.

3. Άτομα που προσέχουν την πρόσληψη νατρίου (αλάτι)

  • Ορισμένα ψωμιά, ειδικά οι ποικιλίες που αγοράζονται από το κατάστημα και οι επεξεργασμένες ποικιλίες, περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην υπέρταση.
  • Η επιλογή ψωμιού χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση αυτού του κινδύνου.

Πώς να κάνετε το ψωμί μέρος μιας υγιεινής διατροφής

Για να απολαύσετε ψωμί χωρίς αρνητικά αποτελέσματα, σκεφτείτε τα εξής:

1. Επιλέξτε ψωμιά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά

  • Ψάξτε για 100% ψωμί ολικής αλέσεως.
  • Αποφύγετε ψωμιά με πρόσθετα σάκχαρα και τεχνητά συντηρητικά.

2. Συνδυάστε το ψωμί με πρωτεΐνες και υγιή λίπη

Ο συνδυασμός ψωμιού με πρωτεΐνη (π.χ. αυγά, τυρί, χούμους) ή υγιεινά λίπη (αβοκάντο, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί) μπορεί να:

  • Επιβραδύνει την πέψη και να μειώσει τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα.
  • Σας κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αποτρέποντας την υπερκατανάλωση τροφής.

3. Τον νου σας στις μερίδες!

Αντί να τρώτε πολλές φέτες καθημερινά, ισορροπήστε την κατανάλωση ψωμιού με:

  • Λαχανικά, πρωτεΐνες και υγιή λίπη.
  • Εναλλακτικές λύσεις όπως κινόα, βρώμη ή όσπρια για ποικιλία.

Το να καταναλώνετε με μέτρο ψωμί ολικής αλέσεως, πλούσιο σε φυτικές ίνες, μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας θρεπτικής και ισορροπημένης διατροφής.

Συχνές Ερωτήσεις

“Σε τι διαφέρει ποιοτικά το ψωμί φούρνου με το ψωμί από το σουπερμάρκετ;”

Το ψωμί που αγοράζεται από το κατάστημα περιέχει συχνά συντηρητικά, πρόσθετα σάκχαρα και τεχνητά συστατικά για ενίσχυση της διάρκειας ζωής. Ορισμένες ποικιλίες έχουν επίσης υψηλά επίπεδα νατρίου, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Αντίθετα, το σπιτικό ψωμί ή το φρέσκο ψωμί φούρνου επιτρέπει καλύτερο έλεγχο των συστατικών, μειώνοντας τα περιττά πρόσθετα και αυξάνοντας την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, εφόσον παρασκευάζεται με δημητριακά ολικής αλέσεως.

“Μπορεί η καθημερινή κατανάλωση ψωμιού να επηρεάσει την ψυχική υγεία;”

Έρευνες υποδεικνύουν ότι το επεξεργασμένο ψωμί με επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να συμβάλει στις διακυμάνσεις της διάθεσης, επειδή προκαλεί γρήγορες αυξομειώσεις του σακχάρου. Επιπλέον, για άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη, η κατανάλωση ψωμιού με γλουτένη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, η οποία έχει συνδεθεί με συμπτώματα εγκεφαλικής ομίχλης, κόπωσης και ήπιας κατάθλιψης σε ορισμένα άτομα. Ωστόσο, τα ψωμιά ολικής αλέσεως με σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες παρέχουν ενέργεια βραδείας απελευθέρωσης, η οποία μπορεί να υποστηρίξει τη σταθερή διάθεση και τη γνωστική λειτουργία.

“Το φρυγανισμένο ψωμί αλλάζει σε θρεπτική αξία;”

Το φρυγανισμένο ψωμί έχει ελαφρώς χαμηλότερο τον γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει πιο αργή αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με το φρέσκο ψωμί. Ωστόσο, το ψήσιμο δεν αλλάζει σημαντικά την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, θερμίδες ή θρεπτικά συστατικά. Μια ανησυχία είναι ότι το υπερβολικό κάψιμο του ψωμιού μπορεί να δημιουργήσει ακρυλαμίδιο, μια ένωση που σχηματίζεται σε υψηλές θερμοκρασίες και έχει συνδεθεί με πιθανούς κινδύνους για την υγεία σε μεγάλες ποσότητες.

“Είναι το ψωμί με προζύμι πιο υγιεινό από το κανονικό ψωμί;”

Το ψωμί με προζύμι είναι συχνά πιο εύκολο στην πέψη από το συμβατικό ψωμί, επειδή η διαδικασία ζύμωσης διασπά τη γλουτένη και το φυτικό οξύ, καθιστώντας τα θρεπτικά συστατικά πιο βιοδιαθέσιμα. Περιέχει επίσης φυσικά προβιοτικά, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου. Σε σύγκριση με το κανονικό λευκό ψωμί, εκείνο με προζύμι έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι προκαλεί πιο αργή αύξηση του σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας το καλύτερη επιλογή για όσους διαχειρίζονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σύνοψη

Η καθημερινή κατανάλωση ψωμιού μπορεί να έχει τόσο οφέλη όσο και μειονεκτήματα, ανάλογα με τον τύπο του ψωμιού και τη συνολική διατροφική ισορροπία. Το ψωμί ολικής αλέσεως υποστηρίζει την πέψη, την υγεία της καρδιάς και τη διαχείριση βάρους, ενώ η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου λευκού ψωμιού μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα σακχάρου στο αίμα και αύξηση βάρους.

Για μια υγιεινή διατροφή, επιλέξτε ψωμιά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, προσέχετε τα μεγέθη μερίδων και συνδυάστε το ψωμί με πρωτεΐνες και υγιή λίπη.

Πηγές: eatingwell.com, webmd.com, medicalnewstoday.com, utopia.de

Πρώτη δημοσίευση: 31/01

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

πηγή :https://www.giatros-in.gr/trote-psomi-kathe-mera-ti-kanei-sto-soma/

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του
Διατροφή

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του

Απρ 23, 2025
Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε
Διατροφή

Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε

Απρ 22, 2025
Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό
Διατροφή

Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό

Απρ 21, 2025
3 απρόσμενες τροφές που «καταστρέφουν» τον εγκέφαλο μετά τα 40 – Πώς να τον προστατεύσετε;
Διατροφή

3 απρόσμενες τροφές που «καταστρέφουν» τον εγκέφαλο μετά τα 40 – Πώς να τον προστατεύσετε;

Απρ 20, 2025
Πόσο παχαίνει η κάθε μπύρα: Θερμίδες ανά τύπο – Τι ισχύει αν δεν έχει αλκοόλ
Διατροφή

Πόσο παχαίνει η κάθε μπύρα: Θερμίδες ανά τύπο – Τι ισχύει αν δεν έχει αλκοόλ

Απρ 19, 2025
Σάκχαρο: 8 τροφές που το μειώνουν φυσικά και αποτρέπουν τον διαβήτη
Διατροφή

Σάκχαρο: 8 τροφές που το μειώνουν φυσικά και αποτρέπουν τον διαβήτη

Απρ 18, 2025
Next Post
We’re Calling It: Το Carved Bob είναι το νέο κοντό καρέ που θα δεις παντού το 2025

We're Calling It: Το Carved Bob είναι το νέο κοντό καρέ που θα δεις παντού το 2025

Σήμερα Γιορτάζουν

Σήμερα Γιορτάζουν

Γεμιστά μανιτάρια

Γεμιστά μανιτάρια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd